FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Siber saldırı nedir?' Siber saldırıyla ilgili 7 kritik detay

Türkiye gündeminin son günlerde en çok konuşulan konusu siber saldırı, oldu. Vatandaşlar savaş ilanı niteliğindeki saldırının ardından 'Siber saldırı nedir?' sorusuna yanıt aradı. İşte, detaylar!

'Siber saldırı nedir?' Siber saldırıyla ilgili 7 kritik detay

Siber saldırı nedir, saldırı nasıl başladı ve hangi siteler etkilendi? gibi sorulara yanıt aradı. Türkiye-Rusya arasındaki gerginlik sonrasında başlayan ve 11 gündür süren siber saldırılar 24 Aralık Perşembe günü yeni bir boyut kazandı. Türkiye internet alt yapısını zorlayan bu saldırılar sonucunda internet bağlantı hızında yavaşlamalar olurken, birçok kullanıcı internet bankacılığı servislerine erişmekte güçlük yaşadı. Uzun süredir süren siber saldırılar, bankalardaki işlemlerin kısıtlanması, kredi kartı ödemelerinin yapılamaması nedeniyle bir anda Türkiye'nin gündemine oturdu. Dün yoğunlaşan saldırıların bugün de sürmesiyle ile birlikte pek çok vatandaş kaygıyla; "Siber saldırı nedir?", "Siber saldırı arkasında kimler var?", "Şimdi ne olacak?" gibi soruların cevaplarını araştırdı. Türkiye’nin tarihinin en büyük ve kapsamlı siber saldırısına dair en çok merak edilen 5 soruyu sizler için derledik!

1 - SİBER SALDIRI NEDİR?

Siber saldırıya kısaca zorbalığın sanal ortama taşınmış hali denebilir. Ancak daha detaylı anlatacak olursak; bilgisayar ve internet alanında uzmanlaşmış hacker diye tabir edilen kişilerin veya grupların banka, polis, Jandarma, devlet, şahıs, firma vb. sitelere veya bilgisayarlara zarar vermek veya gizli bilgileri edinebilmek amacıyla gerçekleştirdikleri saldırılardır. Siber saldırılar iki şekilde yapılabilir. İlkinde kişilerin şifreleri ele geçirilir, web sitelerine yönelik saldırılar düzenlenir, virüs taşıyan mesajlar ve spam mesajlar yollanarak elektronik saldırı uygulanır. İkincisi saldırı ise kişiyi aşağılamak, küçük düşürmek, onu zor durumda bırakmak için yapılır.

2 - BÜYÜK SİBER SALDIRI HANGİ SİTELERİ ETKİLEDİ?

Türkiye gündeminde büyük bir sarsıntı yaşatan ve Uluslararası literatüre geçebilecek bir saldırı olarak tarif edilen siber saldırı, 11 gün önce 14 Aralık Pazartesi günü başladı. Öğlen saatlerinde ‘.tr’ uzantılı alan adlarına erişim sorunları yaşandığına dair ilk raporların ardından, ilgili tüm alan adlarının yönetildiği ODTÜ sunucuların DDoS saldırısı altında olduğu tespit edildi. Hafta boyunca devam eden saldırılar, farklı kamu ve özel kamu kuruluşlarında, özellikle bankalarda kesintilere neden oldu.

Norse üzerinden saldırıları izlemek için tıklayın.


[

Norse v1 üzerinden saldırıları izlemek için tıklayın.](http://map.norsecorp.com/v1/)

[

Digital Attack üzerinden saldırıları izlemek için tıklayın.](http://www.digitalattackmap.com/#anim=1&color=0&country=ALL&list=0&time=16793&view=map)

3 - SALDIRI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Saldırıların ikinci haftasında yoğunlaşmasıyla birlikte Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden yapılan ilk açıklamada, yaşanan internet bant genişliği sorunlarının altı farklı “.tr” alan adı sunucusuna yöneltilen DDoS saldırılarılarından kaynaklandı ifade edildi. ODTÜ’ye göre yurt dışı kaynaklı bu saldırıların yarattığı sahte ağ trafiğini engellemenin çözümü, internetin girişin kapılarını kontrol altına almaktı.

4 - SİBER SALDIRILARIN SORUMLUSU KİM?

Siber saldırılar ilk gündeme geldiğinde gözler Rusya'ya çevrildi. Son günlerde politik gerilim yaşanan Rusya'nın Türkiye'ye bu şekilde ceza uyguladığı düşüncesi pek çok kişiye mantıklı geldİ. Fakat ünlü hacker Anonymous'un açıklamasıyla bu iddialar sadece iddia ile sınırlı kaldı. Yakın zamanda en büyük operasyonlardan birini terör örgütü DAEŞ’e karşı başlatan Anonymous, "Yapan Rusya değildi" dedi. Yayınlandığı videoda Türkiye’nin petrol satın alarak DAEŞ’e destek olduğunu, bu nedenle siber saldırılarına devam edeceğini açıklayan Ananymous, "Eğer IŞİD'i desteklemeye son vermezseniz, internetinize saldırıyı sürdüreceğiz. DNS, banka ve devlet sitelerini indireceğiz" dedi.

5 - TÜRKİYE SİBER SALDIRIYLA NASIL MÜCADELE ETTİ?

Büyük bir saldırıyla karşı karşıya kalan Türkiye, bu saldırı karşısında ilk tepki olarak "muhtarlığın kapısını kapatmayı” tercih etti. Dağhan Uzgur, "İlk şaşkınlıkla kapıları kapattılar. Bir anda çok büyük bir trafik gelince bir anda ne yapacaklarını şaşırdılar. Sonra gerekli önlemleri alıp yeniden açtılar." diyor. Peki bu profesyonel bir tepki mi? Uzgur, "Sıkıntı olan konu, bu tahribatın düşünülmemiş olması. Bu önlemler daha önce alınsaydı bunların hiçbiri yaşanmayacaktı." dedi.

6 - SİBER SALDIRI NE KADAR SÜRECEK?

Siber saldırıların ne kadar süreceğinin yanıtı henüz bilinmiyor ancak saldırıyı üstlenen Anonymous'un "Eğer IŞİD'i desteklemeye son vermezseniz, internetinize saldırıyı sürdüreceğiz. DNS, banka ve devlet sitelerini indireceğiz." açıklaması, saldırıların uzun bir süre devam edeceğini düşündürüyor.

7 - SİBER SALDIRILARIN ZARARI NE OLDU?

Saldırıyı değerlendiren uzmanlara göre; yaşananlar sonrasında 2 kayıp var: biri prestij, diğeri ise sgeçici ziyaretçi kaybı. Konuyu yakından takip eden uzmanlardan Dağhan Uzgur'a göre tr ile biten internet sitelerinin yüzde 10 civarında ziyaretçi kaybı yaşadı. Bu kaybın geçici bir kayıp olduğunu ifade eden Uzgun, daha büyük kayıp olup olmayacağını anlamak için büyük yatırım gerektiren internet sitelerinin saldırı riski altında olan "tr" uzantılı site almak konusunda çekimser davranıp davranmayacağını incelemek gerektiğini söyledi.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler