FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

EYT SON DAKİKA 2 Mart 2023: EYT onaylandı mı, Resmi Gazete'de yayımlandı mı, ne zaman yayımlanır?

EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri, 7.7 ve 7.6 şiddetindeki Kahramanmaraş merkezli depremleri sebebiyle ara verilen Meclis çalışmalarının başlaması ve yasanın TBMM'den geçmesinin ardından merak konusu oldu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin dün yeni bir açıklamada bulundu. Peki, EYT onaylandı mı? EYT Resmi Gazete'de yayımlandı mı, ne zaman yayımlanır? İşte detaylar...

EYT SON DAKİKA 2 Mart 2023: EYT onaylandı mı, Resmi Gazete'de yayımlandı mı, ne zaman yayımlanır?

EYT konusuna ilişkin son dakika gelişmeleri, Emeklilikte Yaşa Takılanlar ile ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından yakından takip ediliyor. Bakan Bilgin, EYT’ye ilişkin yöneltilen soru üzerine açıklamada bulundu. İşte 2 Mart 2023 Perşembe günü itibarıyla EYT'de son durum...

BAKAN BİLGİN'DEN SON DAKİKA AÇIKLAMASI

EYT'ye dair açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin şu ifadeleri kullandı:

"Buruk bir sevinç, emekli olacaklarımıza hayırlı olsun. Meclis Genel Kurulu'nda yasalaşan düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra müracaat edecekler. Herhangi bir endişeye gerek yok, panik yapmaya gerek yok. Kimse hak kaybına uğramayacak"

EYT'LİLERİN İLK EMEKLİ MAAŞLARI NİSAN'DA MI YATACAK?

Bakan Bilgin konuya dair yaptığı açıklamada, "Tabii, yasal süreç öyle başlıyor. Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra ilk ayın başında maaşlar müracaatlara göre ödenecek. Panik yapmaya gerek yok. e- Devlet üzerinden müracaat edebilirler, bir sorunla karşılaşırlarsa e-Devlet üzerinden ki karşılaşmayacaklarını zannediyorum, o zaman bizzat giderek müracaat edebilirler. Mart ayı içerisinde bu olur" ifadelerini kullandı.

EYT yasasında kritik dönem: Tarih verildi! EYT ne zaman yasalaşacak? Gözler Mecliste...

EYT YASASI MECLİS'TEN GEÇTİ Mİ?

EYT yasalaştı. EYT ile ilgili kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Kabul edilen kanun teklifinden ilk etapta 2 milyon 250 bin kişinin yararlanması bekleniyor.

Kanunla birlikte aylık bağlanması talebinde bulunanlar, yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak. Öte yandan emekli olduktan sonra aynı iş yerinde 30 gün içinde tekrar işe başlayan bütün çalışanlar için yüzde 5 destek primi verilecek.

EYT yasasında kritik dönem: Tarih verildi! EYT ne zaman yasalaşacak? Gözler Mecliste...

EYT'DE SON DURUM

EYT ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurulda kabul edilen teklif, 4 maddeden oluşuyor.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'na eklenen geçici maddeyle, ilgili kanunlara göre, teklifin yürürlük tarihinden sonra aylık bağlanması talebinde bulunanlardan yaşlılık veya emekli aylığı bağlanacak olanlar, söz konusu hükümlerde yaş dışındaki diğer şartları taşımaları halinde yaşlılık veya emekli aylığından yararlanacak.

Bu hüküm esas alınarak geriye dönük herhangi bir ödeme yapılmayacak ve geriye dönük hak talep edilemeyecek.

EMEKLİ OLAN EYT'LİLER İLK MAAŞLARINI NE ZAMAN ALACAK?

Yasalar emeklilik işlemlerinin başlatıldığı aydan sonraki ay başından itibaren maaş hesabı yapılacağını söylüyor. Bu durumda Mart ayında yapılacak bir başvuru sonunda ilk maaşlar 1 Nisan'dan itibaren hesaplanacak.

EYT'DE SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Tarkan Zengin konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"EYT ile ilgili kanun teklifi yasalaştıktan sonra Resmi Gazete'de yayınlanmasını bekleyeceğiz. Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra sosyal güvenlik kurumlarından 'emekli olabilir' yazısını alacaklar. Ve bu yazıyla birlikte işverenlerine emeklilik dilekçesi verecekler."

EYT'LİLER NASIL VE NEREDEN BAŞVURU YAPACAK?

EYT başvurularının, yasanın Meclis'ten geçmesi ve Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından başlaması bekleniyor. EYT başvuruları e-Devlet üzerinden alınacak.

EYT ŞARTLARI NELER?

EYT'li olmak için kişinin, 9 Eylül 1999 öncesinde sigorta girişi olması gerekiyor. EYT'de kadınlar için sigortalılık süresi 20 yıl, erkekler için ise 25 yıl olarak yer alıyor. EYT'de yaş şartı bulunmuyor.

AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, EYT’de aylık bağlama oranlarıyla ilgili, “SSK’dan emekli olacaklar için 7 bin 797 lira. Bağ-Kur’dan emekli olacaklar için 5 bin 811 lira. Emekli Sandığı’ndan emekli olacaklar 12 bin 389 lira. Bunların ortalaması 8 bin 733 lira” dedi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler