Bankalar kredi verme sürecinde ilginç risk belirleme metotları uygulamaya başladı. Sosyal medya ve internet, hayatın her alanında olduğu gibi kişinin finansal açıdan riskini belirlemekte de başrole oturdu. Artık bankalar özellikle kredi geçmişi olmayan müşterilerine para satmadan önce internetten bir anket doldurtuyor. Psikometrik bir testten geçirilen müşteriye fil, aslan, tilki, yunus, şempanze, at, kedi, kartal, baykuş, köpek gibi hayvanlardan hangisi olmayı isteyeceği soruluyor. Testte ayrıca gelecekle ilgili beklentileri, en güçlü yanları, tercih edeceği otomobil markası gibi 45 soru sorularak kişinin risk analizi çıkarılıyor.
MOBİL TEST MÜMKÜN
Hızlı karar vermeyi gerektiren koşullarda kullanılan testleri, mobil internet ortamında bile kullanmak mümkün. Experian ve VisualDNA işbirliğiyle geliştirilen test yöntemi daha çok Türkiye, Rusya ve Güney Afrika gibi ülkelerde kullanılıyor. Testlerde tüketicinin sorulara verdiği yanıtlar ve farklı sorgulamalarla risk almaya yatkın olup olmadıkları ölçülüyor. Kredi kullanım alışkanlığı çok yüksek olmayan Türkiye'de testlerin kullanılabileceğini belirten Experian Balkanlar, Türkiye ve Ortadoğu Genel Müdürü Cenker Özhelvacı, VisualDNA ile yaptıkları ortaklık sonucunda, Türkiye'de kredi geçmişlerinin kısıtlı olmasından dolayı kredi alamayan müşterilere kredi ve diğer temel finansal hizmetlerin sağlanabileceğini belirtti. Özhelvacı, bu testler kullanılarak verilen kredilerde gecikmeli ödelerde düşüş sağlandığını söyledi. Özhelvacı, "Testi yanıtlamak kişilerin tercihinde. Kişisel bilgi paylaşımı yapmaları da gerekmiyor" dedi.
YUNUS MÜŞTERİ BAYKUŞ MÜŞTERİYİ DÖVER Mİ?
Psikometrik testte birbirinden ilginç 45 soru var. Örneğin "Küçükken hayali bir arkadaşın var mıydı" bunlardan. Soruya vereceğiniz 'evet' veya 'hayır' şeklindeki yanıt risk durumunuz hakkında sizi ele veriyor. Bir başka soru da "En güçlü yanının ne olduğunu düşünüyorsun?" Şıklar arasında eğitim, aile, ilişki, meditasyon, arkadaşlık, din ve doğa seçenekleri var. Tüm sorulara verilen yanıta göre kişinin risk analizi yapılıyor (SABAH)