FİNANS

Sahte ‘çeyrek’ tuzağına karşı önlem!

Altın piyasasında sahte alarmı…

Sahte ‘çeyrek’ tuzağına karşı önlem!

Uzmanlar piyasada sahte altın sayısının arttığını, en büyük riskin ise ‘çeyrekte’ olduğunu belirtiyor. Fakat kuyumcudan kazıklanmadan çıkabilmek için birkaç püf noktası da yok değil…

Altın piyasasında sahte altın alarmı... Uzmanlara göre, düğün mevsimine Darphane grevi de eklenince piyasada sahte çeyrek altın sayısı arttı. Uzmanlar bazı olaylarda altının sahte olup olmadığını kuyumcuların bile anlayamadığını söylüyor. Sahteyle gerçeği ayırmakta işin uzmanları bile zorlansa da vatandaşın kuyumcudan kazıklanmadan çıkması için dikkat etmesi gereken bazı püf noktaları var.

MIKNATIS ÇEKİYORSA, BİLİN Kİ GERÇEK DEĞİL Öncelikle uzmanlar müşterilerin altın alışverişlerinde mutlaka kuyumculardan fatura fiş gibi belgelerin alması gerektiğini belirtiyor. Çünkü bazı vakalarda sahtecilik ancak kimyasal testlerle ortaya çıkarılabiliyor. Altının sahte olup olmadığını belirleyecek testlerden biri ise mıknatıs yöntemi. Altın manyetik bir maden olmadığı için mıknatısa yaklaştırıldığında herhangi bir çekim oluşmaz. Mıknatısa yaklaştırıldığına eğer çekim oluşuyorsa, o altının sahte olduğuna kesin gözüyle bakılabilir. Sahte altın tuzağına düşmemek için dikkat edilmesi gereken bir diğer ayrıntı da altının üzerindeki damga. Uzmanlar, üzerinde damga bulunmayan veya silik damgalı ürünlerden uzak durması gerektiğini söylüyor.

‘BAŞKA NASIL YATIRIM YAPILIR BİLMİYORUZ’
Asyalı alıcılar Eylül 2011’de zirvenin görüldüğü 1,921.15 dolar seviyesinin yüzde 29 altında olan fiyatlardan yararlanmak istiyor. Çin’in doğusunda yaşayan 70 yaşındaki Wang Xiang, “Ne zaman elimizde biraz para olsa, altın almayı düşünüyoruz. Varlığımızı korumanın yolu bu. Başka nasıl yatırım yapılır bilmiyoruz” dedi. Diğer yandan altın üreticisi Petropavlovsk’un Kurucusu Peter Hambro ise yatırım fonlarını altın piyasasında fiyatlarda oynama yarattığı gerekçesiyle eleştirdi. Fiziki altın stokunun düşük, altın bazlı anlaşmaların yüksek seviyede bulunduğuna dikkat çeken Hambro “Bu rakamlar felakete yol açabilir” dedi.

HERKESİN ‘ALTIN SENARYOSU’ FARKLI
- Altının bu yıl 56 milyar dolarlık değer erimesine yol açan rotası dünyanın en büyük alıcıları Hindistan ve Çin’de alımların artmasına neden oldu.
- JPMorgan Chase & Co. ve Bank of America Corp. gibi firmalar altın fiyatının artık taban yaptığını belirtiyor.
- Dünya Altın Konseyi tarafından yapılan açıklamaya göre mücevherat, sikke ve külçe altın satışları Hindistan ve Çin’de 2013 yıl sonu itibariyla 1,000 tona ulaşacak. Bunun karşılığının ise toplam 87.6 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.
- Bloomberg tarafından yapılan bir ankete göre ise altın fiyatları bu yılın dördüncü çeyreğinde ons başına 1,300 dolar seviyesinde gerçekleşecek.
- Fiyatların artacağı yönündeki en büyük iddiayı ise Bank of America ortaya attı. Bank of America, dördüncü çeyrek fiyat ortalamasının 1,495 dolara kadar çıkabileceği tahmininde bulundu.
- JPMorgan ise önümüzdeki yılın sonuna kadar her çeyrekte yükselen bir ortalama gerçekleşeceği tahmininde bulunuyor.
- Buna karşın bazı yatırımcılar altına yönelik güvenlerini kaybettiklerini açıkladılar. Sarı metalin nisan ayında ayı piyasasına girmesi üzerine John Paulson ve George Soros gibi yatırımcılar altın pozisyonlarında düşüşe gittiler.

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler