Her sene olduğu gibi bu sene de kurban fiyatları, son ana kadar araştırılıyor. Kurbanlık alanlarını gezen vatandaşlar, "Bu yıl kurban fiyatları ne kadar?" sorusuna yanıt arıyor. Ancak fiyatları duyan birçok kişi, kurban kesme planını ertelemek zorunda kaldı. Ete gelen zamlar ve yem fiyatlarının artış göstermesi sonucunda özellikle büyükbaş hayvanların fiyatları tavan yaptı. Kurbanlık fiyatları geçen yıla göre büyükbaşta yüzde 24,5, küçükbaşta ise yüzde 5,1 oranında arttı. Durum böyle olunca kurbanlarının elinde kalmasından korkan kurbanlık satıcıları, yeni alternatifler geliştirmeye başladı. Ereğli İlçesi’nde yaşayan kurbanlık satıcısı Fecri Çetinkaya’da bunlardan biri. Çetinkaya, neredeyse ikinci el araba fiyatlarına ulaşan büyükbaş kurbanlıklarını elinden çıkarmak için "Getir ikinci el arabanı, götür kurbanını" kampanyasıyla kurbanlarını pazarlamaya başladı.
"GETİR İKİNCİ EL ARABANI, GÖTÜR KURBANINI"
Bu yıl kurban fiyatlarının geçen seneye oranla yüksek olduğunu dile getiren Çetinkaya, "Getir ikinci el arabanı, götür kurbanını" kampanyası hakkında bilgi verdi. Kurbanlıkların fiyatlarının ikinci el araba fiyatlarını da geçtiğini ifade eden Çetinkaya, "750 kilogram ağırlığındaki Paşa isimli, 15 bin lira fiyat koyduğum boğayı ikinci el araç getirene vereceğim. Kurbanlıkların fiyatları ikinci el araba fiyatlarını da geçti. Zaten biz 13 bin liraya aldık, üzerine samanı, nakliyesi, işçiliği koyduğunda bu rakama denk geliyor. Pazarın en büyüğü ve yakışıklısı Paşa isimli boğam ilgi görüyor. Genelde hayvanlar, kilogramı 30-35 TL’den değerlendirilerek satışa sunuluyor." diye konuştu.
KURBAN KESİM BEDELLERİ
Bir başka kurban satıcısı Emrah Arslan da Kars’tan 30 hayvanla geldiğini, 2 günde 7 kurbanlığına alıcı bulduğunu dile getirdi ve kurbanlık fiyatlarının ikinci el arabalardan bile daha yüksek olduğunu anlattı. Ereğli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Atilla Bulak, komisyonun kesim fiyatlarının; büyükbaş hayvanlar için 220, küçükbaş hayvanlar için 60 lira olarak belirlendiğini açıkladı.
KURBANLIKLARDA ÖNEMLİ UYARI
Milyarlar verilerek alınan kurbanlıklarla ilgili kritik uyarı, Tüketici Sorunları Derneği (TÜSODER) Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu'ndan geldi. Ağaoğlu, kesilen kurbanlıkların çıkması durumunda "ayıplı mal" hükmünde olduğunu belirtti ve "Tüketici Kanununa göre bedel iadesi talep edilebilir veya yenilebilecek durumu varsa ayıp oranında bedel indirimi uygulanması gerekir." dedi. Ancak, bu haktan faydalanılabilmesi için sağlık belgesini kontrol etme, satıcının tüm bilgilerini alma, ödenen bedelin makbuzunu alma ve satın alınan hayvanın orada bırakılmadan götürülecek yere intikal ettirilmesi gibi sorumlulukların üzerine basarak değinen Ağaoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"6502 Sayılı Tüketici Kanununa göre bedel iadesi talep edilebilir veya yenilebilecek durumu varsa ayıp oranında bedel indirimi uygulanması gerekir. Örneğin; 5 bin liraya 7 kişi ortak olup bir dana aldı ve bu hayvan hastalıklı çıktı ama hastalık ciğerlerinde. Biz kestikten sonra şüphelendik, uzman veterinerlere müracaat ettik. Dediler ki, 'yiyebilirsiniz etini ama akciğeri sıkıntılı, bunu atın.' Peki bundan ne kayba uğrarız? Dediler ki, 'bu hayvan hastalıklı olduğu için 5 bin lira değil de etse etse 4 bin 200 lira eder.' Tüketici Kanunu, bize o 800 lirayı geri isteme hakkını tanıyor. Ayıp oranında bedel indirimi."
KURBAN'DAN EKONOMİYE 10 MİLYARLIK KATKI
Kurban fiyatlarının ikinci el araba fiyatlarıyla yarışmasına rağmen; 24- 27 Eylül tarihleri arasındaki Kurban Bayramı’nda Türkiye genelinde 600 bini büyükbaş, 2 milyonu da küçükbaş olmak üzere 2.6 milyon hayvan kesilmesi planlanıyor. Eğer beklenen oranlar sağlanırsa, Kurban Bayramı’nın sadece kurbanlık ekonomisi 6.4 milyar TL gibi bir rakam oluşturacak. Nakliye, kesim, sakatat, deri gibi diğer faktörlerle birlikte kurbanlık ekonomisi 10 milyar TL’yi aşacak.
Bazı illerimizde tahmini üretici büyükbaş ve küçükbaş kurban fiyatları şöyle:
Büyükbaş ve küçükbaş kurbanlıkların canlı kg ortalama fiyatları ve geçen yıl Kurban Bayramı’na göre fiyat değişimleri ise şöyle: