Orta Doğu'da yeni gerilimlerin ortaya çıkacağı endişeleri ile ICE'de Brent petrolünün varil fiyatı 87,55 dolar ile Ekim 2014'ten bu yana görülen en yüksek seviyeye çıktı. Şu sıralarda da düne göre 83 cent artışla 87,31 dolar seviyesinde.
NYMEX'de Batı Teksas petrolünün varil fiyatı da 3 ayın en yüksek seviyesi olan 85,19 dolar seviyesinin görülmesinin ardından düne göre 1,14 dolar artışla 84,96 dolar/varil seviyesinden işlem görüyor.
Analistler, kuzey yarımkürede kışın sert geçmesinin ısınma yakıtlarına talebi artırmasının da petrol fiyatlarında yükselişe destek verdiğini ifade ediyorlar.
Bunun yanı sıra bazı OPEC+ üyelerinin üretimi artırmaları için kendilerine tanınan kotaları kullanamadıkları, OPEC+ üretiminin hedeflenen günlük 400 bin varillik artışı sağlayamadığı haberlerinin de petrol fiyatlarına destek verdiğini belirten analistler, petrol arzının öngörüldüğü kadar artırılamamasını fiyatların 3 haneli rakamlara çıkacağı beklentilerini güçlendirebileceğini vurguladılar.
Petrol piyasasında dengenin sağlanması için daha yüksek fiyatlara ihtiyaç olduğunu savunan Goldman Sachs, petrol fiyatın 2023 yılında ortalama 105 dolar/varil olabileceğini bildirdi.
Bu yıl Brent petrolünde ortalama fiyatın 96 dolar/varil olacağını tahmin etmeyi sürdüren Goldman Sachs, cari 85 dolar/varil fiyat seviyesinde düşük OECD stokları ve düşen OPEC+ atıl üretim kapasitesi nedeniyle piyasanın kritik şekilde yetersiz arz ile karşı karşıya olduğunu savundu.
Goldman Sachs,yüksek fiyatların tamesi azaltması ve daha fazla arzı teşvik etmesinin beklendiğini ve bu çerçevede 2023 yılında 105 dolar/varil fiyatın piyasada dengeyi sağlayaceağına inandıklarını ifade etti.
Geçen yıl Ocak ayında 7 lira civarlarında bulunan benzinin litresi üst üste yapılan zamlarla 14 liraya dayandı. Fiyat artışlarında eşel mobil sistemi kapsamında feragat edilen ÖTV'nin bir kısmının yeniden uygulanmaya başlaması da etkili oldu. Ancak vatandaş ‘dolar kurundaki düşüş akaryakıta indirim olarak yansıyacak mı?’ diye merak ederken uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının 7 yılın zirvesine çıkması yeni zam yapılma ihtimalini güçlendirdi.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Enerji Uzmanı ve Ekonomist Dr. Rahmi İncekara, “Asya’da güçlü fiziki ham petrol piyasası Küresel olarak azalan petrol stokları, ABD liderliğindeki "stratejik rezervlerin bir kısmını" piyasaya sürme hamlesine Çin'in henüz iştirak etmemesi, OPEC üyelerinin yaşadığı üretim problemleri ve son olarak Birleşik Arap Emirlikleri başkenti Abu Dhabi'ye yapılan İHA saldırısı petrol fiyatlarına zirve getirdi. Brent Petrol 87 dolar üzerine çıkarak son 7 yılın zirvesine ulaştı. Batı Teksas Petrolü de kısa süreliğine 85 dolar üzerine çıkarak Ekim ayından beri en yüksek seviyeyi gördü” dedi.
Dünyada artan petrol fiyatlarının Türkiye’ye de yansımalarının olacağının altını çizen Dr. Rahmi İncekara, “Petrol fiyatlarındaki artış, Türkiye'nin enerji ithalat faturasını arttıracağı ve ekonomik verilere de olumsuz yansıyabileceği öngörülmektedir” diyerek, “Petrol fiyatlarındaki her 10 dolarlık artış cari açığı 4 milyar dolar arttırmaktadır. Petrol fiyatlarındaki her 20 dolarlık artış cari açığı 7-8 milyar dolar arttırabilmektedir. Petrol fiyatlardaki her 20 dolarlık artışın Türkiye'nin enerji ithalatını yaklaşık 12 milyar dolar, enflasyonu ise 0,5-1 puan yukarı çekebileceği söz konusudur. Ara malı üretiminde ise yaklaşık 3-5 milyar dolarlık bir artış olabilmektedir. Öte yandan akaryakıt fiyatlarına da artış %10-15 düzeyinde yansıyabilmektedir. Petrol fiyatlarındaki düşüş, Çin ay yılı olan 1 Şubat sonrası başlayabileceği, bu tarihten sonra Çin'in de stratejik rezervleri piyasaya sürmesiyle petroldeki artış hızının düşmesi piyasalarda beklenmektedir” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.