Ahmet Davutoğlu'nun başbakan olmasıyla kurulan 62. hükümet programına göre; çalışanlardan işverenlere, okul çağındaki öğrencilerden çiftçilere kadar birçok kişinin hayatını doğrudan etkileyebilecek reformlar yapılacak. Hürriyet'ten Aysel Alp'in konuyla ilgili özel haberi şu şekilde:
Hükümet programında çocuklardan patronlara, yoksullardan köylülere, trafik sıkıntısından arama kurtarmaya, İstanbul'da yapımına başlanacak yeni metro hatlarından hızlı trene pek çok alanda atılacak adımlar dikkat çekti. İşte 62. hükümet programından 76 milyonu ilgilendiren satır başları:
ÇOCUKLARA MÜJDE: GEREKSİZ BİLGİ DE ÇANTALAR DA ATILACAK
Temel eğitim ve ortaöğretim kapsamındaki okullarda müfredat, gereksiz ve günün ihtiyaçlarıyla bağdaşmayan malumat yükünden arındırılacak. Öğrencilerin sosyal, sanatsal ve sportif etkinliklere daha fazla zaman ayırması sağlanacak.
Tabletlerin dağıtımının tamamlanmasına paralel olarak okul kitapları dijital ortama taşınacak ve buna uygun içerik hazırlanacak. Böylece çocuklar ders kitaplarına tabletleri üzerinden ulaşarak ağır çantalardan kurtulacak.
4-8 yaş arası çocukları yetenek taramasından geçirilerek uygun spor dallarına yönlendirilecek.
Önümüzdeki eğitim öğretim yılında, halk eğitimi merkezlerinde ve okullarda ücretsiz takviye kursları başlayacak.
Hükümetin önceliklerinden biri hem Türkçe hem yabancı dil öğrenme konusundaki sıkıntıları gidermek olacak. Ekim ayında toplanacak Milli Eğitim Şurası'nın önemli başlıklarından biri de 'dil öğrenimi' konusunda atılması gereken adımlar olacak.
HASTALAR GECE DE HELİKOPTERLE ALINACAK
Bu yılın sonuna kadar helikopter ambulanslar gece uçuşlarına da başlayacak. 2015 Haziranına kadar 4 bölgede gece hizmeti verebilecek hale gelecek.
ÜLKENİN HER KARIŞINA 1.5 SAATTE ULAŞILACAK
Ülkenin her yerine en geç 1.5 saat içinde ulaşım sağlanmak üzere; havadan arama kurtarma kapasitesi geliştirilecek.
Yapı denetim mevzuatı yenilenerek, altyapı ve üstyapılar daha güvenli hale getirilecek.
Hazırlıklarını büyük oranda tamamlanan Köy Kanunu yenilenecek. Köy yönetimleri güçlendirilerek, köylerin sürdürülebilirliği sağlanacak.
KAMU HİZMETİ 7 GÜN 24 SAAT VERİLECEK
Tüm vatandaşlara Elektronik Kimlik Kartı dağıtılacak. Böylece vatandaş, kamu hizmetlerine 7 gün 24 saat evinden ve işyerinden ulaşabilecek. Elektronik Kimlik Kartı, 2015'te üretilip vatandaşa dağıtılacak.
KAMUDA KAĞIT KALKACAK
Kamuda 'kâğıtsız ofis' dönemi başlayacak ve yazışmalar elektronik ortamda yapılacak.
KAMUDA ZİHNİYET DEĞİŞECEK
"Kamu yönetiminde yapı ve mevzuat kadar, zihniyet değişimini de son derece önemli görüyoruz" denilen programda kamu çalışanlarının ve yöneticilerinin modern yönetim kültürüne sahip olmaları yönünde kapasite geliştirme programları yapılacağı belirtiliyor. Yönetim kadrolarının tamamı için bu anlamda bir seferberlik başlatılacağı duyuruluyor.
TOKİ, YOKSULLARIN EV SAHİBİ OLMASINI SAĞLAYACAK
Toplu konut uygulamalarının kapsamı genişleyecek. Toplu Konut İdaresi (TOKİ), öncelikle nüfus artışının hızlı ve konut fiyatlarının yüksek olduğu şehirler ile alt ve orta gelir grubunun temel konut ihtiyacına yoğunlaşacak. Kalkınmada öncelikli bölgelerde sosyal konut üretimine ağırlık verilecek.
O SÖZLEŞME İMZALANACAK
Soma faciası ile yeniden gündeme gelen ve Madenlerde Sağlık ve Güvenlik hakkındaki 176 sayılı; İnşaatlarda Sağlık ve Güvenlik hakkındaki 167 sayılı ILO Sözleşmesinin onay işlemleri tamamlanacak.
PATRONA ÖDÜL
Belirli bir dönem boyunca çalışma ve sosyal güvenlik mevzuatına uyduğu tespit edilen, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alan ve kayıtdışı işçi çalıştırmayan işverenler ödüllendirilecek.
BAKIRKÖY, BEYLİKDÜZÜ'NE METROYLA BAĞLANACAK
İstanbul’da Levent-Hisarüstü hattı 2014 yılı sonunda hizmete girecek. Bakırköy (İDO)-Bahçelievler-Kirazlı ile Bakırköy-Beylikdüzü metrolarının yapımına başlanacak..
SABİHA GÖKÇEN DE ANTALYA VE ANKARA HAVAALANLARI DA ŞEHRE RAYLA BAĞLANACAK
İstanbul 3. Havalimanı, Sabiha Gökçen, Antalya ve Esenboğa Havalimanlarının şehir içi raylı sistemlerle bağlantısı kurulacak.
KEÇİÖREN METROSU BİTECEK, YENİSİ BAŞLAYACAK
Ankara'da Tandoğan-Keçiören metro hattının altyapısı 2014 yılı sonunda tamamlanarak 2015 yılında hizmete açılacak. Atatürk Kültür Merkezi-Kızılay Metro hattı inşa edilerek, Keçiören Kızılay'a doğrudan bağlanacak.
Kent içi demiryolu ulaşımını geliştirmek üzere Ankara’da Başkentray ve Gaziantep’te Gaziray projeleri tamamlanacak.
EGERAY, BERGAMA VE SELÇUK'A UZANACAK
İzmir’de Egeray’ı Kuzeyde Bergama’ya Güneyde Selçuk’a kadar uzatılacak. Cumaovası Tepeköy arası tamamlanarak, hizmete girecek.
Kayseri, Konya, Adana, Antalya gibi büyükşehirlerde benzer uygulamalar devam edecek.
OTOYOL HAMLESİ BAŞLIYOR
Önümüzdeki dönemde otoyollarla ilgili büyük bir hamle başlatacağız" denilen programda bu kapsamda; İstanbul ile İzmir’i birbirine bağlayacak olan 433 kilometre uzunluğundaki otoyol projesinin körfez geçişinde bulunan dünyanın dördüncü en uzun asma köprüsünün de yer aldığı İstanbul-Bursa kesimi ile İzmir-Kemalpaşa kesimini 2015 yılında açılacağı duyuruldu. Geri kalan bölümün ise 2017yılında tamamlanacağı belirtildi.
İstanbul 3.Boğaz Köprüsü, Yavuz Sultan Selim köprüsünün, de yer aldığı 95 Kilometre uzunluğundaki Kuzey Marmara Otoyolu projesinin Odayeri-Paşaköy Kesimi, köprü ile birlikte 2015 yılı içinde hizmete açılacak.
ERZİNCAN KARS'A KARAMAN HABUR'A ANTALYA KAYSERİ'YE HIZLI TRENLE BAĞLANACAK
Eskişehir–Antalya; Yerköy-Kayseri-Ulukışla; Samsun-Amasya-Çorum-Kırıkkale; Erzincan-Erzurum-Kars hızlı demiryolu hatlarının yapım çalışmaları başlayacak.
Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Gaziantep-Şanlıurfa-Habur hızlı tren hattının inşası; Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri hızlı tren hattının etüt ve proje çalışmaları başlayacak.
Kars-Tiflis-Bakü demiryolu projesi bitecek. Halkalı-Kapıkule-Bulgaristan demiryolu projeleri başlayacak.
ATATÜRK VE KEBAN, KARAYOLUYLA GEÇİLECEK
Adıyaman Diyarbakır yolunda 610 metre uzunluğunda Nissibi Köprüsü ile Elazığ-Ağın yolu üzerinde bulunan 520 m uzunluğundaki Ağın Köprüsü bu yıl içinde trafiğe açılarak, Atatürk ve Keban barajları karayoluyla geçilir hale gelecek.