FİNANS

Esenler Otogarı'na giriş çıkış ücretli oldu

Bayrampaşa'da bulunan Büyük İstanbul Otogarı'nda giriş çıkışlar ücretli hale geldi.

Esenler Otogarı'na giriş çıkış ücretli oldu

İlk 25 dakika için ücret alınmayan otogarda yeni uygulamaya göre giriş çıkışlardan 8 lira alınıyor.

Uygulamanın kanunsuz olduğunu belirten Büyük İstanbul Otogarı Esnaf Derneği Başkanı Şahap Önal, "Otogar, kanunsuzluğun yaşandığı korku tüneli haline geldi. Yeni uygulamayla günlük 100 bin lira vatandaştan alınıyor." dedi.

Büyük İstanbul Otogarı'na giriş çıkışlarda önceden ilk 25 dakika ücretsizdi. Ancak bu uygulama kaldırıldı. Otogar giriş çıkışları artık ücretli oldu. Otogar girişinde 'Terminalde bulunan genel park alanlarını kullanan özel ve resmi otomobillerden 0-25 dakikayı geçmeyen giriş çıkışlarda ücret alınmaz' afişleri asılı olmasına rağmen yaklaşık 15 gündür vatandaşlardan kısa süreli giriş çıkışlarda da ücret alınıyor.

Otogara kısa süreli giriş yapan sürücüler, yeni uygulamanın mağduru oldu. Çıkışta talep edilen 8 liralık ücrete tepki gösteren vatandaşlar, "Girmem ile çıkmam 2 dakika sürdü, 8 lira aldılar. Bu uygulama çok yanlış bir durum. Bundan 15 gün önce ücretsizdi demek ki artık kısa bir işimiz olduğunda bile buraya giremeyeceğiz. 15-20 dakikaya kadar ücret alınmaması gerekiyor." şeklinde konuştu.

'GÜNLÜK 100 BİN LİRA, KANUNSUZ OLARAK VATANDAŞTAN ALINIYOR'

İstanbul Büyük Otogar Esnaf Derneği Başkanı Şahap Önal, İstanbul otogarının yıllardır bilinen bir kangren haline geldiğini söyledi. Önal, "Otogar yasal olmayan, Kaçak, içerisinde binlerce iş yerinin bulunduğu ancak atıl vaziyette olan, hukuksuzluğun, kanunsuzluğun yaşandığı korku tüneli haline gelmiştir. Yıllardır mücadele ediyoruz. Sesimizi duyurabilmek için de devletin tüm ilgili makamlarına kadar çıktık hala yasal bir işlem yapılmıyor. İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi buranın kaçak olduğunu, buranın yasal olmadığını bildiği halde, kendi resmi raporları olmasına rağmen halen yasal bir işlem yapmadı. Kanunlar ve yasalar olmasına rağmen kimse bu yasayı dinlemiyor. Otogara giriş çıkış ücretleri alınmaya devam ediyor. Zabıta görevini zor şartlarda yapıyor." diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesinin konuya ilişkin müfettiş raporlarının bulunduğunu hatırlatan Önal, "Otogar, havaalanı gibi yerlerde ilk yarım saat ücret alınmaması gerekirken, mahkeme ve Ulaşım Koordinasyon Müdürlüğü (UKOME) kararları olmasına rağmen hala ücret talep ediyorlar. Maalesef bu giriş çıkış ücretlerinde her gün 100 bin liraya yakın bir para vatandaşlardan alınıyor. Belediyenin UKOME kararı var ve burada açıkça ifade ediliyor. Bu uygulama 2 yıl uygulandı ancak şuan uygulanmıyor." ifadelerini kullandı.

Giriş çıkışlarda alınan ücretin yasal olmadığını ve vatandaşların vermemesi gerektiğini belirten Önal, yapılan bu hukuksuzluklara karşı vatandaşların suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledi.

İlgili kurumdan yapılan basın açıklamasına göre,

Büyük İstanbul Otogarı, Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği ile İstanbul Büyük Şehir Belediyesi arasında yapılan Yap-İşlet-Devret sözleşmesi çerçevesinde inşa edilmiş olup 1994 yılından itibaren Şirketimiz tarafından işletilmektedir. İşletme esasları, taraflar arasında akdedilen sözleşme ile belirlenmiştir.

Otobüs ve hususi araç giriş ve park ücretleri ise, 10.07.2003 tarih ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu uyarınca, 25.02.2004 tarihinde yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği hükümlerine göre ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayımlanan 65 numaralı tebliğine göre belirlenmektedir.

Yönetmeliğin “Terminal Ücretleri” başlıklı 64. Maddesi gereği; “terminal işletmecileri tarafından, terminalin bakımı, onarımı, korunması ve işletme giderlerinin karşılanması ve kâr amacıyla; terminallerin park alanlarını kullanan taşıtlardan park sürelerine göre makul bir ücret alınabilir. Ancak, yolcuları terminale getirmek veya terminalden almak üzere terminal içinde bulunan genel park alanlarını kullanan özel ve resmi otomobillerden 25 dakikayı geçmeyen giriş ve çıkışlarda ücret alınmaz. Bu durumdaki otomobillere genel park alanlarının dışında terminal içinde özel bir park alanı tahsis edilmesi halinde ise söz konusu ücretsiz süre ikiye katlanarak 50 dakika olur.” hükmüne uygun olarak uygulama yapılmaktadır. Yönetmelikte yer alan ücretsiz otopark süresi 50 dakika iken, tarafımızca bu süre yolcu lehine 60 dakika olarak uygulanmaktadır.

Otogar işletmesi ile ilgili olarak yaşanan en önemli sıkıntı, terminal alanı içerisinde oluşan trafik sıkışıklığıdır. Buna neden olan güney-kuzey arasındaki giriş ve çıkış kapılarının E-5 karayolu ile TEM Oto Yolu arasında kalan mahaller, İkea, Forum İstanbul, Caprice Gold gibi ticari alanlar için transit yol olarak kullanılmasıdır. Otogar işletmesi yasal düzenlemelere uygun bir şekilde kaosu önlemeye çalışmaktadır.
UKOME’nin 26.01.2012 tarih ve 2012/1-2 sayılı kararı gereği Terminal’de bulunan belirlenmiş park alanlarını kullanan özel ve resmi araçlardan 0-60 dakikayı geçmeyen giriş çıkışlarda ücret alınmamaktadır. Söz konusu UKOME kararı Zabıta birimlerince yanlış yorumlanmış olup, UKOME Kararından bahisle bölge zabıtası tarafından İşletmemizin güney girişine afişler asıldığı, bunun giriş ve çıkışlarda kaosa ve istenmeyen tatsız olaylara sebebiyet verdiği, halkımızla İşletmemizi haksız bir biçimde karşı karşıya getirdiği görülmüştür.

Şirketimiz gerek Bakanlık talimatları ve ilgili yönetmelik hükümlerine, gerekse UKOME kararlarına uygun davranmakta; kamusal alan olan Büyük İstanbul Otogarı’nda yolcu istifadesi ve güvenliği için gerekli azami özeni göstermektedir. Kanuna ve Yönetmeliğe uygun olarak 64. Maddeyi harfiyen uyguladığımızı, UKOME kararlarına uygun bir biçimde düzenlemeler getirildiğini, özel park alanlarından otomobillerin ücretsiz olarak 60 dakika park imkanı bulunduğunu, bu düzenlemelerin Otogar iç trafiğinin düzeni açısından elzem olduğu ve transit geçişlerin ancak bu şekilde önlenebileceği hususları;
Kamuoyunun bilgisine saygıyla duyurulur.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler