FİNANS

Altın gümüş rasyosu nedir? Altın gümüş rasyosu neyi ifade eder?

Altın gümüş rasyosu bu iki ayrı değerli metalin alım-satım işlemlerine yönelik olan önemli bir hususu temsil eder. Altın gümüş rasyosunu belirleyen temel faktörlerden biri ise bu iki metale yönelik olan arz- talep seviyesidir.

Altın gümüş rasyosu nedir? Altın gümüş rasyosu neyi ifade eder?

Türkçeye altın gümüş rasyosu / oranı olarak geçen gold / silver ratio kavramının finansal piyasalardaki önemli bir göstergeyi ifade ettiği bilinir. Bu oran temelde altın ve gümüşe olan talep ile sıralanan değerli metallerin değerlerine göre değişkenlik gösterir. Ekonomik büyüme, altın ve gümüşün piyasalardaki yeri, yatırımcıların mevcut yönelimi gibi hususlar hakkında fikir edinmeyi mümkün kılan bu değer doğru bir şekilde yorumlandığı zaman yatırımcıların hareketlerine olumlu yönde etki edebilen araçlardandır.

Altın gümüş rasyosu nedir?

İngilizcesi gold / silver ratio olan altın / gümüş rasyosunun ne anlama geldiğini öğrenmek özellikle yatırımcılar için önem arz eder. Bu kavram altın- gümüş oranı olarak adlandırılırken tek bir ons altının satın alınabilmesi amacıyla kaç ons değerinde gümüş verilmesi gerektiğini gösterir. Dolayısıyla altın gümüş rasyosunun değişkenlik gösteren bir oran olduğu söylenmelidir. Nitekim altın ve gümüş gibi değerli metallerin yatırım dünyasında önemli bir yer tuttuğu bilinir. Söz edilen iki ayrı değerli metalin alım - satım yönlü baskılarını göstermesi bakımından altın gümüş rasyosu da önem arz eden bir değer olarak ele alınır.

Altın gümüş rasyosu ne demek?

Altın ve gümüşün piyasalardaki değerli metallerden olduğu bilinir. Altın ve gümüş fiyatlarını belirleyen temel etkenlerden biri ise arz ve talep faktörü olarak belirtilebilir. Yine piyasalardaki farklı dinamikler de altın ve gümüş gibi kıymetlerin değerini belirleyebilirken bu iki ayrı yatırım aracının değerinin birbirine olan oranını yorumlamak mühimdir. Bu noktada da “Altın gümüş rasyosu neyi ifade eder?” sorusuna yanıt olan detaylı hususlar devreye girer. Altın gümüş rasyosu temelde bir ons altın alınması için kaç ons gümüş satılması gerektiğini temsil eder.

Altın gümüş rasyosu nasıl yorumlanır?

Finans piyasalarında altın gümüş oranının psikolojik seviyesi genellikle 100 olarak kabul edilir. Bu bağlamda gümüş altın rasyosu üzerine yorum yapılırken oranın düşüşte veya yükselişte olmasına göre fikir yürütülebilir. Örneğin bu değerin yükselişe geçmesi durumunda sarı metale yönelik olan alım isteğinin arttığı düşünülebilir. Buna ek olarak altın gümüş rasyosunun yükselmesi gümüşün mevcut fiyatının düşük olması gibi durumlardan da kaynaklanabilir. Tam tersi olarak söz edilen değerde düşüş görülmesi ise genellikle gümüşe yönelik olan alım talebinin arttığını gösterir. Bu bağlamda psikolojik seviyesi 100 olarak ele alınan altın gümüş rasyosunun bu seviyenin altında kalması ekonomik büyümeyi temsil edebilir. 100 seviyesinin üstüne çıkan altın gümüş rasyosu ise genellikle piyasalarda görülen kararsızlık, belirsizlik ve yüksek volatilite ile bağdaştırılır.

Not: Bu içerik ve bu içerikte yer alan bilgiler yatırım tavsiyesi değildir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler