FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dalgalı (serbest) kur sistemi nedir? Serbest kur politikası ne demek?

Farklı ülkelerin birbirlerinin para birimleri arasındaki değer farkı ekonomik sistemi etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Merkez bankasının hükümet onayı ve kararı ile döviz piyasasına müdahale edişi döviz kurunun nasıl bir değişim göstereceğini etkiler. Buna göre dalgalı kur sistemi nedir?

Dalgalı (serbest) kur sistemi nedir? Serbest kur politikası ne demek?

Ülkeler para birimlerinin değerini korumak ya da yükseltmek için çeşitli önlemler alırlar. Önlemler yeterli olmadığında bazı uygulamalara gereksinim duyulur. Çeşitli döviz kuru sistemleri vardır. Bu sistemler temelde iki ana sistem üzerinden ilerler.

Dalgalı kur ve serbest kur sistemleri piyasalardaki arz ve talep durumlarına göre şekillenir. Devlet tarafından müdahale edilmez. Döviz kurları, farklı sebeplere bağlı olarak döviz kuru sistemi ile tanımlanır. Birbirinden farklı şartları ve özellikleri bulunan farklı döviz kuru seçenekleri bulunur.

Dalgalı kur sistemi nedir?

Uluslararası pazarlarda ülkelerin para birimlerinin değerleri içeride ya da dışarıda arz talep doğrusunda belirlenir. Bu sistem dalgalı kur sistemi olarak tanımlanır. Değişken kur sistemi olarak da bilinir. Olumlu ve olumsuz sonuçları vardır.

Döviz kurunun piyasalardaki arza ve taleplere göre belirlenmesi ile dalgalı kur oluşur. Yerli paranın yabancı ülkelerin paralarıyla olan ilişkisinin piyasalarda belirlendiği kur sistemidir. Farklı şekillerde uygulanabilir. Örneğin, merkez bankaları ya da farklı bir kurum paranın diğer ülkeler karşısındaki değerine müdahalede bulunmuyorsa bu durum tam dalgalı kur sistemidir.

Serbest kur sistemi nedir?

Ülkeler serbest kur sistemi dış ülkelerdeki enflasyondan etkilenme yaşanır. Serbest kura bağlı ekonomide risk artar. Ticari ve finansal tüm işlemlerde azalmalar görülür. Bu sistem uygulandığında firmalar ve bankalar kur yükseldikçe zarara uğrarlar.

Serbest kur sistemi uygulanan ülkelerde dış pazardan gelen ani değişimler karşısında dayanıklılık kazanılır. Kurların serbest olması nedeniyle işlek olan döviz piyasasında kurlar olası her duruma karşı uyumluluk gösterir. Dış ticaret konusunda ise rekabet kaynaklı kayıplar yaşanmaz. Ödemeler dengelenir. Denge sağlandığı için de dışarıdan bir kaynağa ihtiyaç duyulmaz.

Serbest kur politikası nedir?

Yüzen kur, esnek kur ya da serbest değişken kur olarak da bilinir. Bu sistem döviz piyasaları üzerinde devlet müdahalesi olmadan uygulanır. Ülkelerin dış ödemelerindeki denge döviz kurları aracılığı ile sağlanır. Ödemelerde herhangi bir açık varsa ithalat ihracattan fazla olur. Bu da döviz kurunun yükselmesi anlamına gelir.

Serbest piyasa ekonomisinin dövize uygulanması ile oluşan bir politikadır. Kurun değişkenliği sınırsızdır. Döviz kuru piyasalarında serbest bir değişkenlik görünür. Olası herhangi bir açık döviz kuru yükselmesine fazlalık ise döviz kurunun düşmesine sebep olur.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler