FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son Dakika: Yeni TL mevduatı hangi bankalarda olacak? Bakan Nebati duyurmuştu! İşte yeni düzenlemenin detayları

Son dakika haberine göre, dövize endeksli Türk Lirası mevduatlarıyla ilgili yeni düzenlemenin detayları netleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin "Bankalarımız da işlemlere başlayacaktır" açıklaması sonrası kritik açıklama geldi. Peki, yeni Türk Lirası mevduatı işlemine hangi bankalar katılacak? İşte son dakika haberinin detayları...

Son dakika haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı dövize endeksli Türk lirası mevduatları ile ilgili yeni düzenlemelerin detaylarını açıkladı. Bakanlıktan yapılan açıklamada TL mevduatı sistemine her bankanın katılabileceği belirtilirken, yeni sistemin katılım bankacılığında da uygulanması konusunda çalışmaların da sürdüğü açıklandı.

HER BANKA KATILABİLECEK

Bakanlığın açıklamasında yeni TL mevduatı sistemine her bankanın katılabileceği belirtilerek şu detaylara yer verildi:

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı ortadan kalkacak. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.

"KATILIM BANKACILIĞI" İÇİN ÇALIŞILIYOR

Öte yandan, söz konusu ürünün katılım bankacılığında da uygulanması konusunda çalışmalar sürdürülüyor.

HER GÜN SAAT 11'DE DOLAR ALIŞ KURU YAYINLANACAK

Bakanlığın açıklamasında, "Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası her gün saat 11:00'de USD döviz alış kuru yayınlayacaktır. Vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde oluşabilecek fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacaktır." denildi.

DÖVİZE ENDEKSLİ TL MEVDUATININ DETAYLARI

Hazine'den yapılan yazılı açıklamada, bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacağı belirtilerek, "Ürün gerçek kişilerce TL vadeli hesaplar üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı kıyaslanacak, yüksek olan oran üzerinden hesap nemalandırılacak" denildi.

Açıklamaya göre, vade sonunda kur değişiminin faiz oranı üzerinde kalması halinde fark müşteri hesabına TL olarak yansıtılacak, hesaplar 3-6-9-12 ay vadelerle açılabilecek ve minimum faiz oranı TCMB politika faizi olarak uygulanacak.

Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda hesap vadesiz hesaba dönüşecek olup faiz hakkı ortadan kalkacak. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihtesi TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesi güncellenecek.

Sisteme isteyen her banka katılabilecek, katılım bankacılığına da uygulanması için çalışmalar sürdürülüyor.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler