FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon telafisi nedir?

Enflasyon telafisi; yatırım yapanların gerçek kayıplarının olmaması için talep ettikleri enflasyon beklentisi ve risk primi toplamına eşit olan büyüklük miktarıdır. Merkez Bankasının bu kavram hakkında ifade ettiği açıklama ise yatırımcıların kayıp yaşamamak için istedikleri enflasyon risk primi ve enflasyon beklentisinin toplamıdır.

Enflasyon telafisi nedir?

Enflasyon telafi miktarı ilk başta vade baz alınarak tüm verileri bir olan ve enflasyona endekslenmiş olan tahvil ve nominal tahvil denilen tahvilin getirileri arasında oluşan farktır. Telafi oranının hesaplanabilmesi için reel ve nominal tahvil getirilerinin ayrı ayrı bilinip hesaplanması gerekir. Herhangi birinde oluşacak olan eksi veya artı hareketler oranın değişimini etkiler.

Enflasyon Telafisi Nedir?

Yatırımcıların reel kayıplara maruz kalmamak için talep ettikleri, enflasyon beklentisi ve enflasyon risk primi toplamına eşit büyüklüktür.

Enflasyon Telafisinin Önemi Nedir?

Öncelikle enflasyon telafisi yatırım yapan kişilerin piyasada kendilerini koruma altında hissetmelerini sağlar. Reel ekonomik durumlar ile şekillenen enflasyon telafisi beklentiler veya belirsizliklerden etkilenebilir. Tüm ekonomilerde görülebilen enflasyon yansımaları yapılacak olan analizler sayesinde yatırımcıların bu tür dalgalanmalardan en az oranda etkilenmesine yardımcı olur. Böylece yatırımcıların fiyat istikrarını sağlamış olur. Fiyat istikrarının sağlanması genel ekonomik gidişatı da olumlu yönde etkiler.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler