FİNANS

Çiftçi haziranda da rahat yüzü görmedi

Bu üretim sezonunda doğal afetlerin hemen hepsini yaşayan çiftçiler, haziran ayında da rahat yüzü görmedi.

Çiftçi haziranda da rahat yüzü görmedi

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Ekim 2013'te başlayan üretim sezonunda doğal afetlerin hemen hepsini yaşayan çiftçinin, haziran ayında da rahat yüzü görmediğini bildirerek, üreticilerin zararlarının telafi edilmesini istedi.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, mayısta normalin üzerinde olsa da kış aylarında yağışların yetersiz kalması nedeniyle Ekim 2013 - Mayıs 2014 döneminde birikimli yağışların genel olarak normalden ve geçen yılın aynı dönemindeki yağışından az olduğunu belirtti. Bayraktar, söz konusu dönemdeki yağış miktarının normale göre yüzde 22,4, geçen yıla göre ise yüzde 30,6 azaldığını kaydetti.

Ekim-mayıs aylarında birikimli olarak normale göre yağış azalmasının yüzde 32,2 ile en fazla Akdeniz bölgesinde görüldüğünü bildiren Bayraktar, bu bölgeyi yüzde 30,6 ile Güneydoğu Anadolu bölgesi, yüzde 30,5 ile Doğu Anadolu bölgesi, yüzde 26,5 ile İç Anadolu bölgesi, yüzde 14,1 ile Karadeniz bölgesi, yüzde 13,1 ile Ege bölgesi, yüzde 12,8 ile Marmara bölgesinin izlediğini ifade etti.

Mayısta kuraklık riskinin oluştuğu İç Anadolu bölgesinde normalinin üzerinde oluşan yağışın, bazı alanlarda faydalı olduğunu vurgulayan Bayraktar, kış yağışlarının yetersiz olduğu İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde bahar aylarına kadar yeterli gelişimi tamamlanamayan alanlarda, mayıs yağışlarının etkisinin beklenenin altında kaldığını belirtti.

Çiftçinin haziranda büyük zarara uğradığını bildiren Bayraktar, zarar gören alanlarda TARSİM sigorta eksperleri ve hasar tespit komisyonlarının çalışmalarının devam ettiğini kaydetti. Üreticilerin iklimsel olumsuzluklar nedeniyle zorlu ve sıkıntılı bir dönem geçirdiğine dikkati çeken Bayraktar, "Her ne kadar dolu zararı sigorta kapsamında olsa da üreticilerin büyük bölümü çeşitli nedenlerle sigorta yaptıramamıştır. Ayrıca kuraklık gibi risk kapsamı dışında afetler için 2090 sayılı Kanun ihtiyaca cevap verememektedir. Üreticilerin zararları telafi edilmelidir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler