Sözcük anlamı dolaşıma çıkarmak ve sürüm olarak bilinen emisyon, TCMB’nin politikası kapsamında açıklanabilen bir kavramdır. Merkez Bankası tarafından piyasaya sürülen banknotlara emisyon denilmektedir. Emisyon hacmi ise dolaşımda bulunan banknotların toplam tutarını temsil etmektedir.
Farklı alanlarda yer bulan emisyon kavramının finans bağlamındaki anlamı sıkça araştırılmaktadır. Finans alanında emisyon, piyasadaki bozuk para dışında mevcut olan banknotlar olarak tanımlanabilmektedir. Yani piyasaya sürülen banknotlara emisyon denilmektedir. Bununla birlikte emisyon kavramı, hisse senetleri ile tahviller için de sıkça kullanılmaktadır. Emisyonun bu bağlamdaki sorumlusu ise Merkez Bankası olmaktadır.
Günlük olarak ilan edilen emisyon hacmi, TCMB yani Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından duyurulmaktadır. İlan edilen bu rakamlar, Merkez Bankası bünyesindeki aktif ve pasif veriler arasındaki farkın belirlenmesi ile oluşturulmaktadır. Dolayısıyla bu süreçte Merkez Bankası’nın parasal gelişmeleri düzenli olarak takip ettiği söylenebilmektedir. Buna bağlı olarak sürekli bir şekilde emisyon hacmine karşılık gelecek miktardaki Türk Lirası, Merkez Bankası kasasında tutulmaktadır. Yani dolaşımdaki paranın bir kısmı banka kasalarında tutulmakta ve bu tutarın düşülmesi sonucunda dolaşımda olan mevcut para miktarı belirlenmektedir.
Dolaşımdaki banknotlar olarak tanımlanabilen emisyon, farklı hususları da temsil etmektedir. Temelde emisyon sözcüğü, sürüm ve dolaşıma çıkarmak gibi anlamları içermektedir. Bu bağlamda emisyon, Merkez Bankası tarafından dolaşıma çıkarılan yani basılan banknotları ifade etmektedir. Emisyon hacmi ise Merkez Bankası’nın hareketlerine yönelik bazı hususların anlaşılmasını sağlamaktadır. Paraya olan talep kavramı ile ilişkilendirilen emisyon faydaları nelerdir? Bu kavramın işaret ettiği hususlar aşağıdaki gibi açıklanabilmektedir;
Paraya olan talebin artması ile birlikte Merkez Bankası’ndan borçlanma faaliyeti de artış göstermektedir. Yani emisyon hacminin artması, sanıldığı gibi Merkez Bankası’nın bir para politikası olarak fazla para basması durumu değildir.