FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kıdem tazminatı tavan ücreti! 2022 yılı kıdem tazminatı hesaplaması!

Asgari ücret görüşmelerinin sonuna yaklaşılırken vatandaşların merak ettiği konular arasında kıdem tazminatı yer alıyor. Kıdem tazminatı yılda iki kere Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle belirleniyor. Son olarak tavan ücret 2021'in ikinci yarısında 8 bin 284 TL oranında belirlenmişti. Peki kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar? İşte 2022 yılı kıdem tazminatı hesaplaması...

Asgari ücret zammı için beklemeler sürerken, bu gelişmeden en çok etkilenecek olan rakamlardan bazıları emekli zammı, ihbar ve kıdem tazminatı gibi konular olacak. Yayınlanan son genelgeyle beraber 8 bin 284 TL olarak belirlenen tavan senenin son ayında da hala geçerliliğini koruyor. Peki kıdem tazminatı tavan ücreti ne kadar?

2022 KIDEM TAZMİNATI NE KADAR?

Asgari ücret zammı için bekleyiş sona erdi. Son toplantı sonrası yeni yılda verilecek asgari ücretin miktarı AGİ dâhil 4 bin 250 TL olarak açıklandı. 1 Ocak 2022'den itibaren asgari ücretle kıdem tazminatının tabanı, memur maaş katsayısı tavanı da artış gösterecek. Kıdem tazminatının 2022 yılına ait asgari ücrete bağlı olarak 12 bin 976 TL'ye yükseldiği açıklandı.

KIDEM TAZMİNATI NASIL BELİRLENİYOR?

Her yıl Ocak ayında asgari ücrete bağlı olarak emekli aylığı tabanı da artıyor. Asgari ücret zammıyla brüt ücreti artan çalışanın kıdem tazminatı tavanı sınırlı olmak üzere alacağı kıdem tazminatı, ihbar tazminatı tutarı da artış gösterecek. İş Kanunu'na göre işe başlanılmış olan tarihten itibaren geçen her tam sene için 30 günlük ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmekte.

Söz konusu tazminatın yıllık miktarı en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenen azami emeklilik ikramiyesini geçemiyor. Buna göre kıdem tazminatının alt sınırı asgari ücret, üst sınırı en yüksek devlet memuruna ödenen azami emeklilik ikramiyesi tutarında ödenmekte.

KIDEM TAZMİNATINI KİMLER ALABİLİR?

-Çalışan vatandaşın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekmekte.
-Erkeklerde askerlik sebebiyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma durumunda kıdem tazminatı alınabiliyor.
-Çalışan kişi emekli olduğunda kıdem tazminatını alabilmekte.
-Eğer çalışan kendi isteği ile ayrılırsa, kıdem tazminatını alamamakta.
-Çalışan işyerinde 1 sene çalıştıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanıyor.
-Bir seneden az çalışanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanamıyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler