FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kredi kartına asgari ödeme yapılırsa ne olur? Kredi kartının asgarisini ödersem ne kadar faiz gelir?

Her bir kredi kartı kullanıcısı için dönem borcu ödeneceği zaman iki ayrı seçenekten birini tercih etme şansı bulunur. Bunların ilki asgari ödeme yapmak iken bir diğeri ise hesaba minimum tutardan daha yüksek bir miktarda para yatırmaktır. Peki kredi kartına asgari ödeme yapılırsa ne olur?

Kredi kartına asgari ödeme yapılırsa ne olur? Kredi kartının asgarisini ödersem ne kadar faiz gelir?

İçindekiler

  • Kredi kartına asgari ödeme yapılırsa ne olur?
  • Kredi kartına kaç ay asgari ödeme yapılır?
  • Kredi kartı asgari ödeme tutarı ödenmezse ne olur?
  • Kredi kartı asgari ödeme kredi notunu düşürür mü?
  • Kredi kartı asgari ödeme sicili bozar mı?

Kredi kartlarının dönem borçlarının asgari ödemesinin limitlere göre belirlendiği bilinir. Buna ek olarak kredi kartı kullanan kişiler için kaç ay boyunca art arda asgari ödeme yapılabildiği ve geriye kalan borca hangi oranda faiz uygulandığı gibi hususları öğrenmek de önem teşkil eder.

Artık bu haberi dinlemek de mümkün. Şimdi uygulamayı indir!

Kredi kartına asgari ödeme yapılırsa ne olur?

Kredi kartı kullanan kişiler için her ay hesap kesim tarihinden sonra iki ayrı ödeme yapma seçeneği bulunur. Bu seçeneklerin ilki kredi kartı borcunun tamamının ödenmesidir. Buna ek olarak asgari ödeme seçeneği sayesinde mevcut borcun bir miktarının hesaba yatırılması da mümkündür. Kredi kartı kullanıcılarına sunulan bu seçenek sayesinde toplam borcun yalnızca belirli bir kısmı ödenir. Kredi kartının hesap kesim tarihi geldiğinde dönem borcunun asgari ödemesi yapıldığı takdirde ne olduğu ise aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  • Kredi kartı asgari ödeme tutarı kart limitine göre dönem sonundaki borcun %20’si veya %40’ı olarak hesaplanır.
  • Bir kredi kartının asgari ödemesi yapıldığı takdirde limit yapılan ödeme tutarınca açılır.
  • Dönem borcunun yalnızca asgari ödeme tutarı hesaba yatırıldığında ise faiz devreye girer.
  • Bu bağlamda “Kredi kartının asgarisini ödersem ne kadar faiz gelir?” diyen kişilere güncel bilgiler doğrultusunda açıklama yapılması gerekir.
  • Kredi kartının asgari ödemesi yapıldığı takdirde geriye kalan borca faiz işlemesi söz konusudur.
  • Asgari ödeme yapıldığı takdirde dönem borcunun geri kalan kısmına uygulanan akdi faizin miktarı %4,25 oranına denk gelir.
  • Asgari ücretin üzerinde ödeme yapılan kredi kartının geriye kalan dönem borcuna da yine aynı oranda akdi faiz işler.
  • Bir kredi kartına hesap kesim tarihinden sonra asgari ödeme tutarından daha düşük bir miktarda ödeme yapıldığı takdirde ise borca %4,55 oranında gecikme faizi uygulandığı söylenebilir.
  • Yukarıda belirtilen akdi faiz ve gecikme faizi yüzdeleri ise bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir.
  • Ancak kredi kartı asgari ödeme faizi temelde geriye kalan borca uygulanan %4,25 oranındaki akdi faiz olarak açıklanabilir.

Kredi kartına kaç ay asgari ödeme yapılır?

Günümüzde bu konuya yönelik olarak sorgulanan sayısız detay mevcuttur. Bunların başında “Kredi kartı asgari ödeme yüzde kaç?” sorusuna yanıt olan hususlar yer alır. Bir kredi kartının asgari ödemesi yapıldığı zaman geriye kalan dönem borcuna akdi faiz işlenmesi söz konusu olur. Bu da kredi kartına düzenli olarak asgari ödeme tutarında para yatıran kişilerin merak ettiği detaylar ile ilişkilidir. Örneğin “Kredi kartı 3 kez asgari ödeme yapılırsa ne olur?” diyen bir kişiye temelde akdi faiz üzerinden yanıt sunulması gerekir. Kredi kartına asgari ödeme tutarı kadar para yatırılmasına yönelik olarak belirlenen bir dönem sınırı mevcut değildir.

Ancak birkaç ay boyunca kredi kartının sadece asgari ödemesi yapılırsa geriye kalan dönem borcuna işlenen akdi faiz mevcut borcun yükselmesine yol açar. Dolayısıyla düzenli olarak kredi kartı kullanan bireylere hesap kesim tarihinden sonra hesaplarına asgari ödeme tutarından daha fazla ödeme yapmaları önerilir.

Kredi kartı asgari ödeme tutarı ödenmezse ne olur?

Bir kredi kartının asgari ödeme tutarı kart limitinin 25.000 TL üzerinde veya altında olmasına göre hesaplanır. Kredi kartı limiti 25.000 Türk lirası üzerinde ise dönem borcunun %40’ı asgari ödeme olarak belirlenir. Bir kredi kartının limiti 25.000 TL’den az ise bu durumda asgari ödeme tutarı dönem borcunun %20’si olarak hesaplanır. Hesap kesim tarihinden sonra kredi kartının dönem borcu asgari tutarda ödendiği takdirde hesaba gecikme faizinin uygulanması söz konusu değildir. Ancak kredi kartının asgari ödemesi de yatırılmadığı takdirde hesaba gecikme faizi işler. Yine bir yıl içerisinde kredi kartına ait olan dönem borcunun asgari tutarı 3 defa ödenmediği takdirde kredi kartının nakit kullanıma kapatılması gibi bir sonuç ortaya çıkar. Bu duruma ek olarak kredi kartı borcu uzun bir süre boyunca ödenmediği takdirde ortaya çıkan sonuçlar ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Kredi kartı kullanan bir kişi dönem borcunun asgari ödemesini art arda 3 ay boyunca hesabına yatırmadığı zaman ise kart kullanıma kapatılır.
  • Kartın kullanıma kapatılması ile birlikte başlayan 90 günlük süreç içerisinde kredi kartının borcu ödenmezse yasal takip başlatılır.
  • Söz edilen yasal sürecin başlamasının ardından kredi kartı sahiplerine banka tarafından 7 günlük bir ek süre tanımlanır.
  • Belirtilen bu ek sürede ödeme yapılmaması sonucunda ise yasal işlem başlatılan dosya bir avukata veya hukuk bürosuna aktarılır.
  • Bir avukata veya hukuk bürosuna aktarılan bu dosyanın kapatılması için ise kredi kartı borcunun ödenmesine yönelik olarak adım atılması gerekir.
  • Bu süreçte kredi kartı borcunun tamamı ile hukuki işlemlere yönelik olan masrafların ilgili kurumlara yatırılması beklenir.
  • Kimi durumlarda kredi kartı borcunun ödemesi için yapılandırma talep edilebilir.

Kredi kartı asgari ödeme kredi notunu düşürür mü?

Bir kredi kartının dönem borcunun asgari ödeme tutarı kadar hesaba yatırılması minimum seviyede ödeme yapıldığını gösterir. Ancak pek çok kişi kredi kartının bağlı olduğu hesaplara asgari ödeme tutarının yatırılması durumunda kredi notunun düşüp düşmediğini merak eder.

Bu bağlamda kartın dönem borcunun minimum tutarda ödenmesinin kredi kartı kullanıcıları açısından herhangi bir olumsuzluğa yol açmadığı belirtilmelidir. Bu da “Kredi kartı asgari asgari ödemede puan düşer mi?” sorusunun doğru yanıtının “hayır” olduğunu ortaya çıkaran bilgilerdendir. Ancak uzun vadede kredi kartı borcunun yalnızca asgari ödemesinin yatırılmasına bağlı olarak geriye kalan borç tutarına akdi faiz uygulandığı da unutulmamalıdır. Bu nedenle belirli dönemlerde kredi kartına asgari ödeme tutarından daha fazla para yatırılmasında fayda vardır.

Kredi kartı asgari ödeme sicili bozar mı?

Kredi kartlarının asgari ödemelerinin yapılmasının uzun vadede kullanıcıları hangi yönde etkilediği sıklıkla sorgulanır. Bu bağlamda kredi kartına uygulanan faizlerin yanı sıra sicilden de söz edilmesinde fayda vardır. “Kredi kartı asgari ödeme kredi notunu düşürür mü?” sorusunun yanıtı “hayır” olarak bilinirken dönem borcunun minimum tutarının hesaplara yatırılmasının sicili etkilemediği de açıklanmalıdır. Yani kredi kartının minimum tutarda ödenmesi sonucunda kart kullanıcısının sicilinin olumsuz yönde etkilenmesi söz konusu değildir.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler