FİNANS

2,3 milyon kişi kredi kullandı

Bu yılın ilk üç ayında, 2,3 milyon kişi tüketici ve konut kredisi kullandı. İhtiyaç kredileri ise yüzde 68 payla, kredi çeşitleriyle içinde açık ara birinci oldu.

2,3 milyon kişi kredi kullandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) haziran ayı toplantısını yaptı.

TCMB, faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik marjinal fonlama faizini 50 baz puan indirimle yüzde 9'a çekerek art arda dördüncü defa düşürdü. Böylece Merkez Bankası faiz koridorunu tarihinin en düşük seviyesine çekmiş oldu.

Haziran ayı PPK toplantısında politika faizi olan bir haftalık repo faizini beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te, faiz koridorunun alt bandını da yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25'te tuttu.

Merkez Bankası böylece üst ve alt bant arasındaki farkı 175 baz puana indirerek faiz koridorunu şu ana kadarki en dar hale getirmiş oldu.

TCMB aynı zamanda art arda dört toplantıda faiz koridorunun üst bandında toplamda 175 baz puan indirime imza attı.

TCMB, geç likidite penceresi çerçevesinde borç verme faiz oranını da yüzde 11'den yüzde 10.5'e indirdi.

Reuters anketine katılan 17 kurumun 16'sı üst bantta 50 baz puan, bir katılımcı 25 baz puan indirim bekliyordu.

Ankete katılan kurumların tamamı politika faizinin sabit tutulmasını, 25 baz puan indirim bekleyen bir kişi dışında tüm katılımcılar alt bandın da sabit tutulmasını bekliyordu.

Toplantı sonrasında yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir.

Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.

Son aylarda işlenmemiş gıda fiyatlarının olumlu seyri ve çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenmiştir. Bununla birlikte, hizmet enflasyonundaki ve birim işgücü maliyetlerindeki gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir. Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler