1 Eylül tarihinde, "Fethullahçı terör örgütüne yardım ve propaganda" gerekçesiyle operasyon düzenlenen Koza Holding ve holdinge bağlı şirketler için karar verildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebiyle işlem yapan Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlerin yönetimi için "Kayyum" atanacak. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun "Şirket yönetimi için kayyım tayini" başlıklı 133. maddesi kapsamı içerisinde yer alan kararda, İpek Koza Holding ve bünyesindeki şirketler için"Cumhuriyet Başsavcılığının talebi kabul edilerek, şirketlere, yönetim organının yetkilerinin tümü ile devredildiği kayyumlar atanması ve yeni yönetim kurulunun atanan kayyumlarca oluşturulması yönünde karar verilmiştir" denildi. Aralarında Koza Altın İşletmeleri, ATP İnşaat, Kanaltürk ve Bugün televizyonunun da bulunduğu holdinge ait tüm şirketlere kayyum atanacak.
Koza İpek Holding için alınan kayyum kararına hem Türkiye'den hem de dünyadan tepkiler gelmeye devam ederken; Koza - İpek Holding Yönetim Kurulu Başkanı Akın İpek, TV'de "Kayyum" kararıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Konuşmasında "Elinde vicdanı olan hiçbir hakim böyle bir karar veremez." ifadesine yer veren İpek; "Bundan sonra bizim hakkımızda söylenecek olanların hepsinin yalan olduğunu, belgeleriyle cuma günü savcılığa teslim ettiğimi söyleyeyim. Yarın arkadaşlarımız itirazda bulunacaklar. Ama makul şüphe diye bir şey çıktı. Benim yurt dışına gitmiş gayri meşru 1 kuruş param varsa ben onu nereye isterlerse hibe edeceğim." dedi.
GAZETECİLERDEN DE TEPKİ YÜKSELDİ
Koza İpek Holding'in yönetimi için verilen Kayyum kararı, şirketin Ankara'da ve İstanbul'daki holding ve yayın grubu binalarında gergin anların yaşanmasına neden oldu. Koza-İpek Holding'in Ankara Yenimahalle'deki yönetim binası önünde bir grup, öğle saatlerinde Kayyum kararını protesto etmek, şirkete destek için toplandı. Polis; bina önünde toplanan kalabalığa, megafonla, binanın girişini ve kapanan yan yolu trafiğe açması yönünde uyarıda bulunurken, grup arasında arbede yaşandı. Alkış ve ıslıklı protesto eşliğinde Kanaltürk binasının bahçesine giren polisleri, İpek Koza Holding avukatları karışladı. Polisler "evrak eksikliği" gerekçesiyle tebligatı yapamadan bina önünden ayrıldı. Kayyum Kararına tepki gösteren Gazeteci Hasan Cemal; "Bu kara günleri, bu kara dönemi saraydaki sultan Tayyip Erdoğan yaşatıyor. Biz bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz. Gazeteciler olarak biz özgürlüğümüzü alacağız." dedi.
BAŞBAKAN AHMET DAVUTOĞLU'DAN AÇIKLAMA
Koza İpek Grubu’na mahkeme kararı ile kayyum atanmasının yankıları sürerken, konuyla ilgili olarak bir bildirimde bulunan Koza Altın kendilerine ulaşan bir karar yazısı olmadığını belirterek gelişmelerin Anadolu Ajansı’ndan takip ettiklerini ifade etti. 22 şirketin bağlı olduğu holdinge kayyum atanması hususunda açıklama yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu ise, "Paralel Yapı'nın devlet içindeki faaliyetleri ve yürütmeyle ilgili, yürütmeye sızarak veya yargıya sızarak devlete dönük yaptığı eylemler ve bu anlamda da bu şirketler üzerinden sağlanan finansman, ortak bir dosya içinde değerlendirilmesi gereken hususlar" dedi.
"EKONOMİ ÜZERİNDE KALICI BİR ETKİSİ OLACAĞINA İNANMIYORUZ"
Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Koza Grubu'na kayyum atanmasına ilişkin verilen karar üzerine 'Spesifik olarak bu konunun ekonomi geneli ile ilgili bir olumsuzluk getireceğine inanmıyorum. Ekonomi üzerinde kalıcı bir etkisi olacağına inanmıyoruz. Yargı süreci olduğu için sürecin ortasında açıklama yapmayı doğru bulmuyorum.'' yorumunda bulundu. İpek Koza Holding’e bağlı 22 şirket Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı kararıyla kayyuma devredildi.
KAYYUM NEDİR?
İpek Koza Holding ve bünyesindeki şirketler için kayyum kararı ardından, "Kayyum nedir?" sorusunun yanıtı merak edilir oldu. Peki, bir yönetim merci olduğu anlaşılan Kayyum tam olarak neyi ifade ediyor? Kayyum, devlet aracılığıyla tüzel; kişiliklerin ihtiyacından doğan hakemlik, geçimsizlik, arıtma ve benzeri süreçlerde, tüzel kişiliklerin belli işlerini yönetmek ya da meta varlığını yönetim etmek için, geçici süreyle atanan yöneticidir. Kayyum ataması söz konusu olduğunda; şirketin önceki tüm yetkileri alınır ve kayyuma devredilir. Böylece Kayyum, o şirket için tek yetkili haline gelir. Kayyum idaresine geçen şirketler, Kamu İhale Kanununa göre iflas masasındaki şirket veya tasfiye halinde şirket görüldüğünden kamu İhalelerine katılamazlar.Yurtdışı iş anlaşmaları yapamazlar, yapmış olsalar bile bu anlaşmalar, devlet tarafından onaylanamaz. Kayyum vesayet organlarından birisidir. Kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir.