FİNANS

Kapat

Plastik poşetlere zam! 2026 fiyatı açıklandı: 50 kuruş veriliyordu, artık...

2019 yılından beri özellikle market alışverişlerinde daha çok kullanılan plastik poşetler için 25 kuruş şeklinde ücretlendirme getirilmişti. Plastik poşetin fiyatı geçen yıl 50 kuruş olmuştu. 12 Kasım'da düzenlenen "Ambalaj Komisyonu-Plastik Poşet Alt Komisyonu Toplantısı" sonrası plastik poşet fiyatlarına zam yapılması kararı alındı. Artık 2026'dan itibaren plastik poşetler zamlı fiyatlarıyla satılacak. İşte ayrıntılar...

Plastik poşetlere zam! 2026 fiyatı açıklandı: 50 kuruş veriliyordu, artık...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından plastik kaynaklı atık kirliliğinin önüne geçilmesi amacıyla plastik poşetler, 1 Ocak 2019 itibarıyla ücretli hale getirildi. Tek kullanımlık plastik poşetler yerine çok kullanımlık taşıma ekipmanına geçişin teşvik edilmesiyle, kaynakların verimli kullanılmasına ve sıfır atık hedeflerine katkı sağlandı.

Yeni yılda uygulanacak plastik poşet bedelini belirlemek amacıyla ilgili kamu kurum ve kuruluşları, sektörde faaliyet gösteren dernek ve federasyon temsilcilerinin katılımıyla 12 Kasım'da "Ambalaj Komisyonu-Plastik Poşet Alt Komisyonu Toplantısı" düzenlendi.

Plastik poşetlere zam! 2026 fiyatı açıklandı: 50 kuruş veriliyordu, artık... 1

GEÇEN YIL MARKET POŞETİNİN FİYATI 50 KURUŞ OLMUŞTU

Bakanlık geçen yıl, "2025 yılı plastik poşetlere uygulanacak taban ücret adet başına vergiler dahil 50 kuruştur." açıklamasını yapmıştı.

PLASTİK POŞET FİYATLARINA ZAM

Toplantı sonucunda, katılımcıların görüş ve önerileri de dikkate alınarak, 2026'da plastik poşetlere uygulanacak taban ücretin adet başına vergiler dahil 1 lira olmasına karar verildi.

Karar, 1 Ocak 2026'dan itibaren geçerli olacak.

Plastik poşetlere zam! 2026 fiyatı açıklandı: 50 kuruş veriliyordu, artık... 2

Uygulamanın başladığı 2019 ile 2025'in ilk 9 aylık verilerine göre, plastik poşet kaynaklı toplam 2 milyon 844 bin 596 ton plastik atığın oluşumu engellendi.

Bu azalmayla plastik poşet üretimi için gerekli plastik ham madde ithali de önlendi ve yaklaşık 28 milyar lira tasarruf edilerek 167 bin 984 ton sera gazı emisyon salımının önüne geçildi.Kaynak: AA   |   Bu içerik Recep Demircan tarafından yayına alınmıştır

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Okuyucu Yorumları 0 yorum

En Çok Aranan Haberler

Kapat