FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Nakit avans nedir? Nakit avans nasıl çekilir, nasıl ödenir? Nakit avans hesaplama

Bankalar tarafından müşterilere sunulan hizmetler arasında yer alan nakit avans seçeneği sayesinde acil nakit para ihtiyacı giderilebilir. Bankamatiklerden çekilmesi mümkün olan nakit avansın geri ödemesi ise mevcut borca eklenen faiz tutarı ve diğer giderlerin dikkate alınması sonucunda hesaplanır. Bununla birlikte günümüzde vatandaşlara faizsiz ve taksitli nakit avans seçenekleri de sunulur.

Nakit avans nedir? Nakit avans nasıl çekilir, nasıl ödenir? Nakit avans hesaplama

İçindekiler

  • Nakit avans nedir?
  • Nakit avans nasıl ödenir?
  • Nakit avans borcu ödenmezse ne olur?
  • Nakit avans hesaplama aracı nedir?
  • Taksitli nakit avans nedir?
  • Nakit avans faizi günlük mü aylık mı?
  • Faizsiz nakit avans nedir?

Standart, taksitli ve faizsiz nakit avans seçenekleri bankalar tarafından müşterilere sunulan çeşitli hizmetler arasındadır. Nakit avans temelde bankalara başvurmadan pratik yöntemlerle kredi kullanma olarak nitelendirilebilir. Kredi kartının dönem borcuna yansıtılan nakit avans geri ödemesi ise kullanılan tutara uygulanan faizle birlikte hesaplanır. Dolayısıyla faizsiz nakit avans dışındaki nakit avans hizmetleri kullanıldığı zaman yapılacak olan geri ödemenin nasıl hesaplandığı ve bu hizmetin limitinin hangi etkenlere bağlı olarak belirlendiği açıklanmalıdır.

Artık bu haberi dinlemek de mümkün. Şimdi uygulamayı indir!

Nakit avans nedir?

Günümüzde bankalar tarafından müşterilere sunulan pek çok hizmet mevcuttur. Bunların başında IBAN ile para aktarımı gerçekleştirme, kredi/banka kartları ile çeşitli alanlarda alışveriş yapma gibi seçenekler bulunurken nakit avans da banka müşterilerinin yaygın olarak kullandığı hizmetlerdendir.
Bu bağlamda nakit avans limitini ilk defa kullanacak olan veya nakit avans limitini kullandıktan sonra hangi işlemleri takip etmesi gerektiğini merak eden kişiler için söz edilen bankacılık hizmetinin detayları açıklanmalıdır.

Nakit avansın kredi kartı ve kredi hizmetinin karışımı olan bir uygulama olduğu söylenebilir. Yani bu hizmet sayesinde kredi kartı kullanılarak belirlenen limit dahilinde nakit para çekimi gerçekleştirilebilir. Nakit avans limiti banka müşterisinin hesabına uygun olarak belirlenirken bu hizmetin normal krediden farkı banka şubelerine gidilmeden ve herhangi bir dosya açma süreci başlatılmadan ATM’lerden nakit para çekilebilmesini mümkün kılmasıdır.

Bir kredi türü olarak belirtilen nakit avans banka müşterisinin hesabına ait olan karta tanımlanan bakiyedir. Bu bakiye standart kredi seçeneklerine göre daha yüksek veya düşük oranda faize tabi tutulabilir. Ancak nakit avans çekmek için herhangi bir dosya başvurusu yapılmasına gerek yoktur. Banka hesabına bağlı olan kredi kartına nakit avans limiti tanımlanan bir kişi dilediği zaman bu bakiyeyi kullanabilir. Buna bağlı olarak “Nakit avans nasıl çekilir?” diyen kişilere ilgili hizmete banka şubelerinden, mobil bankacılık uygulamalarından veya ATM’lerden ulaşılabildiği söylenmelidir. Yine internet bankacılığı üzerinden de nakit avans çekmek için işlem yapılması mümkündür.

Nakit avans nasıl ödenir?

Nakit paraya ihtiyacı olan banka müşterileri standart kredi başvurusu yapmadan nakit avans kullanımını tercih edebilir. Bu durumda hesaba tanımlanan limit kadar nakit para çekiminin tamamlanması mümkündür. Ancak nakit avans hizmetinden yararlanan kişiler için bu paranın geri ödemesinin nasıl yapılabildiğini öğrenmek de önem arz eder. Dolayısıyla “Nakit avans geri ödemesi nasıl yapılır?” sorusuna eksiksiz olarak cevap almak isteyen banka müşterilerine aşağıdaki gibi hususlar sıralanmalıdır:

  • Nakit avans çeken bir kişi müşterisi olduğu bankada bulunan hesabına tanımlanan kredi kartına borçlanmış olur.
  • Yani nakit avans kullanımından sonra söz konusu bakiye kredi kartının güncel borcuna yansıtılır.
  • Kart borcuna yansıtılan nakit avans ödemesi hesap kesim tarihinden sonra kolaylıkla incelenebilir.
  • Dolayısıyla çekilen nakit avansın ödemesi kredi kartı borcu ödenirken yapılmalıdır.

Nakit avans borcu ödenmezse ne olur?

Kredi kartının hesap ekstresine yansıtılan nakit avans borcu son ödeme tarihine kadar ilgili hesaba yatırılmalıdır. Çünkü kullanılan nakit avans bakiyesi ait olduğu kartın dönem ödemesine dahil edilir. Buna bağlı olarak nakit avans geri ödemesi yapılmadığı zaman kredi kartının dönem ödemesinin yapılmaması gibi bir durumun ortaya çıktığı söylenmelidir. Yani nakit avans borcu kredi kartının son ödeme tarihine kadar hesaba yatırılmadığı takdirde mevcut borca gecikme faizi işlemeye başlar. Bir takvim yılı içerisinde art arda 3 ayrı dönemde ödemesi atlanan nakit avans borcu ise kredi kartının kullanıma kapatılması gibi bir sonucu beraberinde getirir.

Yine kartın ödenmeyen nakit avans borcundan ötürü kullanıma kapatılmasından sonra 30 gün içerisinde ödeme yapılmazsa yasal süreç başlatılır. Bankalar tarafından takibe alınan borcun yasal sürece dahil olması ile bu konu üzerine görevlendirilen avukatlara veya hukuk bürolarına ulaşılmalıdır. Çünkü haciz işlemi gibi bir yaptırımın başlatılmaması için yasal olarak takibe alınan borcun yetkili kişi veya kurumlar tarafından belirlenen süre içerisinde ödenmesi gerekir.

Nakit avans hesaplama aracı nedir?

Günümüzde banka şubelerine başvurup herhangi bir dosya açtırma süreci başlatmadan nakit para çekme imkanı sunan nakit avans hizmetinin yaygın olarak kullanıldığı bilinir. Bu da belirli bir faiz ile birlikte kullanılabilen nakit avans hizmetinin limit hesaplamasının nasıl yapıldığının araştırılmasına yol açar. Banka müşterilerine sunulan nakit avans limiti farklı etkenlere bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bu bağlamda nakit avans limitinin 10.000 TL ile 40.000 TL gibi farklı rakamlar seviyesinde olması mümkündür.

Yine internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları sayesinde nakit avans limitinin sorgulanması ile ilgili hizmetin aktifleştirilmesi oldukça basittir. Buna ek olarak bankaların müşteri hizmetleri arandığı takdirde de kullanılabilen maksimum veya minimum nakit avans limitinin sorgulanması mümkündür.

Taksitli nakit avans nedir?

Bankamatikler aracılığıyla nakit kredi çekme imkanı sunan nakit avans hizmeti günlük yaşamda özellikle acil nakit ihtiyacı oluştuğu anda kullanılabilmektedir. Taksitli nakit avans da bu hizmetin standart versiyonunun taksitlendirme işlemine imkan sunan hâlidir. Yani taksitli nakit avans kullanan bir kişi ödeme sürecinde yaptığı taksitlendirmeye konu olan bakiyeyi hesabına yatırabilir. Böylelikle kullanılan nakit avans bakiyesinin tamamının kredi kartı borcu ödenirken doğrudan hesaba yatırılmasına gerek kalmaz. Dolayısıyla taksitli nakit avansın 12 ayı bulan vadelerle geri ödenebildiği söylenmelidir.

Taksitli nakit avans hesaplama işlemi yapmak isteyen kişiler ise bu bakiyenin asgari ödemesi olsa da geriye kalan borcun faizli olarak hesaplara yatırılacağını unutmamalıdır. Yine taksitlendirilen nakit avans limitinin aylık ödemesinin her bir vadeye denk gelen tutar ile borca uygulanan faizin toplamına eşit olacağı belirtilmelidir.

Nakit avans faizi günlük mü aylık mı?

Kredi kartı nakit avans limitini kullanan banka müşterilerinin bu borca işlenen faiz üzerine araştırma yaptığı bilinir. Çünkü banka şubelerine başvurmadan bir nevi kredi kullanma şansı sunan nakit avans seçeneği faizli olarak yararlanılabilen hizmetlerdendir. Dolayısıyla nakit avans faizi üzerine yapılması gereken temel açıklamalar şu şekilde sıralanmalıdır:

  • Bir kişi nakit avans limitini kullandığı takdirde yararlanılan bakiye kredi kartının dönem borcuna eklenir.
  • Banka müşterileri nakit avans veya taksitli nakit avans ödemesini yaparken bakiyeyi faizli olarak hesaba yatırmış olur.
  • Kredi kartından kullanılan nakit avansın faizi günlük olarak işletilir.
  • Yukarıda belirtilen hususlar dikkate alındığı takdirde kredi kartı nakit avans faizinin günlük olduğu söylenmelidir.
  • Nakit avans faizi günlük olarak işletilirken bu faizin nasıl hesaplandığı üzerine de birtakım açıklamalar sunulabilir.
  • Kredi kartından kullanılan nakit avans tutarına BSMV ve KKDF uygulanırken söz edilen tutarlar faiz oranına dahil edilmez.
  • Kullanılan nakit avansa yansıtılan faizin oranı bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir.
  • Ancak nakit avans limitine uygulanan faizin oranı öğrenildiği takdirde çekilen tutarın bu oranla çarpılması sonucunda tahmini bir sonuca ulaşılabilir.
  • Nakit avans faizi hesaplanırken toplam geri ödeme tutarına işlem ücreti gibi ekstraların da eklendiği unutulmamalıdır.

Faizsiz nakit avans nedir?

Nakit avans hizmeti temelde belirli bir faizle işletilerek banka müşterilerine sunulan avantajlar arasındadır. Ancak günümüzde kredi türlerinin çoğalmasıyla birlikte taksitli nakit avansın yanı sıra faizsiz nakit avans gibi olanaklar da gündeme gelir. Bu nakit avans türü farklı bankalar tarafından dönemsel olarak kullanıma açılabilir. Yani herhangi bir faize tabi tutulmayan faizsiz nakit avans kullanıldığı zaman yalnızca işlem ücreti gibi ekstralar geri ödemeye eklenir. Bu da nakit avans kredisi kullanılmasını ve bankalara geri ödenmesini mümkün kılar.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler