CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya, Meclis'e sunduğu kanun değişikliği teklifiyle, devletten maaş alan herkesin, ekonomik anlamda bir nebze olsun rahatlayabilmeleri amacıyla yılda iki kez ikramiye verilmesini talep etti. Alınan maaşların, açlık ve yoksulluk sınırının altında olduğunu ifade eden Yalçınkaya "Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun açıkladığı rakamların altında maaş alan vatandaşlarımızın alım gücü iyice zayıflamış ve karınlarını doyurabilme mücadelesi içerisine girmişlerdir. Ocak ve Haziran ayında verilmesi talep edilen iki maaş ikramiyeyle biraz olsun rahat nefes almaları amaçlanmıştır. Yıllarca devletine hizmet etmiş olan emeklilerle, Sosyal Güvenlik Kanunları'na göre gelir veya aylık alan kişilere, muhtaç aylığı, şeref aylığı ve vatani hizmet tertibinden aylık alanlara yönelik verdiği kanun değişikliği teklifinde, tüm emekli ve çalışanlara yılda iki kez ikramiye verilmesi gerekir. Ocak ve Haziran aylarında, en son aldığı maaş tutarı kadar verilmesi istenen ikramiyelerle vatandaşlarınekonomik anlamda bir nebze olsun rahatlamalarını amaçlıyoruz" dedi.
Meclise verdiği kanun değişikliği teklifinin gerekçesi olarak da, devletten maaş alanların çok zor koşullar altında yaşamlarını idame ettirip aldıkları maaşlarla geçinememelerini gösteren CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Türkiye İstatistik Kurumu ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun açıkladığı 4 kişilik bir ailenin açlık ve yoksulluk sınırı rakamları ile konuyu detaylı bir şekildeaçıkladı. TÜİK'in, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırını 318 TL, yoksulluk sınırını ise 896 TL olarak açıklamasına rağmen sivil toplum kuruluşlarının yaptığı araştırmalar sonucu bu rakamların çok daha fazla yüksek olduğunu belirten Yalçınkaya, "Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun 2011 yılı Ekim ayı araştırmalarına göre açlık sınırını 913 TL, yoksulluk sınırını da 2974 TL olarak tespit edilmiştir.Türkiye de emekli aylığı, muhtaç aylığı, şeref aylığı ve vatani hizmet tertibinden aylık alanlar ile çalışanların neredeyse tamamı TÜİK'in resmi rakamı olan 896 TL'lik yoksulluk sınırının altında aylık almaktadır. Tüm Emekliler Sendikası verilerine göre her 5 emekliden 1'i aç, 4'ü ise yoksul ve yüzde 95'i mutsuzdur" dedi.
CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya'nın verdiği teklifde, "En düşük memur maaşı bin 538 TL, SSK emekli aylığı 814 TL, Tarım Bağ-Kur emekli aylığı 667 TL, memur emekli aylığı 976 TL'dir. 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen muhtaç aylığı 110 TL, 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen muhtaç aylığı (özür oranı yüzde 40-69) 219 TL, 2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen muhtaç aylığı (özür oranı yüzde 70 ve üzeri) 329 TL ve şeref aylığı 407 TL'dir. Bu insanların, kömür, odun, doğalgaz, temel gıda maddesi, kira, elektrik, su parası, tüp, ilaç, ulaşım ücretlerine yapılan zamlar karşısında alım güçleri iyice zayıflamış, sadece karınlarını doyurabilme mücadelesiyle savaşır hale gelmişlerdir. Bu insanlar her yıl milletçe kutlamakta olduğumuz dini bayramlarda bile parasızlık nedeniyle kimseye kapısını açamaz duruma gelmiştir" dedi.