FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Son dakika! Fiyat İstikrarı Komitesi Bakan Nebati başkanlığında ikinci kez toplandı

Son dakika gelişmesine göre, Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin başkanlığında ikinci toplantısını yapıyor. Komite, ilk toplantısında küresel enflasyon gerçekleşmeleri ve Emtia piyasalarındaki gelişmeleri ele almıştı.

Son dakika! Fiyat İstikrarı Komitesi Bakan Nebati başkanlığında ikinci kez toplandı

2021 yılı enflasyon gelişmelerinin değerlendirileceği toplantı Hazine ve Maliye Bakanlığı Emek Yerleşkesi'nde saat 19.00'da başladı.

MASADA ÖNEMLİ KONULAR VAR

CNN Türk Muhabiri Gülşen Coşkun ikinci toplantıya ilişkin son gelişmeleri aktardı. Coşkun açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Dün enflasyon rakamları açıklandı. TÜFE yıllık bazda yüzde 36’ya çıktı. Aylık bazda da yüzde 13.58’e çıktı. TÜFE ile ÜFE arasındaki makasın da açıldığını gördük. Bu tablonun üzerine Fiyat İstikrarı Komitesi toplantısının yapılması önemli.

Bugün ikincisi gerçekleştiriliyor. Masada enflasyon konusu var. Enflasyon konusuna etraflı bir şekilde bakılacak. Bir önceki toplantıda da enflasyon konusu masadaydı ve kurumlar arası uyum ifade edilmişti. Enflasyon mücadele kapsamında özellikle döviz kurlarındaki artışa dikkat çekilmişti. Küresel çapta emtia fiyatlarında artışa dikkat çekilmişti. O toplantının arından şimdi yeniden riskler konusunun ele alınması bekleniyor.

Kurumlar arası uyuma dikkat çekilmişti demiştik. O uyum nasıl olacak? Geçtiğimiz zamandan bu döneme baktığımızda enflasyona mücadele konusunda her bakanlık ilgili ekonomi bakanlıkları kendi alanlarına ilişkin bazı adımlar atıyor.

"ERKEN UYARI SİSTEMİYLE İLGİLİ VERİ TABANI VAR"

Döviz kurlarındaki düşüşün ardından etiketlere nasıl yansır konusu gündemdeydi. Ticaret Bakanlığı bu konuyla ilgileniyor. Stokçuluk konusu da Ticaret Bakanlığı’nın çerçevesinde. Bundan önce hangi adımlar atıldı bunlara bakılacak.

Tarım Bakanlığı’nda tarladan sofraya gelen sürece bakılacak. Aradaki yükseliş neden oluyor buna ilişkin detaylara bakılması bekleniyor. Merkez Bankası’nın erken uyarı sistemiyle ilgili bir veri tabanı var. Buna bakılacak. Toplantı Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öncülüğünde olacak. Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Merkez Bankası toplantıda yer alacak."

FİYAT İSTİKRARINA YÖNELİK GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAK AMACIYLA KURULDU

Fiyat İstikrarı Komitesi, fiyat istikrarını tehdit eden riskler ve bunlara yönelik hayata geçirilmesi gereken tedbirleri ele almak amacıyla kuruldu.

Özellikle para politikasının etkinliğinin sınırlı olduğu arz yönlü şoklara yanıt vermek komitenin görevleri arasında.

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI'NIN KOORDİNASYONUNDA GERÇEKLEŞİYOR

Fiyat İstikrarı Komitesi, Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda, Hazine ve Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman bakanlarının yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı ile Merkez Bankası Başkanı'ndan oluşuyor. Gerekli görülmesi halinde ilgili sivil toplum kuruluşları, üniversiteler ve özel sektör temsilcileri de toplantılara davet edilebiliyor.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler