Şirkete 56 liralık idari para cezası verildi. Altınların ise iadesine karar verildi. Gümrük idaresinin yaptığı itirazlar da reddedilince, mahkemenin kararı kesinleşti. 190 kilo altının taşınma esnasında, gasp edilmek istendiği de, soruşturma sürecinde alınan ifadelerde ortaya çıktı.
Bünyesinde 14 bin kişinin çalıştığı, ‘Capital 500’ araştırmasına göre 1.7 milyar liralık cirosu ile 73’üncü sırada yer alan Polimeks İnşaat Taahhüt Tic. A.Ş. geçtiğimiz şubat ayında ‘1.3 ton kaçak altın’ suçlaması ile gündeme geldi. 21 Şubat gecesi Sabiha Gökçe Havalimanı’nda, şirkete ait olan 190 kilogram külçe altın, beyan dışı olduğu gerekçesi ile Gümrük görevlilerince ele geçirilmiş, savcılık talimatı ile altınlara el konulmuştu.
15 MİLYON LİRA DEĞERİNDE
İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ve savcılık soruşturmalarının detayına ise Hürriyet ulaştı.
Piyasa değeri 15 milyon lira seviyesinde olan ve iki para kasası içine konulan külçe altınlar ile ilgili soruşturmayı İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttü. Prof. Dr. Ersan Şen ve Avukat Süleyman Canacankatan’ın, şirket adına takip ettiği dosyada ilk ‘olumlu’ karar, altınlara el konulmasından bir ay sonra çıktı.
‘KAÇAKÇILIK SUÇU YOK’
Soruşturma savcısı Haşim Güvercin, el konulan altınların kaçakçılığa konu olmadığını, bu nedenle 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu hükümlerinin uygulanamayacağı kararı verdi. Dosyaya sunulan faturalarla, altınların İstanbul Altın Rafinerisi’nden satın alındığı begelendi.
21 Mart tarihli savcılık kararında, yapılan işlemlerde, Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu’na muhalefet suçunun işlenip işlenmediğinin tespiti için ise dosya Kabahatler Bürosu’na gönderildi.
56 LİRALIK ‘KABAHAT’
Dosyaya bakan İstanbul Anadolu Kabahat Bürosu, altınların depoya konulması sırasında yazılı bir bildirme bulunulmadığı için Kabahatler Kanunu’na göre cezalandırılmalarına karar verdi. Anılan maddeye karşılık verilen idari para cezası ise 56 lira. Şirket avukatları bu cezayı ödedi. 12 Nisan tarihli kararda ayrıca altınları şirkete iadesine de karar verildi.
KARAR KESİNLEŞTİ
Savcılığın verdiği karara Sabiha Gökçen Havalimanı Gümrük Müdürlüğü itiraz etti. İtiraz başvurusu Anadolu 30. Sulh Ceza Mahkemesi’nde ele alındı. Mahkeme, 21 Haziran’da itiraz başvurusunu reddetti. Gümrük Müdürlüğü bu kez bir üst mahkemeye itirazda bulundu. Anadolu 36. Asliye Ceza Mahkemesi de 12 Temmuz günü, bir kez daha itirazın reddine karar verdi. Böylece karar kesinleşmiş oldu. Polimeks İnşaat’ın 21 Şubat gecesi ortaya çıkan ‘altın sorunu’ da böylelikle çözülmüş oldu.
SEKV SIRASINDA GASP GİRİŞİMİ
Havalimanına sevk edilmek üzere yola çıkarılan altınların gasp edilmek istendiğini, Polimeks İnşaatYönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Siyahi Gümrük Muhafaza’da verdiği ifadede açıkladı. Cem Siyahi’nin verdiği bilgilere göre, altınlar 22 Şubat günü öğleden sonra Türkmenistan’a sevk edilecekti. 190 kilogram külçe altın Polimeks’in merkezinden, Ümraniye’deki depoya konulmak üzere yola çıkarıldı. Altın dolu kasalar, depoya doğru götürüldükleri sırada kimliği belirsiz kişilerce gasp edilmek istendi. Ancak, şirket görevlilerinin dikkati sonrası, altınlar depoya konuldu. Ancak, yeni bir gasp korkusuyla altınlar o akşam depodan alınıp Sabiha Gökçen Havalimanı içerisindeki bir özel depoya konuldu. Oysa, altınların 22 Şubat günü havalimanına sevki planlanmıştı. Altınların havalimanındaki depoya konulduğu günün akşamı ise Gümrük görevlileri baskın yaptı. Gasp olayı ile ilgili ise savcılık soruşturmasının sürdüğü öğrenildi.
TÜRKİYE’NİN MÜTEAHHİTLİK DEVİ
Dünyanın en iyi 225 müteahhitlik firması listesinde 56. sırada yer alan Polimeks, Türkmenistan’da hayata geçirdiği projelerle adından söz ettirdi. Erol Tabanca, Cem Siyahi ve Abdullah Gözener’in sahibi oldukları şirket, Orta Asya’nın en büyük projelerine imza attı. Türkmenistan’da 118 projeyi tamamlayan Polimeks son olarak geçtiğimiz aylarda 2 milyar 253 milyon dolarlık Aşkabat Uluslararası Havaalanı projesinin ihalesini kazanmıştı. Türkmenistan’da 4.5 milyar dolarlık proje tamamlayan şirketin bu ülkede 3.8 milyar dolarlık projesi bulunuyor. Polimeks’in Türkiye’deki işlerinin önemli bir bölümünü ise turizm tesisleri oluşturuyor. (Hürriyet)