FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Yen dolara karşı 11 ayın en düşük düzeyinde

Japon yeni ekonominin canlanacağı beklentisi ile değerlenen Amerikan doları karşısında 11 ayın en düşük düzeyine indi. Bu japon dış ticareti açısından iyi bir haber.

Japon yeni Amerikan ekonomisinde canlanma umudu ile birlikte güçlenen dolar karşısında son 11 ayın en düşük düzeyine indi.

Japon parası Asya borsalarında dolar karşısında 84,18 yene kadar düştü.

Geçen yılın Ekim ayında 1 dolar 75,31 yen olunca Japon Merkez Bankası müdahele etme kararı almıştı.

Yen'in dolar karşısında düşük olması Japon ihracatçıları için olumlu bir gelişme çünkü malları ucuzladığından dış piyasalarda daha kolay alıcı buluyorlar.

ABD ekonomisinde canlanma

Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen son rakamlar ekonomide canlanma belirtilerine işaret ediyor.

Geçen hafta Amerikan ekonomisinin Şubat ayında 227 bin kişiye istihdam yarattığı ve işsizlik oranının son üç yılın en düşük düzeyinde seyretmeye devam ettiği açıklanmıştı.

Amerikan Çalışma Bakanlığı Aralık ve Ocak aylarında yaratılan istihdamın tahminlerin üzerinde olduğunu bildirmişti.

Amerikan Merkez Bankası da büyüme tahminini yükselterek, canlanma umudunun arttığını açıklamıştı.

İktisatçılar bu durumun ABD Merkez Bankasının ekonomiyi canlandırmak için piyasadaki para hacmini artırmaya yönelmesi ihtimalini iyice azalttığını, bu nedenle de doların kıymetlendiğini söylüyorlar.

Nikko Securities banker kuruluşunun tecrübeli stratejisti Makoto Noji "Piyasalar ABD ekonomisi hakkındaki beklentilerini gözden geçiriyor. Para hacminin artırılacağı ya da ABD ekonomisinin bu yılı durgun geçireceği beklentileri değişiyor" diyor.

Japon ekonomisi

Bazı gözlemciler Japonya'da yeni bir ekonomiyi canlandırma paketi uygulanacağı beklentisinin yenin değerinin düşmesine yol açtığını söylüyorlar.

Japon ekonomisi hala geçen yıl yaşanan büyük deprem ve tsunami felaketinin etkisini atlatmaya çalışıyor.

Japonya Merkez Bankası geçtiğimiz 12 ay boyunca büyümeyi teşvik etmek için çeşitli önlemler aldı ve bunların boyutlarını sürekli genişletti.

Merkez Bankası geçen ay menkul-gayrimenkul alımları programına ayırdığı fonları 130 milyar dolar artırdı.

Bu hafta ise büyümeyi sağlayan sektörleri hedefleyen kredilerini 26 milyar dolar tutarında artırdığını açıkladı.

Gözlemciler Japon Merkez Bankası'nin ekonomiyi canlandırma önlemlerini daha da genişletebileceğini, bunun piyasadaki para harcimi artıracağını dolayısıyla da yeni daha da zayıflatacağını düşünüyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler