FİNANS

111 milyar dolarlık Türk

ABD'nin en büyük yerel bankası Bank 53'ün Başkan Yardımcılığı bir Türk'e emanet. Tayfun Tüzün, Türkiye tecrübesiyle bankaya krizden çıkış reçetesi kazandırdı .

111 milyar dolarlık Türk

Coca-Cola, Western Union gibi Amerikan devlerinin ardından bankalar da kaptan köşklerini Türklere açtı. Londra, Dubai gibi finansın önemli üslerinden sonra paranın merkezi ABD'de de bankalar Türklere emanet ediliyor. ABD'nin en köklü bankalarından olan, krizde büyümesini sürdüren ender finans kuruluşlarından Bank 53, 47 yaşındaki Türk finansçı Tayfun Tüzün'e emanet.

DENEYİMLER İŞE YARIYOR
1 Aralık itibarıyla Bank 53'ün hem Başkan Yardımcılığı hem de Hazine'sinin başına geçen Tüzün, "Türkiye deneyimleri burada işimize yarıyor" dedi. Tayfun Tüzün, "Avrupa'daki kriz daha uzun süre devam edebilir. Türkiye bu ortamda önemli bir şans yakalayacak. ABD ve Türkiye ekonomisi daha çok yakınlaşacak" diye konuştu.

Öncelikle Bank 53 hakkında kısa bir bilgi verebilir misiniz? 1853 yılında kurulan Bank 53, birleşme ve satın almalarla büyüme gösteren bir banka. Ancak organik büyümesini kriz sürecinde yaşadı. Cincinati merkezli olmasına rağmen ülkede hızla yayılan bir ağa sahip Bank 53'ün şu anda 12 eyalette toplam 1312 şubesi bulunuyor. Aktifleri ise 111 milyar dolar. Bank 53 bünyesinde toplam 22 bin çalışan bulunuyor.

TÜRK YÖNETİCİLER PRATİK
ABD'de Türk yönetici ağırlığı artıyor. Finans kuruluşlarında nasıl bu durum? Türk yöneticileri pratikliği ile tanınıyor. Keskin ve hızlı karar verebiliyor. Bu da kariyerlerine olumlu yansıyor. Dünyanın en büyük şirketlerinde Türk ağırlığı daha da artacak. Özellikle bu dönemde. Finansta Türklerin sayısı az ama artıyor.

Türkiye bir krizler ülkesi. Ve her 10 yılda bir türbülans yaşanır hale geldi. Siz bu kriz süreçlerinde neler öğrendiniz ve size neler kazandırdı iş hayatınızda? 1970 ve 80'li yıllarda Türk ekonomisinin geçtiği türlü krizler hem eğitim hem de iş hayatımda önemli izler bıraktı. 80'li yıllardan itibaren Türkiye yüksek enflasyon ile büyük mücadele verdi. Bu yüksek enflasyon ortamına tanık olmam bununla ilgili karar vermemizi de etkiliyor. Ancak şu var. Türkiye'nin son 10 yılda gösterdiği büyüme, ABD'nin ve ABD'li şirketlerin çok fazla ilgisini çekiyor. Gelecek 10 yılda Avrupa Birliği içinde olduğu krizle mücadelesini sürdürecek ve çok zor bir dönemden geçecek. Bu ABD'yi de etkileyen bir durum ve Türkiye gibi dinamik ekonomiler ABD'yi daha da yaklaştıracak.

LİKİDİTEYE DİKAT
Türkiye bu dönemde likiditesine dikkat etmeli. Bu kriz dönemi tabii ki Türk bankalarını etkileyecek ancak kârlılık açısından daha avantajlı durumda. Yabancılar da bunun farkında tabii.

LÜKS HAYAT BİTTİ
Bankacılık sisteminde nasıl bir değişim oldu ABD'de? .Bankalar 2008-2009 döneminde önemli dersler aldı. Likiditelerini ve sermaye oranlarını artırmanın ayakta kalmanın önemli bir yolu olduğunu fark ettiler. Tabii ki 2000-2007 arasındaki büyümelerini tekrar yaşamalarını beklemek çok zor. Verilen yüksek maaşlar ve bonuslar, lüks hayat artık şu sıralar imkânsız. O bolluk dönemine ulaşılması bu dönemde zor.

Türkiye'yi yakından takip ediyorsunuzdur? Yabancıların ilgisi artmış durumda. Daha da artacak diye düşünüyorum. Çünkü Batı'da bankacılık zor durumda. Türkiye en fazla dikkat çeken ülkeler arasında.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler