FİNANS

‘Ora’yı antibiyotik veremeden kaybettik

İstanbul Ticaret Mahkemesi’nin iflasına karar verdiği Ora Alışveriş Merkezi hakkında Ziraat Bankası’nın Kredi Politikaları’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Göğebakan ilk kez konuştu.

‘Ora’yı antibiyotik veremeden kaybettik

Göğebakan, “Ora’nın aspirinle çözülebilecek bir durumu yoktu. Sorunları gidermeye dönük bir antibiyotik kokteyli hazırladık. Söz konusu tesisin aktif kalması için kredinin yeniden yapılandırılması dahil elimizden geleni yaptık. Ancak hazırladığımız antibiyotiki hastaya vermeden iflas kararı çıktı” dedi.

KOKTEYLİ HAZIRLADIK
Sürecin başından bu yana Ora’nın ortaklarıyla sürekli iletişim içinde olduklarını kaydeden Göğebakan, kredi ödemelerinin aksamaya başlamasından, iflas kararına kadar gelinen süreci şöyle anlattı: “Ora’nın sahipleri kredi ödemelerinde sorun yaşayınca, konuyla ilgili biz de gerekli incelemelerimizi yaptıktan sonra, ortaklarla yeni bir kredi anlaşmasını da kapsayan bir kurtarma planı hazırladık. Karşılıklı sözler verildi.

Bu yeni ödeme planını Yönetim Kurulu’muz inceledi ve sonunda, ‘Ora ülke ekonomisi için önemli bir varlık. Ekonomiye kazandırılmasında yarar var düşünvesiyle hastayı daha cerrahi müdahaleden gerekmeden, sorunlar küçükken antibiyotikle tedavi edelim’ denildi. Ancak tam bu plan uygulama aşamasındayken, Ora’nın sahipleri başka bir alacaklısının alacağını tahsil için başlattığı icra işlemlerini durdurmak amacıyla hiç beklenmeyen bir şey yaptı ve iflas erteleme için mahkemeye başvurdu.”

400 ALACAKLI SIRADA
İflas erteleme başvurusunu 20 gün sonra tespit ettiklerini söyleyen Göğebakan “Hukuki süreç başladığı için yeniden yapılandırma planı da uygulanamaz hale geldi. Ora’nın Ziraat’in dışında da 400 farklı kişi ve kuruma, 55-60 milyon Euro’luk borcu var. Ortakları iflas kararına itiraz edecekler. İflas kararı Yargıtay’da reddedilirse yeniden yerel mahkemeye gelecek.”

1 milyon TL için iflas

ZİRAAT’in Ora’nın iflas erteleme başvurusuyla ilgili yaptığı incelemede, ortakların 1 milyon liralık alacak için icraya başvuran bir alacaklıyı durdurmak için iflas ertelemeye başvurmak durumunda kaldıkları ortaya çıktı. Cen Göğebakan, “Keşke iflas erteleme yerine, gelip bizimle konuşsalardı. Makul ölçülerde yeniden yapılandırma olanaklarını devreye alıyoruz. Ora ile de yaptık. Yine yapardık” şeklinde konuştu.

İPOTEKLİ ALACAKLI OLARAK BİRİNCİYİZ
ZİRAAT Bankası’nın ipotekli alacaklı olduğu için tesisten elde edilecek tüm gelirlerin öncelikle kendilerine geleceğini söyleyen Cengiz Göğebakan, “Bizim alacağımız tamamlandıktan sonra diğer alacaklılara ödemeleri yapılacak. Ancak biz bunu istemiyoruz. Bizim isteğimiz, üst mahkemeden bir an önce kararın çıkması ve ondan sonraki yol haritasının belirlenmesi. Hedef tesisin işleyerek borçlarını öder hale gelmesi” dedi.

200-270 MİLYON EURO DEĞERİNDE
MAHKEMEDEN iki farklı bilirkişi ile 3 lisanslı bağımsız gayrimenkul değerleme şirketinin Ora için değer tespit çalışması yürüttüğünü söyleyen Cengiz Göğebakan, “Bu 5 farklı kanaldan gelen değerlemeler 200 ile 270 milyon Euro arasında değişiyor. Ora gerçekten de 2 farklı otel konsepti ile alışveriş ve eğlence merkezi olarak ekonomik açıdan önemli bir tesis. Ancak bugün icradan 250 milyon Euro fiyatla satışa çıksa kimse almaz” değerlendirmesini yaptı. (Hürriyet)

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler