FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

KOBİ miyim? KOBİ olmak için ne gerekiyor?

KOBİ, bazı işletmelerin sahip olduğu bir özelliktir. KOBİ olmak için belirli şartların sağlanması gerekmektedir. İşletmeler KOBİ başvurusu yapmadan önce işletmelerinin boyutunu öğrenmek için bu şartları yerine getirip getirmediğine bakarlar. Bu nedenle şirket sahipleri KOBİ olup olmadıklarını öğrenmek için KOBİ miyim diye araştırma yaparlar. KOSGEB bunun için bir uygulama da çıkarmıştır. KOSGEB'in çıkardığı KOBİ miyim testi nedir?

KOBİ miyim? KOBİ olmak için ne gerekiyor?

İçindekiler

  • KOBİ Miyim?
  • KOBİ Olmak İçin Ne Gerekiyor?

KOBİ kavramı iş dünyasında oldukça sık duyulmaktadır. KOBİ aslında bir kısaltmadır. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin bir kısaltması olan KOBİ kelimesi hem bankalar tarafından hem de şirketler tarafından çok sık kullanılmaktadır. KOBİ’ler belirli hizmetlerden ve teşviklerden yararlanma avantajına sahiptir. Bu nedenle işletmeler KOBİ olup olmadıklarını merak etmektedirler. KOBİ olmak için ne gerekir?

KOBİ Miyim?

KOBİ, küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen isimdir. Bir işletmenin küçük ve orta ölçekli sayılabilmesi için öncelikle belirli şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Bir işletmenin KOBİ sayılabilmesi için gereken mali ve yapısal şartlar gerçekleştiğinde bu işletme ona göre bazı avantajlardan yararlanır. KOBİ’lere özel düzenlenen hizmet, yapılandırma, teşvik ve hibeler küçük ve orta düzeyli işletmelerin avantajlarındandır.

İşletmelerin KOBİ olup olmadığını anlamak için küçük ve orta düzeyli işletmelerin yürürlükteki tanımlarına uyup uymadığına, gerekli yükümlülükleri yerine getirip getirmediğine bakmak yeterlidir. Ancak işletmesinin hangi boyutta olduğunu bilmeyen ve KOBİ olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler için “KOBİ Miyim?” Uygulaması çıkmıştır. KOBİ Miyim uygulaması, KOSGEB tarafından yapılan bir testtir. Bu teste göre işletmelerin mikro, küçük veya orta ölçekli olup olmadığı anlaşılmaktadır.

İşletmenin boyutunu gösteren teste ulaşmak için: KOBİ Miyim?

KOBİ Olmak İçin Ne Gerekiyor?

KOBİ olmak için yasal olarak yerine getirilmesi gereken şartlar bulunmaktadır. İşletmelerin KOBİ’lere özel avantajlardan yararlanmaları için bu şartları sağlamaları zorunludur. Mikro, küçük veya orta ölçekli işletme olma şartlar şunlardır:

  • Net satış hasılatı veya mali bilanço limitinin 250.000 TL olması,
  • İstihdam edilen kişi sayısının 250’yi geçmemesidir.

KOBİ olma şartları mikro işletmeler için 10’dan az çalışan ve 5 milyon TL’den az mali bilanço, küçük işletmeler için 50’den az çalışan ve 50 milyon TL’den az mali bilanço, orta ölçekli işletmeler için 250’den az çalışan ve 250.000’den az mali bilançodur.

KOBİ olmak için gerekli şartların sağlandığının resmileşmesi gerekmektedir. İşletme boyutunun resmileşmesi için KOBİ başvurusu yapılmalıdır.

KOBİ başvurusu yapmak için gerekenler şunlardır:

  • KOBİ Beyannamesi,
  • KOSGEB’e başvuru formunun imzalı ve kaşeli çıktısı,
  • Destek programına ait başvuru formu,
  • KOBİ bilgi dokümanı.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler