FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

GSS borç sorgulaması nasıl yapılıyor?

GSS sorgulama ile geçmişe dair borcunuzun olup olmadığını anında öğrenebilirsiniz. Peki pek çok kişinin ortak sorunu olan GSS borcu sorgulaması nasıl yapılıyor? İşte GSS borç sorgulama detayları!

GSS borç sorgulaması nasıl yapılıyor?

e-Devlet Kapısı uygulamasının başlatılmasının ardından sadece kamu kurum ve kuruluşlarında gerçekleştirilebilen işlemler internet ortamına taşınmaya başladı. Hizmete başladığı 2008 yılından bu yana hizmet kapsamı sürekli genişleyen e-Devlet Kapısı'nda bazı işlemlerden oldukça fazla sayıda faydalanılıyor. Bu hizmetlerden biri de GSS borç sorgulama (Genel Sağlık Sigortası) işlemi. Vatandaşların en fazla muzdarip olduğu durumlar arasında bulunan GSS borçlarını öğrenmek için tüm vatandaşların GSS borç sorgulama işlemini gerçekleştirerek, durum takibi yapması gerekiyor. Peki GSS borç sorgulama işlemi nasıl yapılıyor? Bu konuyu sizler için ele aldık.

2012 yılında hayatımıza giren Genel Sağlık Sigortası, zaman zaman vatandaşların başına sıkıntı çıkartıyor. Herkes için zorunlu olan GSS'de vatandaşların kontrollü olması gerekiyor. Bazı vatandaşlar beklemedikleri GSS borçları sebebiyle mağdur durumda kalmıştı. Böyle bir durumun yeniden yaşanmaması için kontrol altında olmak oldukça önemli. Bunun en kolay yolu ise e-Devlet Kapısı'ndan GSS borç sorgulama işlemi yapmaktan geçiyor. Bu sorgulamayı yapan vatandaşlar herhangi bir borcu olup olmadığını öğrenme şansı buluyor. Sistem vatandaşlara varsa borçları hakkında bütün detayları sunuyor.

Özellikle gençlerde GSS borçlanması sıkça karşılaşılan bir durum. Burada dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor. Lise mezunu olanlar 20 yaşına kadar, üniversite mezunları ise 25 yaşına kadar GSS ödemesi yapmaları gerekmiyor ancak bu yaş eşiklerini geçtikten sonra bireylerin gelir testi yaptırmaları şart. Bu test yaptırılmadığı takdirde bu kez GSS borçları birikmeye ve ödenmediğinde faiz almaya başlıyor. Öte yandan hükümet GSS borçluları konusunda çalışmalar yapsa da, bu borçların silinmesi gibi bir durum henüz söz konusu değil. Öte yandan ödeme yapacaklara ise taksitlendirme imkanı sağlanıyor.

Peki GSS borç sorgulama işlemi nasıl gerçekleştiriliyor. Pek çok işlemin gerçekleştirilebildiği e-Devlet Kapısı'ndan sorgulamanızı yapabilirsiniz. Bunun için öncelikle 'www.turkiye.gov.tr' adresine gidin. Ardından sisteme giriş butonuna tıklayarak sizden istenen T.C. Kimlik No ve e-Devlet Şifresi bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir biçimde girip 'siteme giriş yap' butonuna tıklayın. Açılan ekranın sol kısmındaki menüde 'e-Hizmetler' bölümü yer almaktadır. Buraya tıklayarak önce Sosyal Güvelik Kurumu'nu ardından bu kurum işlemlerinden 'Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama'yı seçin. Seçiminizi yapmanızın ardından sistem borcunuzun olup olmadığını, varsa ne kadar olduğunu size detaylı bir şekilde döküman olarak sunacaktır.

Express


En Çok Aranan Haberler