FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son Dakika: Elektrikten sonra doğal gazda kademeli fatura dönemi!

Doğalgaz faturalarına kademeli tarife uygulamasına geçiliyor. Elektrik faturaları için 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren kademeli tarife uygulaması başlıyor. Evde elektriği az tüketen vatandaşların daha az fatura ödeyeceği açıklanmıştı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, geçtiğimiz günlerde elektrik faturalarında kademeli tarife uygulamasının devreye alınacağını ve benzer uygulamanın doğal gaz için de çalışıldığını duyurmuştu. Peki kademeli tarife uygulaması nedir, ne işe yarar?

Son Dakika: Elektrikten sonra doğal gazda kademeli fatura dönemi!

Elektrik ve doğal gaz faturalarıyla ilgili son dakika gelişmesi. Yeni düzenlemede, elektrik faturalarında kademeli sistem başlayacak. Yeni yapılacak düzenleme ile hanelerin gerekli enerji ihtiyaçlarının ortalaması kadar elektrik tüketimi için daha ucuz tarife belirleneceği gibi daha fazla elektrik tüketen aboneler için ise daha pahalı olacak şekilde yeni bir tarife belirlenecek. Benzer uygulamanın doğal gaz faturaları için de çalışılıyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda önceki gece, BOTAŞ'ın kamuya olan vergi borçlarının silinmesine ilişkin kanun teklifi görüşülürken, milletvekilleri, doğalgaz fiyatlarının belli bölgeler için sübvanse edilmesini gündeme getirdi.

AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi "Özellikle Doğu Anadolu Bölgesi'nde havaların eksi 20'ye düştüğü bu mevsimde bölgeyle ilgili bir çalışmanız var mı?" sorusunu sorarak, BOTAŞ temsilcilerinden açıklama istedi. Milletvekilleri de doğalgazda sosyal tarife uygulamasına geçilip geçilmeyeceği yönünde sorular yöneltti.

ÇALIŞMALARDA SONA GELİNDİ

Milletvekilleri, lüks bir evde kullanılan doğalgazın fiyatı ile dezavantajlı mahalle ya da illerde kullanılan doğalgazın fiyatının aynı olmaması gerektiğini söylediler. Sorular üzerine BOTAŞ Genel Müdür Yardımcısı Abdülkadir Yaylacı, doğalgazda sosyal tarifeye geçilmesi konusunda çalışma yaptıklarını ve son aşamaya gelindiğini söyledi. Yaylacı "Konutlara kademeli ve kullanım yerine göre fiyat belirlenmesine ilişkin çalışmamız var. Yakın bir zamanda açıklanacak" dedi.

fatura

FATURADA KADEMELİ TARİFE NEDİR?

Bu yetkinin alınmasının ardından Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tüketicilere göre bir çalışma yapması bekleniyor. Bu çalışmada tüketicilerin ortalama elektrik tüketiminin belirleneceği öğrenildi.

Yeni tarife belirlenirken bir ailenin kullandığı televizyon, buzdolabı, ütü gibi tüketimlerinin aylık ortalaması dikkate alınacak. Belli bir kilowattsaatlik üst limit belirlenecek. Belirlenen kilowatt'ın üstünde tüketim yapanlar normal tarifenin üstünde bir fatura ile karşı karşıya kalacak. Örneğin klimayı ısınma için kullanan faturayı daha fazla ödeyecek.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler