FİNANS

'Artık kadın işçi almayın'

Başbakanın talimatıyla hazırlıkları süren çalışan kadına çocuk teşvği, patronları korkuttu.

'Artık kadın işçi almayın'

İş piyasasındaki kadınların daha çok çocuk yapmasını teşvik etmek amacıyla hazırlanan taslak daha netleşmeden patronlar 'yeni işçiler kadın olmasın' talimatı vermeye başladı. Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Kaş yapalım derken göz çıkarmayalım. Doğum yapan kadına sağlanacak ek haklar, kadınları iş hayatından etmesin" uyarısında bulundu.

Özdebir, kadın çalışanların istihdam şartlarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlandığı söylenen taslağın iş dünyasında endişe yarattığını belirterek, "ASO üyesi bir sanayicimiz düzenlemeden duyduğu kaygıyla bundan sonra fabrikasına kadın işçi almayacağını bana söyledi. Taslak bu haliyle yasalaşırsa, kadın işçi çalıştıran işletmelerin istihdam maliyetleri artacağından, yöneticilerine kadın yerine erkek işçi alınması talimatı vermiş" dedi. Özdebir, ismini açıklamadığı fabrikada 40'ı kadın olmak üzere toplam 200 kişinin çalıştığını vurguladı.

Başkan Özdebir, vefat eden yönetim kurulu üyelerinden Hasan Altun'un isminin verildiği Girişimci Eğitim Konağında, gündemdeki konularla ilgili gazetecilerle sohbet toplantısı yaptı. Kadın çalışanlara getirilecek yeni haklar nedeniyle işadamlarının kaygılanmakta haklı olduklarını ifade eden Özdebir, benzer tepkinin bir çok işadamından gelebileceğine dikkat çekti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın öncülüğünde hazırlanan taslakta doğum yapan kadınlara uygulanan 16 haftalık analık izninin 24 haftaya kadar çıkarılması, yarım gün çalışarak 'tam gün' çalışmış gibi prim yatırılması, iş yerlerinde kreş açılması, , doğum yapan kadına işe dönüş garantisi gibi doğum teşvikleri yer alıyor.

KADIN İSTİHDAMI DÜŞER!

Kadın çalışanlara getirilecek bu desteklerin işçilik maliyetlerini ciddi ornda artıracağını belirten ASO Başkanı, “Bir kadın için en ulvi şey anne olmak ama kaş yapayım derken göz çıkarmamak gerekiyor. Kadın işçilere sağlanan ek haklar kadın istihdamını daha da aşağı çekecektir. Çünkü işletmeler maliyet hesabı yapıp düşük maliyetli olanı tercih eder. Aksi halde rekabet avantajını kaybedip yok olur” dedi.

"KOMŞUMDAN ŞİKAYETÇİYİM"

Özdebir, sanayicininin bankalarla arasının nasıl olduğuna ilişkin bir soruyu yanıtlarken BDDK Başkanı Mukim Öztekin’den şikayetçi olduğunu söyledi. BDDK ve ASO'nun birbirlerine birkaç adım mesafede komşu olduğunu vurgulayan Özdebir, “Ne yazık ki yeni başkanla, eski başkan Tevfik Bilgin’le olduğu gibi iyi komşu olamadık. Tevfik Bey’den gördüğümüz sıcaklığı bulamadık. Ben kendisine hayırlı olsun, ziyaretine gittim ama o hala gelmedi. Yapılacak düzenlemelerde bizden görüş almadı” dedi. Sanayicilerin de bankaların işlem ücretlerinden şikayetçi olduğunu anlatan Özdebir'e, Öztekin'in, bu işlem ücretleriyle ilgili olarak, '3 liraya da lahmacun var 50 liraya da. Nerede yediğiniz önemli. Bodrum'da yerseniz 50 lira' sözleri anımsatıldı. Özdebir, “Biz sanayiciler Bodrum’a gidemiyoruz; gitsek de o bedeli ödemiyoruz. Sanayi bölgesinin içindeki Nihat Usta’da çeyrek ekmeğin arasına köfte koyduruyoruz” dedi.

"1.92'YE İNANMADIK"

Özdebir, son dönemde döviz kurunda yaşanan belirsizlikler nedeniyle sanayicilerin fiyatlandırma yapamaz hale geldiğini söyledi. Doların 1,95-2 lira aralığında bir değerde olduğunu düşündüklerini belirten Özdebir, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın yıl sonunda doların 1,92 liraya ineceği yönündeki açıklamasını sanayicilerin inandırıcı bulmadığını, bu fiyattan konrat yapmadığını ifade etti.
"TÜRKİYE'Yİ TÜCCARLAR İDARE EDİYOR"

Nurettin Özdebir, Türkiye’de politikaların merkezinde hiçbir zaman üretimin olmadığını, Türkiye'yi hala tüccarların idare ettiğini söyledi. ASO’nun 5 bin; Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) ise 150 bin üyesi olduğunu anımsatan Özdebir, “Siyasetçi oyu çok olan tarafı memnun etmek ister. Bu nedenle Türkiye’yi tüccarlar idare ediyor. İşadamlarımız giderek sanayicilikten uzaklaşıyor, gayrimenkule yöneliyor. Ülkemizin önde gelen sanayici aileler İstanbul'un kupon arazilerini aldılar; sermayemizi toprağa gömüyoruz. Ama nüfus 75 milyon; iş ihtiyacını perakende ile gayrımenkulle karşılayamayız. Gökdelenler dikip parayı toprağa gömüyoruz. İstihdam potansiyeli düşük olan enerji sektörü dışında üretim ve yatırım olmuyor” dedi.(HÜRRİYET)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler