FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

2016 asgari ücret zam tarihi netleşiyor

Hükümetin seçim vaadleri arasında 2016 asgari ücret zammı ilk sıradaydı. Yeni yılın yaklaşmasıyla milyonlarca asgari ücretli, 2016 asgari ücret zam tarihini araştırmaya başladı. İşte, öngörülen tarih!

2016 asgari ücret zam tarihi netleşiyor

2016 asgari ücret zammı, son zamanların en çok takip edilen konusu. 2016'da asgari ücret 1300 lira olacak mı? Asgari ücret ne zaman 1300 lira olacak? soruları iş dünyanını ana gündem maddesi. 1 Kasım seçimleri öncesinde tüm partiler, asgari ücret ile ilgili vaadlerde bulunmuş, yapacakları uygulamalardan bahsetmişti. Ancak, hükümetin netleşmesi ardından gözler, sadece Akp'ye çevrildi. Bu vaadin sık basın mensupları tarafından hatırlatılması ve muhalefetteki partilerin asgari ücretin 1300 liraya çıkmayacağı yönündeki iddiaları, ardından Akp kanadından farklı açıklamalar yapıldı. 2016 Asgari ücret zammı ile ilgili en son ve net yanıt Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten geldi.

"TEREDDÜT YOK"

TV canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, en çok 2016 Asgari ücret zammı konusu üzerine değindi. Şimşek, asgari ücretin 1300 liraya çıkmayacağı yönündeki iddiaları şu sözlerle yalanladı: "Mahsurlu bulduğumuz bazı hususları dahi söz verdiysek yerine getireceğiz. Tereddüt yok. Yerine getiremeyeceğimiz sözleri vermeyiz. Üstümüze düşen herşeyin teknik hazırlıkları yapılıyor." dedi.

"SÖZ VERDİK 1300 LİRA YAPILACAK"

"Asgari ücrette söz verdik, 1300 lira yapılacak. Soru işareti olmasın, tereddüt yok." sözleriyle çok net konuşan Şimşek, 2016 asgari ücret zammıyla ilgili de şöyle konuştu: "Devlet bu vaatte bulundu, bütün bu yükü üstüne alsın sağlıklı bir yaklaşım değil. Belli sektörlere yönelik ilave teşvikler gündeme gelebilir. Ama yükün büyük kısmı işverende olacak."

İŞ DÜNYASINDAN ASGARİ ÜCRET TEPKİLERİNİ DEĞERLENDİRDİ

2016 asgari ücret çalışmaları üzerine bilgiler veren Şimşek, iş dünyasının asgari ücret tepkilerini de değerlendirdi. Bu konudaki açıklamasın "Biraz daha mütevazi de olsa asgari ücreti yüzde 30 arttıran bir taahhütte bulunduk ve bunu yerine getireceğiz." sözleriyle başlayan Şimşek; devlet bu vaatte bulundu bütün yükü üstüne alsın yaklaşımı çok doğru değil. "Türkiye bilgi yoğun, teknoloji yoğun ürünler üretse asgari ücret zaten çok çok daha yükseklerde belirlenir. Ama Türkiye gidip Bangladeş'le, Kamboçya'yla aynı malları üretmeye devam ederse zorlanır. Şimdi o nedenle birinci önceliğimiz eğitim, ikincisi altyapı ve Ar-Ge. Ar-Ge'ye biz güçlü destekler veriyoruz. Yatırımlara ilave teşvikler gelebilir. Bunlar zaten bizim kafamızda kurguladığımız önümüzdeki dönemde yatırımları canlandırmak için öngördüğümüz tedbirler. Bu çerçevede yüklerin bir kısmı geçici olarak devlet paylaşabilir. Ama hiçbir şey olmamış gibi devlet asgari ücreti arttırdı bu yükü üstlensin diyenler var. Bu çok sağlıklı bir yaklaşım değil. Böyle bir durum varsa o zaman diğer partilere çıkıp bizim kesemizden biye böyle bol vaatlerde bulunuyorsunuz demeleri lazımdı. Ama demediler. Dolayısıyla biz asgari ücret konusunda verdiğimiz sözü yerine getireceğiz."


Express


En Çok Aranan Haberler