Altın; saf hali ile parlak, yumuşak, rengi hafif kırmızıya yakın sarı, dövülgen bir metaldir. Asitlere karşı dayanıklı, doğada serbest olarak bulunabilen, kolay işlenebilen özeliklere sahip olan altın ilk çağlardan bu yana insanların ilgisini çekmeyi başarmıştır. Çeşitli özel günlerde önemli bir yeri olan altın Türk gelenekleri açısından da çok değerli kabul edilmektedir. Düğünlerde, nişanlarda, sünnet törenlerinde, bebek doğumunda altın takma adeti Türklerde çok uzun zamandır yapılan bir tür ritüel, bir gelenek olarak uygulanmaktadır.
Altının kolaylıkla tepkimeye girmeyen, güçlü bir element olmasının yanı sıra birçok kültürde manevi değeri de bulunmaktadır. Hem maddi değeri ile birçok kişi tarafından yatırım aracı olarak görülmekte hem de ziynet eşyası olarak işlenebilmektedir. Bütün metaller arasında en dövülebilir özellikte olan metal altındır. Özellikle çeyrek altın alım satım işlemi en çok yapılan işlem olarak kabul edilmektedir.
Kuyumcularda en hızlı şekilde işlem gören, standart bir tasarıma sahip olması ile ek bir işçilik maliyeti gerektirmeyen altın, kültürel olarak da son derece önemli kabul edilmektedir. Altın işlenerek, tam altın, çeyrek altın, gram altın, Reşat altın, yarım altın, gram altın gibi farklı türlerde satılabilmektedir. Külçe olarak da satılabilen altın saflık derecesi %100 oranında olduğu için çok kıymetlidir.
Altın satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar hem doğru ve güvenilir bir altın alımı işlemi yapmak için hem de geleceğe yönelik yatırımlarda doğru adımı atmak için son derece önemli kabul edilmektedir. Küresel risklerden korunma çabasında olan yatırımcıların en çok tercih ettiği ürünlerden biri altındır. Çeşitli nedenlerden ve durumlardan etkilenerek dalgalanmalar yaşayan piyasada altın fiyatlarını günlük olarak takip etmek gerekir.
Yatırım amacı ile altın alınacaksa dikkat edilmesi gereken durumlardan bazıları şu şekildedir: