Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kıdem tazminatıyla ilgili düzenlemeye ilişkin, "Bizim bu konuda dediğimiz gayet açık, fon dediğimiz şey, tazminattan vazgeçme değil ki. Fon dediğimiz şey, 12 ay zorunluluğu kaldırıp, aylık çalışma zorunluluğu getirmek. Yani bir ay çalışanın da tazminatını alabilmesi ve güvenceli bireysel hesabına aylık tazminatının yatması" dedi.
Çelik, DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve beraberindeki heyeti kabul etti. Heyetin taleplerini dinleyen Çelik, Bakanlıklarının sosyal tarafların görüşlerine her zaman açık olduğunu belirterek, "Keşke bütün sorunlarımızı masa etrafında konuşabilsek ve birinci ağızdan konular hakkında bilgi sahibi olduktan sonra üzerinde çalışmalar yapıp, netice noktasında uzlaşmazlıklar varsa o zaman tenkitlerin gün yüzüne çıkması çok daha doğru olur inancı içerisindeyim" diye konuştu.
Bölgesel asgari ücretin hiçbir zaman gündemlerinde olmadığını vurgulayan Bakan Çelik, Bakanlığın gündeminde olmayan konunun bir konfederasyon tarafından dillendirilmesinin ise diyalogsuzluğun neticesi olduğunu belirtti.
'İŞÇİYE BAŞKA PATRONA BAŞKA KONUŞAN BİR YAPIMIZ YOK'
Kıdem tazminatı konusuna da vurgu yapan Çelik, "Kıdem tazminatına dokundurmam" şeklindeki açıklamaları eleştirdi.
"Kıdem tazminatı devam etsin, işçiler de tazminat almamaya devam etsinler" görüşünü her konfederasyon toplantısında dile getirdiğini belirten Çelik, şöyle konuştu:
"Bunu ben açık söylüyorum işçiye başka, patrona başka konuşan bir yapımız yok. Türkiye'de kıdem tazminatı sisteminde düzenleme yapılacağı 30-40 yıl önce söylenmiş. Bunlar konuşulmuş, işsizlik ödemeleri gibi bazı konular işçi lehine çözülmüş ama kıdem tazminatı konusu gele gele öyle bir noktaya gelmiş ki bugün yüzde 8-9 çalışanın yararlanabildiği bir noktaya gelmiş. Bazı güçlü firmaların, özel sektörün ve kamunun dışında kıdem tazminatı ile ilgili çok ciddi sorunlar yaşanmaktadır. Emeğin hakkı diye ifade ettiğimiz bu tazminatı, işçinin alamaması durumları hakikaten bizi yormaktadır.
FON DEDİĞİMİZ TAZMİNATTAN VAZGEÇME DEĞİL
Yargının önünde ciddi dosya birikimi var. Bizim bu konuda dediğimiz gayet açık, fon dediğimiz şey, tazminattan vazgeçme değil ki. Fon dediğimiz şey, 12 ay zorunluluğu kaldırıp, aylık çalışma zorunluluğu getirmek. Yani bir ay çalışanın da tazminatını alabilmesi ve güvenceli bireysel hesabına aylık tazminatının yatması. Böylece bütün çalışanların bir ayda çalışsa, part time da çalışsa, 3 ayda çalışsa tazminat hakkının zayi olmamasını hedeflediğimiz bir düşünce. Aslında buna işverenlerin karşı çıkması gerekiyor ki yavaş yavaş konuyu anlayan işverenlerimizin sesi daha çok yükselmeye başladı. Bu uygulamanın işverenlerin aleyhine bir uygulama olduğu şeklinde tepkiler gelmeye başladı."
TOPLU İŞ SÖZLEŞMELERİ
Toplu İş İlişkileri Yasası ve baraj konusuna da değinen Çelik, yasanın, Türk-İş, Hak-İş, DİSK, TİSK ve belli dönemlerde de TOBB'un katılımıyla hazırlandığını anımsattı.
Yasanın 3-4 maddesinde yoğun tartışma yaşandığına dikkati çeken Çelik, daha önce yüzde 10 olan barajı 4 yıllık bir dönem için yüzde 1'e çekebildiklerini anlattı.
Barajın yüksekten aşağı doğru gitmesi gerektiğini ancak tersi bir durumun ortaya çıktığını bildiren Çelik, herkesin düşüncesinin farklı olmasına karşın, yasanın yürürlüğe girmesi adına bir uzlaşı sağlandığını belirtti.
Yüzde 1 barajla 4 yıllık bir süre kazındıklarını vurgulayan Çelik, bu süre zarfında değerlendirmeleri sürdürme düşüncesinde olduklarını kaydetti.
ALT İŞVEREN DÜZENİ
Bakan Çelik, taşeron işçilik ve tazminatlar konusunda da kapsamlı bir düzenleme içerisinde olduklarını bildirdi. Bu konu üzerinde 15 Eylül'den itibaren çalışacaklarını ifade eden Çelik, şunları söyledi:
"Ekim ayında da bunu Meclis'e göndermeyi düşünüyoruz. Sosyal taraflarla bir kez daha değerlendirip yeni katkıları alıp o çerçevede Meclis'e sevk etmeyi uygun buluyoruz. Özellikle ihalelerin bir yıllık sürelerle yapılması, 11 ay süreyle çalıştırılması, tazminattan yoksun bırakılması, çalışma saatleri gibi birçok problemler var. Bunları çözecek 3-5 yıllık kamuda ihaleleri öne çıkaracak, örgütlenme imkanlarını da sağlayacak bir alt işveren düzenlemesini ekim ayı, kasım ayı ile sonuçlandırma kararlılığı içerisindeyiz."
İş kazalarıyla ilgili Türkiye'nin dünyada üçüncü olduğu yönünde sürekli açıklamalar yapıldığını belirten Çelik, "Bilemiyorum kim Bangladeş'teki iş kazalarını ölçtü, kim Çin'dekileri ölçtü veya nasıl ölçtü Türkiye üçüncü, bu furyayı kim estiriyor onu da bilemiyorum. Türkiye son 10 yıl içerisinde iş kazalarında yüzde 100 azaltma gerçekleştirmiştir ama Avrupa'nın iki katı iş kazalarıyla karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.
'ILO NORMLARINDA BİR SENDİKA YASASI ÖNERİYORUZ'
Kani Beko da Toplu İş İlişkileri Yasası ve baraj konusunda eleştirilerde bulundu. ILO normlarında bir sendika yasası önerdiklerini belirten Beko, "Türkiye'de sendikalaşma yüzde 8,8'e kadar indi" dedi.
4857 Sayılı İş Kanunu ile Türkiye'de 2 milyona yakın taşeron işçi olduğunu savunan Beko, bu işçilerin taşeronluktan kurtarılarak, 4/B gibi kadroya alınması gerektiğini söyledi.
Kıdem tazminatının kaldırılması konusunda işçilerin tedirgin olduğunu, işçilerin bununla ilgili düzenleme istemediklerini de dile getiren Beko, grev hakkının da kayıtsız şartsız tanınması gerektiğini ifade etti.
İzmir Büyükşehir Belediyesine ait şirketlerde yaptıkları toplu sözleşme görüşmelerine de değinen Beko, görüşmelere ilişkin Yüksek Hakem Kurulunun verdiği karara tepki gösterdi.
Görüşme sonunda açıklamada bulunan Beko, Bakan Çelik'e taleplerini içeren iki farklı dosya sunduklarını söyledi. AA