FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

SON DAKİKA: Gram altın, dolar, borsa… Beklenmedik atak! İşte Merkez Bankası faiz kararına piyasaların ilk tepkisi…

Son dakika haberi… Gram altın fiyatı, dolar/TL kuru ve borsa, Merkez Bankası faiz kararı sonrası yatırımcıların radarında yer alıyor. Merkez Bankası 27 ay sonra ilk kez faizleri artırarak yüzde 15 seviyesine yükseltti. Bu haber sonrası 22 Haziran Perşembe Kapalıçarşı’da güncel döviz kurları ile gram, çeyrek altın, Cumhuriyet altını fiyatları rekor seviyeye yükseldi. İşte piyasaların faiz kararı karşısında tepkisi...

SON DAKİKA: Gram altın, dolar, borsa… Beklenmedik atak! İşte Merkez Bankası faiz kararına piyasaların ilk tepkisi…

Son dakika: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Hafize Gaye Erkan başkanlığında ilk ve en kritik sınavını geride bıraktı. Merkez Bankası faiz kararı Haziran 2023 için belli oldu. Banka yüzde 8,50 seviyesinde bulunan politika faizini 650 baz puan artışla 27 ay sonra ilk kez yükseltti ve faiz oranı yüzde 15 oldu. Piyasaların yakından takip ettiği faiz kararı sonrası altın, dolar ve borsanın ilk tepkisi böyle oldu.

FED BAŞKANI POWELL KONUŞTU, ONS ALTIN ÇAKILDI

ABD Merkez Bankası Fed Başkanı Jerome Powell’ın Temsilciler Meclisi’nde yapacağı sunumun metninde daha yüksek faize işaret edilirken, enflasyonu yüzde 2’ye düşürme sürecinde yolun hala uzun olduğu ifade edildi. Paranın patronu, Fed’in para politikası kurulu üyelerinin neredeyse tamamının faizlerin yıl sonuna doğru bir miktar daha yükselmesinin uygun olacağını düşündüğünün altını çizdi. Gelen verilere bağlı olarak her toplantıda karar vermeye devam edileceği ifade edildi.

Ons altında bir süredir devam eden negatif hava, Fed Başkanı Powell’ın açıklaması sonrası daha da kritik bir hal aldı. Ons altın fiyatı Powell'ın açıklamaları ile 1918 dolara kadar sarktı ve 17 Mart'tan bu yana en düşük seviyeyi gördü.

GRAM ALTIN FİYATI NE KADAR?

1505 TL ile tarihi zirvesinden kademeli olarak uzaklaşan gram altın fiyatı da geriledi. Dün gün içerisinde 1472 TL’ye kadar yükselen altının gram fiyatı 1454 TL’ye kadar geri çekildi. Ons altın fiyatı bugün 1935 dolar seviyesinde bulunurken, Merkez Bankası faiz kararı sonrası gram altın fiyatı yüzde 4'e yakın artarak 1523 TL seviyesini aştı ve yeni rekorunu kırdı. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2513 TL, Cumhuriyet altını 10.168 ve 22 ayar bileziğin gramı 1454 TL’den alıcı ile buluşuyor.

ALTIN

MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI SONRASI DOLAR VE EURO FİYATI

Seçimlerden önce artan belirsizlik ve kurda oluşan baskının etkisiyle oluşan 3’lü kur dönemi, ekonomi yönetiminin belli olması ve piyasalardaki baskının kalkmasıyla birlikte sona erdi. Kapalıçarşı’da dolar kuru banka kotasyonlarının altına düştü. Seçimlerin ardından ise hızla yükselişe geçen dolar/TL kuru sadece geçtiğimiz hafta yüzde 11 değer kazanmıştı. Hafta başından bu yana 23,5 TL seviyelerinde dengelenen kur faiz kararının ardından Kapalıçarşı’da yüzde 4'ün üzerinde yükselerek 24,63 seviyesini gördü ve rekor kırdı. Euro ise 27 lirayı aşarak tarihi zirvesini güncelledi.

DOLAR

BORSA İSTANBUL’DA SON DURUM

Seçimlerin ilk turunda sert düşerek devre kesici ile açılış yapan Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, 28 Mayıs’taki ikinci turun ardından yükselerek 5000 puan psikolojik seviyesini yeniden aşmıştı. Bu sabah güne 13,40 puan artışla 5500,23 puandan başlayan borsa, günün ilk yarısında yüzde 0,57 değer kazanarak 5.216,51 puana yükseldi. Borsa İstanbul, karar sonrası ilk tepki olarak 5241 puana yükselirken, sonrasında artışını hızlandırdı ve değer kazancını yüzde 2'nin üzerine taşıdı.

ANLIK BORSA VERİLERİ İÇİN TIKLAYINIZ...

İSLAM MEMİŞ'TEN PİYASA YORUMU

Altın ve döviz piyasasında gelen rekor sonrasında Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş yeni bir değerlendirmede bulundu. Uzman isim yatırımcılara şu mesajı verdi:

“Şu an ekranlarda Kapalıçarşı’da yer alan fiyatlar işlem yapılacak fiyatlar normal değil, manipülasyon ve fırsatçılık var. Öğlene kadar alanlar kar elde etti. Ama dediğim gibi düşüşlerin devam edeceğine dair bir öngörüm yok. Döviz için çok büyük bir beklentiye girmemek lazım. Şu dakikalar itibariyle de piyasada işlem yapmanın doğru olmadığını düşünüyorum.Makul bir seviye çok abartı bir seviye değil. Bu makul seviyenin ben korunacağını düşünüyorum. Yıl sonuna kadar faiz artışlarının yaşanabileceğini öngörüyor. Piyasalar metinden değil de söylem üzerinden güven duymak istiyorlar. Borsa İstanbul 100 endeksinde pozitif beklentimi devam ettiriyorum. Dolar için ise 24-25 lira seviyelerini bekliyorum. Dolar mı Euro mu? sorusunun cevabı bende Euro’dur. Sterlin’de ciddi anlamda değer artışları bekliyorum. Burada da 34-35 bandına kadar bir yükseliş bekliyorum. Gram altın tarafında son iki gündür yatırımcıları uyarıyorum. Ben altın fiyatlarının bugün bir alım fırsatı sunduğunu düşünüyorum. Borsa ve emtia tarafında düşüşler öngörmüyor."

iStock-1498131563

KKM'DEKİ ARTIŞ DEVAM EDİYOR

16 Haziran ile biten haftayı kapsayan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) verilerine göre, kur korumalı TL mevduat ve katılma hesapları 2 trilyon 576 milyar TL'den 2 trilyon 628 milyar TL'ye çıktı.

Aynı haftada krediler 9 trilyon 635,2 milyar TL'den 9 trilyon 687,6 milyar TL'ye, mevduat 10 trilyon 947,3 milyar TL'den 11 trilyon 263,1 milyar TL'ye yükseldi. Tüketici kredileri 1 trilyon 373,5 milyar TL'den 1 trilyon 373,7 milyar TL'ye, bireysel kredi kartları 732,7 milyar TL'den 739 milyar TL'ye çıktı. Takipteki alacaklar 166,5 milyar TL'den 166,7 milyar TL'ye yükseldi.

TCMB brüt rezervleri ise 3 milyar dolar arttı, net rezervler yeniden pozitif bölgeye geçti


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler