Analistler, “ille de hisse” diyenler için bilançosu iyi şirketler arasından fiyatı “al” veren, potansiyeli olan 15 hisse belirledi...
Borsada olumlu beklentiler hâlâ korunuyor. Hedef 90-95 bin seviyeleri. Bu çıkıştan yararlanmak isteyenlere ise yılsonu bilançolarını incelemeleri öneriliyor.
Analistler, “ille de hisse” diyenler için bilançosu iyi şirketler arasından fiyatı “al” veren, potansiyeli olan 15 hisse belirledi...
İMKB’DE yükseliş hareketi devam ediyor. Geçen hafta ***83 bin*** seviyelerinde hareket eden İMKB Ulusal-100 endeksinde analistlerin 2013 yılına yönelik 89-90 bin aralığındaki hedefi hâlâ korunuyor. Hatta global risk iştahındaki gelişmelere bağlı olarak Türkiye piyasalarına fon girişlerinin beklentilerden daha fazla olması durumunda bu seviyelerin de aşılacağı öngörülüyor. Yabancı alımlarının beklentilerin ötesinde artması durumunda endeksin 95-96 binlere ulaşacağı tahmin ediliyor. Tabii ki bu çıkışın kesintisiz olması beklenmiyor. Zaman zaman kar realizasyonları yaşanacağını söyleyen analistler, bunun doğal olduğunu ve hisse senedi alımlarının bu dönemlerde yapılmasının doğru olacağını belirtiyor.
Peki, borsadaki olumlu trendin devam edeceğini düşünen ve hisse senedi almak isteyen yatırımcılar bu dönemde ne yapmalı? Analistlerin bu soruya yanıtı, şirketlerin 2012 yılsonu bilançolarının incelenerek seçimler yapılması yönünde. Şirketlerin mevcut durumunu ortaya koymalarının yanı sıra gelecekle ilgili ipuçları da veren yılsonu bilançoları analistlere göre, orta ve uzun vadeli pozisyon almak için en önemli verilerden.
7 KRİTERE GÖRE EN İYİLER
İMKB şirketlerinin önemli bir bölümü 2012 sonu bilançolarını borsaya göndermiş durumda. Biz de Para dergisi olarak bu hafta İMKB’de pozisyon almak isteyenler için 2012 yılı 12 aylık bilanço verilerini 7 kritere göre analiz ettik. Net dönem karı, aktif karlılığı, özsermaye karlılığı, FAVÖK’ü, satışları, faaliyet karı ve net kar marjı en iyi olanları belirledik. Bunları tablolardan görebilirsiniz. Öte yandan, analistlerden bunlar arasından “alım”a uygun hisseleri belirlemelerini de istedik. Sonuçta bilançosu iyi ve fiyatı alıma uygun 15 hisse ortaya çıktı.
Bu haberi hazırladığımız saatlerde hisseleri borsada işlem gören şirketlerin 177’si bilançosunu borsaya bildirmişti. İMKB’de işlem gören sanayi şirketleri için konsolide olmayan 2012 yılı finansalları için son bilanço açıklanma tarihinin 15 Mart olduğunu da belirtelim. (Okurlarımız kapak haberine yetiştiremediğimiz bilançoları arka sayfalarda yer alan “karne” tablolarımızda görebilirler.)
OTOMOTİV, DEMİR ÇELİK, CAM VE ÇİMENTO
2012 yılsonu bilançolarını genel itibariyle olumlu bulan ALB Araştırma Uzmanı Yeliz Karabulut, “Bu yıl, 2012’de negatif etkilenen sektörlerde olumlu bir seyir görebiliriz. Yatırımcılar hisse seçimlerinde bunu da göz önünde bulundurmalı” diyor. Euro bölgesi krizinin olumsuz etkilerinin ortadan kalmasıyla otomotiv sektörünün 2013’te bir ivme kaydedebileceğini söyleyen Karabulut’un diğer sektörlere ilişkin beklentileri şöyle:
“Ayrıca demir çelik, cam ve çimento sektöründe de kentsel dönüşümün etkileri ile olumlu bir seyir görülebilir. Yatırımcılar 2012 yılı finansallarına detaylı olarak bakmalı. Maliyetler, şirketin bilançolarında bir defalık görülen kar ya da zararlar ya da kur farkı gelirleri, zararları ve öz sermaye yapısı dikkatle incelenmeli.”
ATIG Menkul Değerler Araştırma Departmanı Yönetmeni Osman Kadri Koca’ya göre de bu yıl mali sektör hisseleri yine ön plana çıkacak. Rekabet Kurulu’nun bankacılık sektörüyle ilgili soruşturmasını sonuçlandırmasını ve verilen cezaların piyasa beklentileri dahilinde açıklanmasını olumlu bulan Koca, “Bu durum endeksi zirvelere taşıyan mali sektörün gelecek performansı açısından pozitif etki yaratacak” diyor.
Bu yıl içinde İMKB’de 92 bin seviyelerinin görüleceğini tahmin eden Osman Kadri Koca, bu çıkış döneminde yatırımcıların mali sektör hisselerini iyi takip etmelerini öneriyor. Koca’ya göre, 2012 yılsonu bilanço performansları açısından bankacılığın karlılığını artırarak devam ettirdiği, kriz döneminde baskı altında kalan sanayi ve holdinglerin bilanço performanslarının ise önceki dönemlere oranla iyileştiği görülüyor. Enerji sektöründe yatırımların 2012 yılında da devam ettiğini hatırlatan Koca, “Bu nedenle enerji sektöründe yatırım sonuçlarının karlılığa etkisi, orta ve uzun vadede görülecek. Banka, holding, iletişim, ulaştırma, perakende, çimento sektörleri ise bu yıl da karlılıklarını sürdürecek” diyor.
“SADECE KÂRLILIK YETMEZ”
Yurtdışındaki krizin aksine Türkiye’de büyümenin devam ettiğini, enflasyon ve faizlerin düştüğünü ifade eden Koca, bu nedenle Türkiye’nin gelişmekte olan piyasalardan pozitif yönde ayrıldığını belirtiyor. Bütün bunların İMKB’nin performansını olumlu yönde etkileyeceğini söyleyen Koca’nın yatırımcılara önerileri ise şöyle:
“Yatırımcılar bu dönemde bilanço performanslarında yalnızca kar artışlarını baz alarak hisse seçimi yapmamalı. Karlılık dönemsel olarak değişebilir. Buna karşılık hisse seçiminde döviz pozisyonu, sektördeki rekabet yapısı, faaliyet alanındaki küresel büyüme beklentileri ve kurumsal yönetime sahip olunması gibi kriterler de göz önünde bulundurulmalı.”