FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon beklentileri nelerdir? Piyasa katılımcıları anketi ile enflasyon beklentileri nasıl belirlenir?

Enflasyon, mal ve hizmetlere dair fiyatların artışına karşın paranın satın alma gücünün düşüşüne denir. Enflasyon, bir mala ya da hizmete duyulan arzın artması sebebiyle fiyatın yükselmesi ve para biriminin değerinin azalması olayıdır. Enflasyon artması ile alım gücü azalır. Para biriminin değersizleşmesine bu da elinizde bulunan para ile daha az eşya almaya sebebiyet verir.

Enflasyon beklentileri nelerdir? Piyasa katılımcıları anketi ile enflasyon beklentileri nasıl belirlenir?

Enflasyonu düşürmek için piyasadaki para arzını düşürmek ya da faiz oranını enflasyon değerinin üzerine çıkarmak gerekir. Enflasyon hedefleri Merkezi Banka ve Türk hükumeti ile 3’er yıllık dönemler halinde belirlenir. Enflasyon için iki resmi veri olan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beraber takip edilir.

Piyasa katılımcıları anketi TCMB’nin resmi sitesinde aylık olarak yayınlanır ve uzman kişilerin fikirlerini kapsar. Piyasa katılımcıları anketi döviz kurunda, cari işlemler dengesinde, tüketici enflasyonunda, faiz yüzdesinde belirttiği tahminler ile finansal alanda ilgilenenlere fikir verirken yol çizmelerinde yardımcı olmaktadır. Beklenti anketleri de finansal gelişmelerle yakından ilgilenenlerin ilgi odağı durumundadır. Piyasa katılımcılar anketi adı verilen veri toplama yöntemi ile öngörülen beklentiler finansal gelişmeleri takip etmede ve fikir sahibi edinmede kullanılabilir.

Enflasyon Beklentileri Nedir?

Enflasyon beklentileri ise henüz gerçekleşmemiş ama gelecekte gerçekleşmesi öngörülen enflasyonu ifade etmektedir. Enflasyon beklentileri gelecekteki enflasyon hakkında belirtilen öngörüler ile yol çizmeye rehberlik edebilir. Beklenen enflasyon, enflasyon haddi ile belirlenir. Enflasyon haddi fiyat düzeyinde cari dönemde beklenen artış ile önceki dönem fiyat düzeyinin oranının 100 ile çarpılması ile elde edilir. Enflasyon beklentilerini belirlemek için çeşitli yöntemler ve kaynaklar kullanılabilir. Bunlar çeşitli piyasa araçlarından türetilen endeksler ya da TCMB’nin yayınlamış olduğu Beklenti Anketleri olabilir. Beklenti anketi, finansal sektörde uzman sayılan ve karar veren kişilere uygulanır. Merkez bankası tarafından uygulanan Beklenti anketi ile döviz kuru, cari işlemler dengesi, tüketici enflasyonu, faiz yüzdesi gibi ekonomiyi büyük ölçüde etkileyen konulara dair beklentileri saptamaktadır. Böylece finansal bağlamda uzun ya da kısa vadeli beklentiler oluşturur.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler