FİNANS

Analistler Merkez Bankası'nın faiz kararını nasıl yorumladı?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini yüzde 24'ten yüzde 19.75'e indirdi. Analistler Merkez Bankası'nın faiz kararını nasıl yorumladı?

Analistler Merkez Bankası'nın faiz kararını nasıl yorumladı?

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) 425 baz puanlık politika faiz indiriminin beklentilerin üzerinde olsa da piyasanın söz konusu indirime hazır olduğunu belirtti.

AA Finans Analisti ve ekonomist Haluk Bürümcekçi, TCMB'nin faiz kararının piyasa açısından sürprize işaret ettiğini söyledi.

TCMB'nin, yıl sonundaki enflasyonu mevcut tahmininden düşük beklediğini belirten Bürümcekçi, para politikası duruşunun "reel faize endeksli temkinli gevşeme" olarak nitelendirilebileceğini ifade etti.

Bürümcekçi, kurulun ekonomiye ilişkin değerlendirmelerinin iktisadi faaliyet için "toparlanma" olarak değiştirildiğini, enflasyon değerlendirmesinde daha olumlu bir görünüm sergilendiğini bildirdi.

Merkez Bankası'nın önden yüklemeli faiz indirimi ile başladığını ifade eden Bürümcekçi, sonraki adımlarının daha dikkatli olabileceğini vurguladı.

Bürümcekçi, şunları kaydetti:

"Politika faizinin düşürülmesi ile önümüzdeki dönemde ortalama fonlama maliyeti haftalık repo faizi ile yakın seyredecek, para ve repo piyasasında gecelik faiz ise ortalama olarak piyasa yapıcı oranına daha yakın olmak üzere yüzde 18,75-19,75 aralığında bankaların likidite durumuna bağlı olarak dar bir alanda dalgalanacaktır. Faiz koridoru da; gecelik borç alma faizi yüzde 18,25, haftalık repo faizi yüzde 19,75, gecelik borç verme faizi yüzde 21,25, piyasa yapıcı fonlama oranı yüzde 18,75 ve Geç Likidite Penceresi (GLP) faizi yüzde 22,75 şeklinde oluşacaktır."

"Faiz indirimleri, inşaat başta olmak üzere ekonomiye olumlu etkide bulunacak"

QNB Finansinvest Başekonomisti Burak Kanlı da TCMB'nin piyasa beklentilerinin üzerinde faiz indirimine gitmesine kur, borsa ve tahvil faizlerinin olumlu tepki verdiğini ifade etti.

Bu resmin ilerleyen saatlerde de değişmeyeceği varsayımı altında, aslında piyasanın böyle bir faiz indirimine hazır olduğunu ifade eden Kanlı, "Ancak ilerleyen dönemde piyasa, gelmesi muhtemel ek faiz indirimlerini de gözeterek daha temkinli bir duruşa geçebilir. Bundan sonra TCMB'nin faiz indirimlerinin nereye kadar devam edebileceğine dair rehberliği piyasa için büyük önem taşıyacak ve belirleyici olacaktır." diye konuştu.

Kanlı, TCMB'nin daha fazla önem atfedeceğini çeşitli defalar söylediği iletişim politikalarının çok büyük önem kazanacağını ve ay sonunda yapılacak Enflasyon Raporu basın toplantısını herkesin merakla beklediğini kaydetti.

Faiz indirimlerinin inşaat sektörü başta olmak üzere ekonomiye olumlu etkide bulunacağını vurgulayan Kanlı, "Diğer taraftan, finansal istikrarın sağlanabilmesi (kurda istikrar) için TCMB Başkanı Murat Uysal'ın geçtiğimiz günlerde ifade ettiği Türkiye'de mevcut konjonktüre uygun reel faiz oranının çok dikkatli bir biçimde belirlenmesi gerekmekte." değerlendirmesinde bulundu.

"Faiz indirimi fiyatlamalara yansıtıldı"

İntegral Yatırım Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu ise faiz indiriminin beklentilerin çok üstünde kalmayacak şekilde gerçekleştiğini, karar sonrası dolar kurunun 5,75 seviyesine yükselse de ardından 5,68-5,69 seviyesine geri çekilerek denge arayışı içerisinde bulunduğunu söyledi.

Turşucu, TCMB'nin enflasyonun yıl sonunda aşağı yukarı yüzde 14 seviyelerinde olmasını beklediğini ifade ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunu, eylül ayı PPK toplantısında 250 baz puan gibi bir miktar faiz indirimi daha olabileceği yönünde algılıyoruz. Eylül toplantısına mesaj var. Son olarak, 'enflasyondaki düşüşün para politikası ile uyumlu gerçekleşmesi için temkinli duruşun devam edeceği' şeklindeki ifadesini ise 'enflasyona odaklı kalınacağını ve aşırıya kaçacak indirimlerin olmayacağı' şeklinde bir mesaj olarak algılıyoruz. Kararın ardından dolar kurunda 5,70 seviyesindeki seyrin dengeleneceğini, sıkışık hareketlerin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Ancak faiz indirimi sürecine girmiş olmamızdan dolayı daha önceden izlediğimiz alt seviyesi olan 5,55 seviyesini, piyasanın 5,65-5,70 bölgesine çekmesi muhtemel. Fed kanadında sürpriz denilebilecek (50 baz puan gibi) indirimlerin gelmesi durumunda ise dolar kurunda yeniden 5,55 seviyelerini görebiliriz. Borsa tarafında ise kararın olumlu yansımaları devam edebilir. Endeksin ilerleyen günlerde 105.000-106.000 dirençlerini test etmesi beklenebilir. Bugün için ise 103.000 üzerinde tutunması bu beklentimizi güçlendirecektir."

Uğraş Ülkü, Institute of International Finance gelişmekte olan Avrupa ülkeleri araştırma birimi başkanı:

"Manşet enflasyon baz etkisi ve zayıf talebin etkisiyle Haziran'daki yüzde 15.7 seviyesinden Ekim'de büyük ihtimalle yüzde 9.2'ye gerileyecek. Türk varlıkları bugünkü 425 baz puan indirime rağmen benzerlerine kıyasla hâlâ çekici getiriler sunuyor.

"Ancak bundan sonraki faiz indirimleri TL'yi büyük değer kaybı baskısı altına sokabilir. Özellikle de ters baz etkisinin enflasyonu Kasım-Aralık ayında yüzde 13-14 bandına doğru yükselteceği ve TCMB'nin gerektiğinde para politikasını sıkılaştıramayacağı endişeleri göz önüne alındığında."

Nikolay Markov, Pictet Asset Management kıdemli ekonomisti:

"Piyasa beklentisi 250, benim beklentim 400 baz puandı, bununla uyumlu hareket ettiler."

"Daha fazla indirebilirlerdi ancak Avrupa ve ABD merkez bankalarını beklemek isteyeceklerdir. Bu iki bankanın tahminlerden daha fazla politika gevşetmesi Türkiye'de yeni indirimleri ve TL'nin istikrarını destekleyebilir."

Magdalena Polan, Legal & General Investment Management gelişmekte olan piyasalar ekonomisti:

"Net argümanlarla desteklenen beklentilerden büyük bir faiz indirimi oldu. Evet, enflasyon geriliyor, büyüme hâlâ zayıf ve kur son dönemde durağan."

"Ekonomi daha düşük faizlerden yararlanacaktır, ancak bu sadece para politikasının öngörülebilir ve makro koşullar tarafından izin verilen ölçüde gevşetilmesi halinde olabilir. Faiz indirimlerinin yapıcı olması için politikaların şeffaf ve öngörülebilir olması gerekiyor. Yapıcı olmayan faiz indirimleri TL'de tekrar değer kaybına ve mevduatta dövize yönelmenin hızlanmasına yol açabilir."

İnan Demir, Nomura gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti:

"Faiz indirimi, benim ve ekonomistlerin genel beklentisinden daha büyük olsa da piyasanın beklediği veya fiyatladığı aralığın dışında yer almıyor."

"Bu seferki karar metni öncekilere kıyasla çok daha uzun. Gelişmiş ekonomilerde merkez bankalarının gevşemeye gittiği ve yurtiçinde enflasyonun son tahminlerin altına gerilediği gibi gevşemeci ifadeler içeriyor. Ama bir sonraki faiz indiriminin boyutu hakkında ipucu vermiyor."

"Genel olarak bakarsak, TCMB'nin yeni başkanın yönetiminde ekonomik büyümeyi desteklemek için enflasyonda yükselişe olan toleransının daha fazla olacağını düşünüyorum. 425 baz puan indirim ile başlamak uzun vadeli politika yaklaşımı için de bir sinyal niteliğinde."

Erkin Işık, QNB Finansbank Başekonomisti:

"Enflasyon raporunda yılsonu enflasyon tahmini, önceki yüzde 14.6'nın biraz altına geleceği söylenmiş. Ayrıca gelişmiş ülke merkez bankalarının destekleyici para politikası duruşu da dikkate alınmış. Bu doğrultuda, önden yüklemeli olarak, beklenenin üzerinde bir indirime gidilmiş gözüküyor. Bundan sonrası için çok net bir yönlendirme yok, ancak enflasyonun baz etkisi ile Eylül-Ekim aylarında yüzde 10 civarına gerileyeceğini dikkate alırsak, global görünümde olumsuz bir gelişme olmadığı durumda, sonraki toplantılarda da indirimler büyük ihtimalle devam edecektir."

Timothy Ash, BlueBay Asset Management:

"425 baz puan indirmelerini ve temkinli duruşu koruyoruz demelerini çok sevdim!"

"Faizlerin yönü bundan sonra TL ile yakından bağlantılı. TL bu büyük indirime rağmen küresel bazda gevşek politika nedeniyle durağanlığını görece korursa faiz indirimlerine devam edeceklerini düşünüyorum."

KAYNAK:AA-REUTERS

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler