FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Hayat sigortası nedir, nasıl yaptırılır? Hayat sigortası neleri kapsar?

Kişiler hem kendi can ve mal güvenliklerini hem de kendi ölümlerinden sonra geride kalan yakınlarını düşünerek bazı sigorta türlerinden yararlanabilirler. Bu sigorta türlerinden biri de hayat sigortasıdır. Resmî olarak sigorta firmaları ile yapılan sözleşmelerin içeriğine göre hayat sigortası yapılır.

Hayat sigortası nedir, nasıl yaptırılır? Hayat sigortası neleri kapsar?

İçindekiler

  • Hayat sigortası nedir?
  • Hayat sigortası nasıl yaptırılır?
  • Hayat sigortası neleri kapsar?
  • Hayat sigortası yaptırmak mantıklı mı?

Hayat sigortası, kişilerin özel olarak bir sigorta firması ile anlaşıp sözleşme imzalayarak yaptırabileceği bir sigorta türüdür. Sözleşmenin içeriği doğrultusunda kapsamı belirlenir. Yapılan anlaşma ile hem kişinin kendi hayatı ve sağlığı hem de kendinden sonra geride kalan kişilerin hayatı güvence altına alınacak şekilde çeşitli durumlar sağlanır.

Hayat sigortası nedir?

En kısa ve net tanımı ile hayat sigortası, kişilerin karşılaşabileceği çeşitli risk durumlarında, kaza ya da benzeri olasılıklarda kişiyi ve ailesini güvence altına alan bir sigorta türüdür. Hayat sigortası ücretleri teminat kalemleri ve ödenecek tazminatlar düşünüldüğünde farklı bütçelere göre farklı kriterler ve maddeler ile hazırlanır.

Sigorta poliçeleri ile bankalar alacaklarını da garanti altına almış olurlar. Kredi çeken biri hayat sigortası yaptırdıysa ve kredisini ödemeden ölürse, borç sigorta firmasına kalır. Banka ödemesini sigorta şirketinden alır. Böylece hem bankalar alacaklarını tahsil eder hem de borçlunun yasal mirasçıları maddi sorumluluk altında kalmaz.

Hayat sigortası nasıl yaptırılır?

Kişiler hayat sigortası yaptırmak için bir sigorta firması ile sözleşme imzalar. Bunun için bazı belgeleri beyan etmeleri gerekir. Belirlenen sözleşmeye göre bir ödeme yapılır. Farklı risklere göre farklı belgeler istenir. Örneğin:

  • Tedavi için: Tedaviye neden olan durumu ifade eden ve ispatlayan belge, imzalı beyan.
  • İşsizlik durumu için: İşten ayrılma belgesi, İŞKUR kayıt belgesi, işsizliğin beyan edildiği form, 4A hizmet dökümü, işverenin imza sirküleri.
  • Ölüm için: Ölüm belgesi, talep formu, veraset ilamı, adli olay söz konusu ise iddianame tutanağı, kaza olduysa kaza tespit tutanağı.

Hayat sigortası neleri kapsar?

Yaptırılan hayat sigortası temel olarak ölüm durumunun teminatı için yapılır. Kaza sonucunda ölüm, kaza sonucunda maluliyet durumu oluşması, hastalık sonucunda oluşan maluliyet, tehlikeli türde hastalıklar gibi ek teminatlar da hayat sigortası kapsamına girer.

Yapılan sözleşme gereğince, bir tür birikim sigortası adı ile de anılan hayat sigortaları ölüm, geçici iş görmezlik durumu, sakat kalma, kaza ya da hastalıklar gibi nedenlere bağlı olarak oluşan maddi kayıpları telafi etmekle yükümlüdür. Bu yükümlülük sigorta şirketine aittir.

Hayat sigortası yaptırmak mantıklı mı?

Herhangi bir ölüm, hastalık, kaza gibi olumsuz durumlarda hem kişiyi hem de geride kalacak ailesini koruduğu için hayat sigortası mantıklı ve genel olarak en çok tercih edilen sigorta türlerinden biridir. İnsanlar hem kendi canlarını ve mallarını hem de sevdiklerini koruma isteği içinde olduğundan bu sigorta türü çok tercih edilir.

Hayat sigortası iptali de mümkündür. Bunun için öncelikle talepte bulunulmalıdır. Sigortasını iptal ettirmek isteyen kişi dilekçe yazarak talepte bulunmalıdır. Kredinin geri ödemesi bittikten sonra fazladan ödenen primler, iptal işlemi gerçekleşen kişiye iade edilir.

Express


En Çok Aranan Haberler