FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ev alıp satacak olanlar dikkat! Tapuda her şey değişiyor

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde yeni yılla birlikte yeni düzenlemeler getirilecekti. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren isteyen kişiler ev alım satımı başta olmak üzere noterden tapu işlemi yapabilecekti. Ancak bu tarih 1 Temmuz 2023'e ertelendi. İşte tüm detaylar...

Ev alıp satacak olanlar dikkat! Tapuda her şey değişiyor

Ev alıp satacak olanları yakından ilgilendiren gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren isteyen kişiler ev alım satımı başta olmak üzere noterden tapu işlemi, satışı ve devri yapabileceklerdi. Ancak bu tarih ileriye ertelendi.

Yeni yılla birlikte emlak alım satım işlemlerine yeni düzenlemeler getirilecekti. Milyonları ilgilendiren bu düzenleme 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacaktı. Ancak bu karar ertelendi.

EV ALIP SATACAK OLANLAR DİKKAT

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen taşınmaz satış sözleşmelerinin noterler tarafından da yapılmasına imkan sağlayan düzenlemenin uygulama tarihi 1 Temmuz 2023'e ertelendi.

tapu

"1512 Sayılı Noterlik Kanunu'nun 60'ıncı Maddesinin Birinci Fıkrasının (3) Numaralı Bendi ile 61/A Maddesinde Öngörülen Bilişim Sisteminin Kurulmasına İlişkin Olarak Anılan Kanunun Geçici 21'inci Maddesinde Yer Alan Sürenin 1 Temmuz 2023 Tarihine Kadar Uzatılması Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı" bugünkü Resmi Gazate'de yayımlandı.

tapu1

NOTER’DE TAPU SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK?

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM) tarafından tapu kayıt örneği ve diğer belgeler, tapu bilişim sistemi aracılığıyla noterlerle paylaşılacak. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi’nden (TAKBİS) noterliklerin veri alabilmesi için teknik hazırlıklar sürüyor.

Taşınmazın ilgili belgelerinin eksik olduğu durumda ise bu belgeler sistem üzerinden talep edilecek ve eksiklikler tapu müdürlüğü tarafından sisteme aktarılacak.

Noterlerce hak sahibi belirlendikten ve taşınmazın satışına engel hukuki bir durumun bulunmadığı tespit edildikten sonra taşınmaz satış sözleşmesi yapılacak.

Satış sözleşmesi taraflar tarafından imzalanınca noter, tapu bilişim sisteminden yevmiye numarası alarak sözleşmeyi de sisteme kaydedecek.

Yine verilen bilgiye göre, sözleşme sisteme kaydolduktan sonra tapu müdürlüğü tarafından taşınmazın tapu siciline tescili yapılacak.

Satış sözleşmesiyle birlikte diğer belgeler, noter tarafından sisteme aktarılacak ve fiziki olarak da arşivlenecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler