Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul'da "Ekonomik Büyüme ve Enerji: Geleceğin Ekonomisini Şekillendirmek" temasıyla düzenlenen IICEC Konferansı’nda konuştu.
Bakan Şimşek'in açıklamalarından satır başları şu şekilde:
"Küresel büyümeyi sınırlayan önemli yapısal faktörler var.
Dünya ekonomisinin önemli motorlarından biri ABD, seçim öncesi taahhütler hayata geçerse gelişen ekonomileri iyi bir senaryo beklemiyor.
Dost ülkelerden tedarik önemini korumaya devam ediyor, ABD'deki yeni yönetim ile bu daha da önem kazanabilir, Türkiye bundan az etkilenebilir.
Borç kaynaklı küresel stres artacak, pek çok ülkenin borç faizine yaptığı ödemeler, kritik alanlara yapılan harcamaların üzerinde.
Türkiye'de ciddi bir enflasyon sorunu ve hayat pahalılığı sorunu var. Bu çok net. Zaten bu programın temel hedeflerinden bir tanesi yani ana hedefi fiyat istikrarını sağlamak. Bunun için gerekli para politikası çerçevesi, gerekli maliyeti politikası çerçevesi ve onu destekleyecek yapısal politika çerçevesi, gelirler politikası çerçevesi, yönetilen yönlendirilen fiyatlar noktasındaki politikalar 2025 yılında hepsi destekleyici olacak. 2024 yılına diyebilirsiniz ki enflasyon yüksek, doğru ama yılın başında yüzde 65'ti, eğer yılı yüzde 44, 45 ile kapatırsak 20 puana yakın bir düşüş kötü bir düşüş değil. Mesele bunun sürekli yani kalıcı hale getirilmesi. Burada da şunun altını çizmek istiyorum; hizmet enflasyonun katılık vardı, bütün dünyada bu böyledir, hizmet enflasyonundaki katılıklar zamanla çözülür, çözülmeye başladı. 2025 bu anlamda çok daha destekleyici olacak. Yani şeyden bahsediyorum; kira, eğitim vesaire. Çünkü temel mal enflasyonu yüzde 29. Gıda dahil mal enflasyonu yüzde 40'ın altı. Dolayısıyla enflasyonda gerçekten ciddi bir düşüş var ve bu düşüş devam edecek.
Okuyucu Yorumları 12 yorum