FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ankara Valiliği'nden yeni kimlik kartları ile ilgili açıklama

Ankara Valiliği, kimlik kartlarının dağıtımının yılsonu itibariyle son bulacağı, kart bedelinin fahiş oranda artacağı haberlerinin asılsız olduğunu, tüm Türkiye’de nüfus cüzdanlarının 2023 yılına kadar yenilenmesinin hedeflendiğini duyurdu.

Ankara Valiliği'nden yeni kimlik kartları ile ilgili açıklama

Ankara Valiliği, kimlik kartlarının dağıtımının bu yıl sonu itibariyle biteceği ve kart bedellerinin artacağı iddialarını yalanladı. Valilikten yapılan açıklamada, kart bedellerinin iddia edildiği gibi yüksek olmayacağı ve kart dağıtımının da 2023 yılına kadar devam edeceği ifade edildi.

Ankara Valiliği, T.C. Kimlik Kartları ile ilgili basında çıkan haberlere ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartına ilişkin yasal düzenleme 27 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olup 2 Ocak 2017 tarihi itibariyle ülke genelinde kimlik kartı başvuruları alınmaya başlanmıştır. Son zamanlarda basın yayın organları ile sosyal medyadan yayılan kimlik kartlarının dağıtımının yıl sonu itibariyle son bulacağı, kimlik kartı bedelinin fahiş oranda artacağı gibi asılsız haberler ve söylemler nedeniyle Nüfus Müdürlüklerinde yaşanan yoğunluklar, izdihama yol açmaktadır.

Kimlik kartları bedelleri 2018 yılı itibariyle ‘Değerli Kâğıtlar' değerleme oranlarıyla güncellenecek ve bu oran, asılsız haberlerde iddia edildiği gibi yüksek olmayacaktır.

Tüm Türkiye'de nüfus cüzdanlarının 2023 yılına kadar yenilenmesi hedeflenmektedir. Ancak mevcut nüfus cüzdanlarının geçerliliğini yitirdiğine dair herhangi bir son tarih ve yasal düzenleme bulunmamaktadır, mevcut nüfus cüzdanları süresiz olarak geçerlidir. Vatandaşların bu konuda daha sağduyulu davranmaları ve asılsız haberlere itibar etmemeleri gerekmektedir” denildi. İHA

<div style="color: rgb(0, 0, 0); font-family: georgia, "times new roman"; font-size: 12px; font-style: normal; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; font-weight: 400; letter-spacing: normal; orphans: 2; text-align: start; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial;">

Yeni kimlik kartı başvurusu nasıl yapılır?

Kimlik karti basvurusu yurt içinde, Genel Müdürlük web portali üzerinden ya da Çagri Merkezi araciligiyla randevu alinarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine, yurt disinda ise dis temsilciliklere yapilir.

**Yeni kimlik kartı başvurusunda hangi belgeler isteniyor?** İlk defa kimlik kartı başvurusu; nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı, askeri kimlik kartı, basın kartı veya muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı belge ve bir adet son altı ay içerisinde çekilmiş biyometrik fotoğraf ile yapılır. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2204072/640xauto.jpg) **Yeni kimlik kartı başvurusunu kim yapabilir?** On beş yaşını tamamlamış olanların şahsen başvurması gerekmektedir.
**Hangi biometrik veriler alınır?** Kimlik kartında on beş yaşını tamamlamış kişilerin parmak izi, parmak damar izi ve el ayası damar izi biyometrik verileri alınır.
![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2204073/640xauto.jpg) **Kimlik kartında kullanılacak olan fotoğrafın özellikleri nasıl olmalı?** Kimlik kartında kullanılacak fotoğrafın kişinin son halini göstermesi bakımından son altı ay içerisinde çekilmiş ve ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoğraf olması gereklidir. **Kimlik kartında renkli fotokopi fotoğraf kullanılabilir mi?** Fotokopi veya bilgisayarda çoğaltılan fotoğraflar kullanılamaz. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2204074/640xauto.jpg) **Kimlik kartında fotoğraf bulundurma yaşı kaç?** On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir. **Kimlik kartının bedeli nedir?** 2016 yılı kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 32 TL'dir. Kimlik kartı bedeli başvuru sırasında tahsil edilir. ![](https://imgrosetta.mynet.com.tr/file/2204075/640xauto.jpg)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler