Hatay’ın Samandağ İlçesi’ndeki mandalina ve maydanoz üreticileri, Türkiye’nin Ortadoğu’ya açılan Suriye sınır kapılarının kapalı olmasından dolayı büyük darbe yediklerine dikkat çektiler. Ürün fiyatlarının da çok düşük olduğunu vurgulayan üreticiler, bu nedenle toplamak için masraf yapacaklarına ürünlerin tarlada kalmasının daha iyi olduğunu söyledi. Yıllık 61 bin ton narenciyenin üretildiği Samandağ İlçesi’ndeki mandalina üreticilerinden Salim Fırıncıoğulları, başta mandalina olmak üzere narenciyeye 25 kuruşa dahi müşteri bulamadıklarını söyledi.
Dalında 200 tonun üzerinde mandalina olduğunu ancak sınır kapılarının kapanması nedeniyle alıcı bulmakta zorlandıklarını belirten Fırıncıoğlulları, "Alıcı olmadığı için mandalinayı toplamanın bir gereği yok. Toplamak için işçilere yevmiye vereceğimizden dolayı daha çok zarar edeceğiz. Onun için hükümetimiz bizlere yardım etsin bizim yapacak bir şeyimiz kalmadı" diye konuştu.
Sınır kapılarının kapanmasından dolayı narenciye üreticilerinin büyük darbe aldığını belirten Salim Fırıncıoğlulları şunları söyledi:
"Kapılarımız kapanmadan önce Suriye, Irak, Suudi Arabistan gibi Ortadoğu ülkelerine ürünlerimizi ihraç ediyorduk. Şimdi bir kilo bile gönderemiyoruz. Kapılarımız açıkken malımız dalında hiç kalmıyordu ama şimdi yarısından fazlası dalında kalarak telef oluyor. Kapılarımız kapandığı için ihracat yapamıyoruz. Dalından yirmi kuruşa alınan ürün tezgahta 1 liraya satılıyor. Olan biz çiftçilere oluyor."
"MAYDANOZ DA PARA ETMİYOR"
Samandağ aynı zamanda yıllık 22 bin ton ile Türkiye’nin maydanoz ihtiyacının yüzde 40’ının karşılıyor ve maydanoz üreticileri de sınır kapılarının kapanmasından dertli. 75 dönümlük tarlasında maydanoz yetiştiren Ahmet Çelik, maydanozun artık para etmediğini söyledi. İçinde 14 demet olan bir bağ maydanozun tarladan çıkış fiyatının 75 kuruş olduğunu belirten Çelik, şöyle konuştu:
"Hiçbir kimyasal kullanmadan ürettiğimiz maydanozları önceleri Irak, İran, Suriye gibi ülkelere gönderiyorduk; ancak, savaş nedeniyle artık ihracat yapamaz hale geldik. Geçen yıl Irak’a olan ihracatımız süperdi. Ama bu yıl daha olmadı. Narenciye, patlıcan ve domates içinde geçerli. İlacımız pahalı, yevmiyeler yüksek, kullandığımız gübrelerin fiyatları çok yükseldi. Böyle giderse bu işi yapamaz hale geleceğiz. Zaten şu anda zararına çalışıyoruz, tarlaları uzun süreli kiraladığımız için ekmekten başka çaremizde yok."
KAPILAR KAPALI
Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle Türkiye’nin Suriye üzerinden Ortadoğu’ya açılan kapıları olan Hatay’ın Cilvegözü ve Yayladağı, Şanlıurfa’nın Akçakale, Gaziantep’in Karkamış ve Kilis’in Öncüpınar Sınır Kapısı kapalı durumda. Türkiye’den Suriye’ye gönderilen ürünler sadece Cilvegözü ve Öncüpınar Sınır Kapıları’ndan giriş yapabiliyor ancak yüklerini iki ülke kapısı arasındaki tampon bölgeye indirip Suriye’ye geçemeden geri dönüyor. Samandağlı üreticiler, daha önceden olduğu gibi kapıların açılarak TIR’ların Suriye’ye giriş yapıp buradan da Ortadoğu ülkelerine transit geçiş yapmasını istiyor. (DHA)