FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Emisyon grubu nedir? Dolaşımdaki banknotlar emisyon grupları nelerdir?

Emisyon tam olarak "çıkarmak, yaymak, tedavüle çıkarmak" gibi anlamları ifade eder. Örneğin kağıt paralar, tahviller, hisse senetlerinin piyasaya sürülmesi emisyona en büyük örnektir. Ufak paraların piyasaya sürülmesinde emisyon kelimesi kullanılmaz. Merkez Bankası emisyona yetkilidir.

Emisyon grubu nedir? Dolaşımdaki banknotlar emisyon grupları nelerdir?

İçindekiler

  • Emisyon grubu nedir?
  • Emisyon grupları nelerdir?

Merkez Bankasının piyasaya sürmüş olduğu banknotların toplam tutarına "emisyon hacmi" denir. Emisyon grubu ise belirli bir grafik tasarımı ve boyut düzeninde olan ve dolaşıma çıkarılan banknot serisi olarak adlandırılır. Emisyon konusunda Merkez Bankası aktif bir rol oynar.

Emisyon grubu nedir?

Fransızca kökenli bir kelime olan emisyon kelimesinin orijinal şekli "emission" şeklindedir. "Çıkarmak, yaymak, ihraç etmek, dolaşıma sokma" gibi birçok anlamı ifade eder. Merkez Bankasının piyasaya para çıkartması emisyon kavramıyla açıklanır. Emisyon grubu ise çıkarılan banknot serisidir. Çıkarılan banknot serisi belirli bir tasarım anlayışı ve boyut düzeni içinde olmalıdır. Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı ilk emisyon grubunu 1926 yılında 1, 5, 10, 50, 100, 500, 1000 Türk lirası değerindeki, birinci emisyon banknotları olarak tedavüle sürmüştür.

Günümüze kadar 9 emisyon grubu olmuştur. İlk emisyon grubunun üzerinde hem Fransız hem de Arap alfabesi vardı. Son emisyon grubunda ise banknotların ön yüzeyinde Mustafa Kemal Atatürk portresi bulunur. Bu banknotlarda Türkçe metinler yer alır. Latin alfabesiyle yazılmış olan ilk Türkçe banknotları, 1937-1939 yıllarında İsmet İnönü çıkarmıştır.

Emisyon grupları nelerdir?

Emisyon grupları zaman içerisinde değişime uğrar. Merkez Bankası kurulmadan önce ilk çıkarılan ve "birinci emisyon grubu" denilen grup üzerinde Fransız ve Arap alfabesi bulunuyordu. Daha sonra çıkan bütün emisyon grupları, Latin alfabesi ile basılmaya devam etmiştir. Böylece yeni basılan grupla daha önce basılmış olan birinci grup değiştirilmiştir. Günümüzde 7 tertipten oluşan ve 6 farklı küpür değerinde emisyon grupları bulunur. Emisyon grupları içinde yer alan banknotlar şu şekildedir: 2, 50, 10, 50, 100, 500 ve 1.000 Türk liralık olmak üzere 6 farklı küpür değeridir.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler