FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Arabam ne kadar, arabam ne kadar eder? Arabamın değerini nasıl öğrenirim? Araç değeri sorgulama ve hesaplama

Günümüzde aktif olarak kullanılan ikinci el araç alım-satım platformları sayesinde bir arabanın yaklaşık kaç TL değerinde olduğu anlaşılabilir. Bu gibi platformlarda araçların kaç TL değerinde olduğunun sorgulanmasını mümkün kılan taşıt değerleme sistemleri mevcuttur. Taşıt değerleme işleminin en sağlıklı şekilde tamamlanması için ise araca yönelik olan önemli hususların mutlaka bilinmesi gerekir. Bunlar arasında aracın markası, kilometresi, modeli, tramer borcu gibi detaylar yer alır.

Arabam ne kadar, arabam ne kadar eder? Arabamın değerini nasıl öğrenirim? Araç değeri sorgulama ve hesaplama

İçindekiler

  • Arabam ne kadar?
  • Aracın değeri nasıl hesaplanır?
  • Araç değeri sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Bir aracın güncel değerinin öğrenilmesi için günümüzde çevrim içi taşıt alım-satım sayfaları gibi kolay ulaşılabilir opsiyonlara başvurmak mümkündür. Bu gibi çevrim içi platformlar üzerinden araç değerleme işlemi yapılabildiği gibi 2. el taşıt satma süreci de başlatılabilir. Yine galerilere ve belli başlı otomotiv bayilerine başvurulduğu takdirde bir arabanın kaç TL değerinde olduğu yaklaşık olarak öğrenilebilir. Bir taşıtın ikinci el satış fiyatını etkileyen unsurlar ise yalnızca aracın modeli ve markası ile sınırlı kalmaz. Bu unsurlar arasında aracın vites türü, kasa tipi, kilometresi gibi pek çok ayrıntının yer aldığı görülür.

Arabam ne kadar?

Aracını satmak isteyen kişiler için bu taşıtların güncel değerinin kaç TL olduğunu öğrenmek önem arz eder. Günümüzde araç alım-satım piyasasında farklı taşıt modellerinin fiyat aralığının bir hayli değişkenlik gösterebildiği bilinir. Bu da özellikle aracını uygun fiyattan alan kişilerin taşıtın satın alındığı zamandan itibaren ne kadar değerlendiğini araştırmalarına yol açar. Öyle ki günümüzde yaygın olarak kullanılan birçok 2. el araba alım-satım sitesinde araç değerleme denilen sistemler mevcuttur. Bu sistemler aracın belirli özelliklerine yönelik olan verilerin belirtilmesi sayesinde güncel olarak kaç TL ettiğinin yaklaşık olarak hesaplanmasını mümkün kılar. Böylelikle aracını satışa çıkaran bir kişinin bu süreci zarara girmeden ilerletmesi kolaylaşır.

Araba alım-satım sürecinde kullanılan fiyatlama sistemi aslında oldukça anlaşılır detayları kapsar. Bu detaylar öğrenildiği zaman “Arabam ne kadar eder?” sorusuna yanıt alınması da kolaylaşır. Örneğin bir aracın fiyatını belirleyen faktörler arasında temel olarak hangi yılda üretildiği, hangi markaya ait olduğu ve modelinin ne olduğu gibi temel hususlar yer alır. Bununla birlikte “Arabamın değeri ne kadar?” sorusuna doğru bir şekilde yanıt bulmayı hedefleyen kişilerin mutlaka aracın yakıt tipi ve vites türü gibi özelliklerini de göz önünde bulundurmaları gerekir. Elbette 2. el araç satış piyasasını ülkenin sosyo-ekonomik durumu da yakından etkiler. Ancak bir araç fiyatlama sisteminde eksiksiz olarak yer alması gereken diğer öncelikli bilgiler de aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Aracın kasa tipi
  • Satışa çıkarılacak olan aracın kilometre bilgisi
  • Aracın ekspertiz raporunun detayları
  • Araçtaki boyalı ya da değişen parça sayısı
    1. el aracın tramer tutarı

Aracın değeri nasıl hesaplanır?

Bir aracın değerini belirleyen hususlar arasında yalnızca model ve marka gibi detayların yer almadığı bilinir. Bu da aracını satışa koymak isteyen kişilerin fiyatlama sürecinde ne gibi etkenlerin rol oynadığını merak etmelerine yol açar. Aracın 2. el satış değerini belirlediği bilinen unsurlar arasında kasa tipi, vites türü, kilometre, yakıt tipi ve üretim yılı gibi pek çok detay yer alır. Bu temel unsurların yanı sıra aracın ağır hasarlı kazaya karışıp karışmadığı ve değişen parçasının olup olmadığı da fiyatlama sürecinde önemli yer tutar. Dolayısıyla araç fiyatlama sistemlerinde tramer borcu gibi hususların ön plana çıktığı bilinir. Yine “Arabamın değerini nasıl öğrenirim?” gibi bir soruya yanıt almak isteyen kişilerin aracın ek özelliklerini dikkate almalarında fayda vardır. Bunlar aşağıdaki gibi örneklendirilebilir:

  • Bir aracın modeli sınırlı sayıda üretilen grupta ise bu özellik 2. el satış fiyatının artmasını sağlayabilir.
  • Aracın değişensiz olması gibi özellikler taşıt alıcılarının ilgisini çeken pozitif etkenlerdendir.
    1. el fiyatı hesaplanan bir aracın bakımlı olması, temel ekipmanları haricinde sonradan bünyesine eklenen kullanışlı parçaları içermesi de değerlenmesini sağlayabilir.
  • Kazaya karışmamış olan bir aracın 2. el fiyatı genellikle aynı model diğer araçlara göre daha yüksektir.
  • Aracın muayenesinin olması gibi temel unsurlar da 2. el fiyatının düşmemesinde etkili rol oynar.

Araç değeri sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Aracını satmayı planlayan kişiler için bir arabanın değerini öğrenirken hangi hususlara dikkat edilmesi gerektiğini keşfetmek önemlidir. Buna ek olarak aracının temel özellikleri ile ekspertiz raporu detaylarına hakim olan bireyler fiyatlama işleminin nasıl yapılabildiğini sorgulamaya başlar.

Araç değeri hesaplama işlemi günümüzde pek çok 2. el alım-satım platformu üzerinden yapılabilir durumdadır. Yani araç değeri hesaplama sistemleri kullanılarak bir arabanın yaklaşık olarak kaç TL ettiği kolaylıkla saptanabilir. Buna rağmen kişilerin yalnızca taşıt değerleme araçlarına bağlı kalmamaları önerilir. Yani “Arabam kaç para?” gibi bir soruyla araştırmalarına başlayan kişiler online platformlarda yer alan taşıt değerleme araçlarını kullandıkları gibi piyasayı da gözden geçirmelidir. Bu doğrultuda aynı marka, model, üretim yılı, vites türü ve yakıt tipi özelliklerine sahip olan diğer araçların kaç TL bandında satışa sunulduğu incelenebilir. Bununla birlikte çevrim içi araç satış platformları üzerinden yapılması mümkün olan taşıt değerleme işlemi çeşitli galerilerde ve otomotiv bayilerinde de tamamlanabilir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler