Başçı, "Enflasyonun 2015 yılı sonunda, orta noktası yüzde 6.8 olmak üzere yüzde 5.6 ile yüzde 8.0 aralığında gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi.
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.
Merkez Bankası Başkanı Başçı, yıl sonu enflasyon tahminlerini önemli ölçüde yukarı çektiklerini belirtirken soru-cevap kısmında yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklara faiz ödeyebileceklerini söyledi.
Başçı düzenlenen toplantıda şu açıklamalarda bulundu: ''İlk çeyrek küresel finansal piyasalarda oynaklığın devam ettiği bir dönem oldu. Gelişmekte olan ülkelere yönelik portföy akımları zayıf seyretti. Küresel büyüme zayfı seyretmeye devam etti. İlk çeyrekte döviz kuru oynaklıklarının arttığı gözlendi. Avrupa'da büyüme hala zayıf seyrediyor. Küresel piyasalarda yaşanan oynaklığın da etkilerini Türkiye'de de gözlemledik. Bu dönemin türkiye ekonomisi açısından çeşitli fırsatlar ve zorluklar barındırdığını düşünüyoruz.
Düşük uzun vadeli faizleri ekonomi açısından destekleyici unsur olarak görüyoruz. dış borç vadelerinin uzatılmasının finansal istikrarı güçlendireceğini düşünüyoruz. Euro/Dolar paritesinde aşırı oynaklığın ihracatımız açısından bir zorluk oluşturduğunu düşünüyoruz.
Çekirdek enflasyon göstergelerinde iyileşme eğilimi ilk çeyrekte sürdü. Gıda enflasyondaki yüksek seyir ise tüketici enflasyonundaki düşüşü geciktiren en temel gelişme oldu. Enflasyonda düşüş sürecinin devam edeceğini tahmin ediyoruz. İlk çeyrekte iktisadi faaliyette hem iç hem de dış talepte ivme kaybı olacağını düşünüyoruz.İlk çeyrekte finansal olmayan kesime açılan krediler ılımlı seyrini sürdürdü. Kredilerin yıllık büyümesinde kısa vadede bir miktar artış beklesek de ana eğilimde ivmelenme olmayacağını, makul büyümeye devam edeceğini düşünüyoruz. Çekirdek enflasyon göstergelerinin ana eğiliminde ilk çeyrekte kayda değer iyileşme gördük. Petrol fiyatlarının artışı ile enerjiden gelen olumlu etki bir miktar sınırlandı. Gıda enflasyonunda önemli bir düşüş alanı bulunduğunu değerlendiriyoruz. Tüketici enflasyonundaki yavaşlamanın yılın ikinci yarısında devam edeceğini düşünüyoruz.Gıda fiyatları yukarı yönde risk oluşturmaya devam ediyor. İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyette zayıf bir görünüme işaret ediyor. Büyümeye tarımdan önemli bir katkı gelmesini bekliyoruz. Cari açıkta iyileşme sürecinin 2015 yılında devam edeceğini düşünüyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranında önemli bir iyileşme yaşandığını görüyoruz. İhracatın ithalatı karşılama oranında önemli bir iyileşme yaşandığını görüyoruz. Ağırlıklı olarak işlenmemiş gıdadan bir düzeltme geleceğini düşünüyoruz. Gıda tedbir alınmazsa işimiz zorlaşıyor.''
ENFLASYON TAHMİNİNİ ARTIRDI
Merkez Bankası, enflasyon tahminlerini yükseltti.Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı önceden 5,5 olan enflasyon tahminlerinin 2015 sonunda yüzde 6,8 olacağını öngördüklerini söyledi.
Başçı, enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda yüzde 5,6 ile yüzde 8,0 aralığında (orta noktası yüzde 6,8), 2016 yılı sonunda ise yüzde 3,7 ile yüzde 7,3 aralığında (orta noktası yüzde 5,5) gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.
Başçı, enflasyonun orta vadede ise yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngördüklerini iletti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Enflasyon Raporu'nu açıkladı.
Başçı, açıklamasında şunları söyledi:
"Orta vadeli tahminlerimizi oluştururken enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruşumuzu sürdürdüğümüz bir çerçeveyi esas aldık. Ayrıca, alınan makroihtiyati tedbirlerin de katkısıyla yıllık kredi büyüme oranının geldiği makul seviyelerin 2015 yılında devam edeceğini değerlendiriyoruz. Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla, 2015 yılı sonunda yüzde 5,6 ile yüzde 8,0 aralığında (orta noktası yüzde 6,8), 2016 yılı sonunda ise yüzde 3,7 ile yüzde 7,3 aralığında (orta noktası yüzde 5,5) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz.
Sonuç olarak, Ocak Enflasyon Raporu’nda yüzde 5,5 olarak verilen 2015 yıl sonu enflasyon tahminimizi, 1,3 puan yukarı yönlü güncelledik (Grafik 18). Bu güncellemede, petrol fiyatlarının Ocak Enflasyon Raporu’nda öngörülenden yüksek gerçekleşmiş olması ve Türk lirası cinsinden ithalat fiyatları belirleyici oldu. Bu çerçevede, petrol fiyatlarındaki güncellemenin ve Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki hareketlerin yıl sonu enflasyon tahmini üzerinde sırasıyla 0,4 ve 1 puanlık yükseltici etki yapacağını değerlendiriyoruz. İktisadi faaliyette ve çıktı açığında aşağı yönde yapılan güncellemenin ise 2015 yıl sonu enflasyon tahminini 0,1 puan düşürücü etkisi oldu. Ayrıca, geçtiğimiz Rapor’da yüzde 5 olarak verilen 2016 yıl sonu enflasyon tahminimizi yüzde 5,5’e çektik. Bu güncellemenin 0,3 puanını yakın dönemde Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarında yaşanan gelişmelerin gecikmeli etkileri, 0,2 puanlık kısmını ise 2016 yılı için petrol fiyatlarında yapılan yukarı yönlü güncelleme nedeniyle gerçekleştirdik."
''YABANCI PARA ZORUNLU KARŞILIKLARA FAİZ VEREBİLİRİZ''
Başçı ''Fed faiz artırırsa, maliyet artacağı için yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödemeye başlayabiliriz. Teknik olarak yabancı para zorunlu karşılıklara faiz ödemesine önümüzdeki hafta başlayabiliriz. Bu konu ile ilgili duyuruyu haftasonu yapabiriz.
TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz çok düşük bir kısım. TL zorunlu karşılıklara ödenen faiz şu an çok düşük, burada daha fazla artırım yapabiliriz. TL cinsinden aracılık maliyetlerini aşağı çekiyoruz.'' dedi.
KUR YORUMU: RAHAT OLMAK GEREKİYOR
Döviz kuru oynaklığı konusunda ise Başçı "Kur oynaklığının enflasyona etkisi var ama eskisi kadar yüksek değil. Yılsonu enflasyonuna döviz kurunun etkisi 1 puan olacak. Gereken tedbirleri gereken zamanda alırız. Oynaklık geçicidir, orta uzun vadede kredilere ve sermaye akımlarına bakıyoruz. Geçen sene çok sert politika tepkisi verdik şu anda öyle durumda değiliz. Döviz kuru oynaklığı zaman alabilir. Rahat olmak gerekiyor, döviz kuru hareketleri olabilir. Kalıcı hasar bırakmıyor bunlar." dedi.
BAŞÇI'DAN ELEŞTİRİ
Başçı Goldman Sachs'ın en son zorunlu karşılıklara ilişkin analizin yanlış olduğunu belirterek, duyurularının iyi okunması gerektiğini kaydetti. Ahmet Akarlı da hata yaptıklarını kabul etti. Başçı bunun ardından özrün kabul edildiğini söyledi