FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Faiz oranı nedir?

Faiz kelimesi banka veya benzeri kurumların kişilere verdiği ödünç paralardan elde ettiği kazanç anlamına gelir. Borç karşılığı banka veya ona benzer kurumlardan alınan parayı kullanmaya karşılık ödenen ücret olarak da tanımlanabilir. Kurumların bu kazançtan elde ettiği oranın yüzdesine faiz oranı adı verilir.

Faiz oranı nedir?

Faiz oranı belli bazı hususlara göre değişebilir. Bu belirlemelerde en etkili husus ekonominin durumudur. Ekonomi ile doğrudan ilişkili olaylarda bu oranların belirlenmesinde etkili rol oynar. Bankalar arasında oranlar değişkenlik gösterebilir kişiler bu oranlar arasında kendi ihtiyacına en uygun seçeneği tercih ederek yararlanabilir.

Faiz Oranı Nasıl Belirlenir?

Faiz oranlarının belirlenmesi ekonomi ve ekonomi ile alakalı olaylara bakılarak Merkez bankalarının alacağı karar ve uygulamış olduğu politikalar ile belirlenir. Oldukça geniş çeşitleri bulunur. Geri ödeme miktarı da alınan kredi türüne göre farklılık gösterir. Genellikle konut kredisi, bireysel kredi ve taşıt kredisi günlük hayatta karşımıza çıkan seçenekler arasında yer alır. Faiz oranlarının düşük olması kişisel ihtiyacınızı daha avantajlı bir şekilde karşılamanız için avantajlı bir durumdur.

Düşük faiz oranları ile daha düşük ödeme yapabilmeniz mümkün olacaktır. Yüksek faiz oranları yatırımcıları ve tüketicileri olumsuz yönde etkileyen bir durumdur. Faiz oranlarının düşmesi ile kişisel tüketim ve yatırımların artması ile piyasa canlandırılabilir. Bir ülkede faiz oranı yüksekse tasarrufa gidilebileceğinden ithalat artıp ihracat azalır. Ülke ekonomisi yönünden de olumsuzluklara yol açabilir.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler