Bir zamanlar dünyanın en büyük traktör üreticilerinden biri olan Uzel Makine’nin patronu Önder Uzel ve yönetim kurulu üyelerinin de aralarında bulunduğu 8 kişiye, bir bayilerinden aldıkları çekleri sahte imzayla piyasaya sürdükleri iddiasıyla 48’er yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Baba Ahmet Uzel’in ölümünün ardından aile içi anlaşmazlıklar nedeniyle şirket battı. Ailenin büyük oğlu Önder Uzel işin başına geçti ve yeniden üretime geçmeyi denedi ancak başaramadı. Önder Uzel’in o dönem bayilerinden destek istediği, bazı bayilerin yardım ettiği konuşulmuştu. Önder Uzel’i sanık sandalyesine götüren, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianamedeki olay da tam bu zaman yaşandı. İddianamedeki ayrıntılar şöyle:
Doğanlar Otomotiv Uzel Traktörleri’nin Gaziantep’teki bayisiydi. Doğanlar Otomotiv 2008 yılında verdiği traktör siparişleri için 9 adet çeki Uzel Makine’ye gönderdi. Çekler vadeliydi ve vadeleri gelmediği için imzalanmamıştı. Uzel Makine traktörleri teslim edemeyince Doğanlar Otomotiv çeklerini geri istedi. Ancak çeklerden sadece 3’ü Gaziantep’e gönderildi. Birkaç ay sonra kayıp 6 çek bankadan tahsil edilmek istendi ancak çeklerin karşılığı yoktu. Doğanlar Otomotiv’in sahipleri Celal Uğur ve Erol Doğaner’e karşılıksız çekten dava açıldı. İki ortak çeklerdeki imzaların kendilerine ait olmadığını, çekleri imzasız olarak Uzel Makine’ye verdiklerini iddia ettiler.
Yapılan inceleme sonucunda çeklerin üzerindeki imzanın Celal Uğur ve Erol Doğaner’in elinden çıkmadığı ortaya çıktı.
Karşılıksız çek davasına bakan mahkeme durumu İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bildirdi. Savcılık soruşturma kapsamında, 2008 yılında şirketin Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Önder Uzel, yönetim kurulu üyeleri Mehmet İzzet Kalaycı ve Bedirhan Çelik, Mali İşler Direktörü İlyas Börekçi, Satış ve Pazarlama Direktörü Hayati Köseoğlu, Satış Direktörü Abdülbaki Üzer, Satın Alma Direktörü Ziya Karakurt ve Genel Müdür İbrahim Aksoy’un ifadelerini ve imza örneklerini aldı. Yönetim kurulu üyelerinin her biri, bayilerden hiç bir şekilde imzasız çek almadıklarını iddia etti. Yönetim kurulu üyelerinin imzaları da çeklerdekilerle karşılaştırıldı. Ancak hiçbiri çekteki imzada kullanılan yazı karakterine uymuyordu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcığı soruşturmayı geçtiğimiz günlerde tamamladı.
SAVUNMALARINA İTİBAR EDİLMEZ
İddianamede, sahtecilik eylemlerinde imzayı taklit eden kişinin kendi imza kligrafisini sahte imzaya yansıtmayacağı, çeklerin üzerindeki imzaların Uzel yetkilileri tarafından atılmış olduğunun ortaya çıktığı ve bu nedenle şüphelilerin savunmalarına itibar edilemeyeceği öne sürüldü. Savcılık Uzel Makine Yönetim Kurulu üyelerinin 12 yıldan 48’er yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını istedi. İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul etti. (Hürriyet)