FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon hedefi nedir? Enflasyon yıl sonu hedefi nasıl belirlenir?

Enflasyon hedefi Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası ve Hükümet tarafından üç yıllık dönemler için belirlenen Tüketici Fiyat Endeksinin yıllık olarak artış oranı anlamına gelir. Enflasyon hedefi her sene aralık ayında hesaplanan bir yıllık enflasyon olarak tanımlanır. Enflasyon hedefini belirlemek için TÜFE'nin yıl sonundaki yıllık değişim oranı kullanılır.

Enflasyon hedefi nedir? Enflasyon yıl sonu hedefi nasıl belirlenir?

Enflasyon hedefi belirlenirken 2 puan üstü ya da altı belirsizlik oranı olarak bilinir. Yıl sonunda eğer bu belirsizlik yok ise Merkez Bankası hesap vermek için Hükümete bir mektup yazarak durumu belirtir.

Enflasyon yıl sonu hedefi nedir?

Enflasyon hedefi değişkenlik gösterebilir. Bu yüzden 12 aylık bir değişim sonucu enflasyon yıl sonu hedefi belirlenir. Yıl sonunda belirlenen bu hedefler Hükümetle belirlendiği için nokta hedef olarak belirlenir. Günümüzde diğer gelişmiş ülkelere oranla daha yüksek bir enflasyon oranı hedeflenir. Bunun en büyük sebebi ise Türkiye'de özellikle son yıllarda oluşan bir yapısal dönüşümdür. Ayrıca Avrupa Birliğine uyum süreci ve kalite artışından kaynaklanan ölçüm taraflığı da enflasyon hedefini artırmaktadır.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler