FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mevduat faizi hesaplama: Mevduat faizi nasıl hesaplanır?

Bankalarda mevduat hesabı açtıktan sonra anaparayı belirli bir vade süresi seçerek faize yatırmak isteyen kişiler, faiz getirisinin nasıl hesaplandığını merak eder. Bu doğrultuda ilk olarak öğrenilmesi gereken bilgiler arasında mevduat faizi hesaplama formülünde yer alan temel verilerin ne olduğu öne çıkar. Bununla birlikte brüt mevduat faizi getirisini hesaplayan kişilere net faizli tutarı elde etmeleri için dikkate almaları gereken mevduat faiz getirisi stopajından bahsedilmelidir.

Mevduat faizi hesaplama: Mevduat faizi nasıl hesaplanır?

Günümüzde mevduat faiz hesaplama araçlarından yardım alınarak bir bankaya yatırılan anaparanın ne kadar faiz getirisi olacağı belirlenebilir. Ancak mevduat faizinin hesaplanmasında vade süresi, faiz oranı ve anapara tutarı gibi değerler dikkate alınırken net getirinin öğrenilmesi için vergiler de göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle mevduat hesabı faizinin nasıl hesaplandığını merak eden kişilere ilk olarak yıllık, aylık ve günlük faiz hesaplama formülleri sıralanabilir. Ardından anaparaya yansıtılan mevduat faizinin hesaplanmasını sağlayan formülün en basit haliyle incelenmesi ve bununla birlikte güncel stopaj oranlarının açıklanması mümkündür.

Mevduat faizi nasıl hesaplanır?

Bir bankada vadeli mevduat hesabı açan kişi bankaya yatırdığı anaparanın değerlenmesini sağlayabilir. Bu kapsamda belirli vade süreleri ile işlem gören mevduatlara uygulanan faizin nasıl hesaplandığı üzerine bilgi verilmelidir. Mevduat hesabına yatırılan anaparaya ne kadar faiz uygulanacağını anapara tutarı, vade süresi, mevduat faizi stopajı ve hesabın açıldığı bankanın sunduğu seçenekler gibi pek çok faktör etkiler.

Vadeli mevduat hesaplarına yatırılan anaparanın işletilmesi için seçilebilen süreler genellikle 32, 46, 55, 92, 181 gün şeklindedir. Bununla birlikte mevduat faizinin oranı anaparanın günlük, aylık veya yıllık faiz seçeneklerinden hangisiyle değerlendirileceğine göre de değişkenlik gösterebilir. Ancak temelde mevduat faizinin hesaplanmasında dikkate alınan veriler aşağıdaki gibi sıralanmalıdır:

  • Anapara tutarı
  • Faiz oranı (bankadan bankaya değişkenlik gösterir)
  • Vade (gün, ay, yıl sayısı)

Yukarıda sıralanan maddeler bir mevduat hesabı faizinin hesaplanmasını sağlayan formülde yer alması gereken temel verileri temsil eder. Mevduat faizinin hesaplanmasını mümkün kılan formül ile elde edilen tutar ise brüt miktardır. Bu brüt tutardan mevduat faizi stopajı gibi vergiler kesildikten sonra hesap sahibine kalan toplam para ise net getirinin anlaşılmasını mümkün kılar. Belirtilen temel bilgiler doğrultusunda günlük, aylık, yıllık vade sürelerine göre oluşturulan mevduat faizi hesaplama formülleri aşağıdaki gibi listelenebilir:

  1. Günlük faize yatırılan mevduat getirisi hesaplama formülü: (anapara / 100) x (faiz oranı / 365) x toplam vade gün sayısı
  2. Aylık faize yatırılan mevduat getirisi hesaplama formülü: (anapara / 100) x (faiz oranı / 12) x toplam vade ay sayısı
  3. Yıllık faize yatırılan mevduat getirisi hesaplama formülü: (anapara /100) x (faiz oranı) x toplam vade yıl sayısı

Mevduat faizi hesaplama formülü nasıl?

Bankalarda mevduat hesabı açıldıktan sonra anaparanın belirli süreler boyunca işletilmesine izin verilerek mevduat getirisi elde edilebilir. Faiz mevduat hesaplama formülü de temelde anapara, vade süresi ve faiz oranı gibi değerleri içerir. Bu bağlamda mevduat hesabına yatırılan paraya yansıtılan faiz tutarının hesaplanmasını mümkün kılan formül en yalın haliyle aşağıdaki gibi gösterilebilir:

Vadeli mevduat faiz hesaplama formülü: (anapara x faiz oranı x vade (gün olarak) / 36500)

Yukarıda belirtilen mevduat faizi hesaplama formülünde yer alan temel değerlerden biri olan faiz oranı bankadan bankaya değişkenlik gösterir. Bu oranın bankalar tarafından belirlenmesi esnasında dikkate alınan hususlar ise beklenen enflasyon oranı, likidite ve temerrüt risk primi, reel risksiz faiz oranı şeklinde sıralanabilir. Bununla birlikte mevduat hesabına yatırılan paranın faizli brüt tutarının net tutara dönüştürülmesinde etkili olan stopaj oranının da sıklıkla araştırıldığı görülür. Bu bağlamda mevduat faiz getirisi stopajının Türk Lirası olarak işletilen paraya hangi oranda yansıtıldığı Gelir Vergisi Kanunu kapsamındaki güncel açıklamalara göre şu şekilde sıralanabilir:

  • 6 aya kadar olan vadelerde %7,5
  • 6 ay ile 1 sene arasındaki vadelerde %5
  • 1 yıldan daha uzun süreli vadelerde %2,5
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler