FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

EYT'de son durum nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) çıkacak mı?

EYT olarak bilinen, emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinde son durum merak ediliyor. EYT düzenlemesi için milyonlarca kişi Aralık ayını merakla bekliyor. Peki EYT'de son durum nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) çıkacak mı? İşte merak edilenler...

EYT'de son durum nedir? Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) çıkacak mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar olarak bilinen EYT'yi bekleyen milyonlarca kişi için çalışmalar tamamlandı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin Emeklilikte Yaşa Takılanlar için Aralık ayını işaret etmişti. Bakan Bilgin son olarak konuyla ilgili “Çözülebilecek sorunları hemen çözmemiz lazım. Prim gün sayısındaki farklılık ciddi bir sorun. Bunu eşitlememiz lazım. Bunu eşitleyecek bir düzenlemeyi yapacağımızı size söyleyeyim” açıklamasında bulundu.

EYT'DE SON DURUM NEDİR?

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında emeklilik bekleyenler için olası formülleri duyuran uzman isim, “Emeklilik sisteminde iki tür emeklilik var. Birincisi tam ikincisi kısmi emeklilik. Tam emeklilikle ilgili. Burada tarihlere göre farklı dengeler var” diyen Emin Yılmaz SGK’lı çalışanların EYT hesabı için , “7 Eylül 1999 tarihinden önce 506 sayılı yasa vardı. Bu yasaya 4447 sayılı yasa yasa ile kademeli yaş şartı eklendi. 99 öncesinde erkeklerde 58, kadınlarda 56, süre olarak ise erkeklerde 25, kadınlarda 20 yıl, prim ödemeleri ise 5000 ila 5 bin 975 gün arasında değişiyordu. 8 Eylül 1999 ila 30 Nisan 2008 arasında olanlarda ise erkeklerde 60, kadınlarda 58 yaş şartı aranırken süre olayı kalktı ve 7000 prim günü şartı geldi. 1 Mayıs 2008 sonrası işe başlayanlarda ise erkeklerde 60-65, kadınlarda 58-65 yaş ve 7 bin 200 prim günü şartı aranmaya başlandı” şeklinde konuştu.

SGK Uzmanı ayrıca problemin 7 Eylül 1999 öncesinde olduğunu ifade etti ve “Olası formül ile 4447 sayılı yasayı yürürlükten kaldırılırsa 506 sayılı yasaya geri dönülecek. Kademeli yaş şartı 506 sayılı yasada olmadığı için, sigorta başlangıcından sonra 20-25 yıl süre ve 5000-5975 gün arasında primi mevcutsa bu kişilerin emekli olması muhtemeldir. Bağ-Kur’lu çalışanlar için de bir düzenleme geleceğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

EYT NE ZAMAN ÇIKACAK?

EYT'nin çıkacağı tarih de araştırılıyor. Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 öncesine denk gelmekte olan ancak prim eksiği olan pek çok kişi staj sigortası hakkında yapılan çalışmanın sonucunu bekliyor. Ayrıca emeklilikte yaşa takılanlara ile ilgili yapılacak olan düzenlemenin bu sene Aralık ayında tamamlanması beklenmekte.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler